Jelenlegi hely

Cukormentes kék áfonyás görög túrótorta

Ez a recept jó példa arra, hogy szénhidrátanyagcsere betegség esetén vagy fogyás alatt is lehet finom cukormentes süteményeket készíteni!

Szuper tortaötlet, ha diétázol, valamely családtagod cukorbeteg, vagy csak szeretnél egészséges és finom tortát készíteni a családnak.

Amire szükséged lesz

A linzertésztához

150 g durumliszt, 25 g kesudió, 100 g vaj, 50 g eritrit (porrá őrölve)

A túrós töltelékhez

500 g félzsíros tehéntúró, 400 g görög joghurt, 450 ml 1,5%-os tej, 240 g eritrit (porrá őrölve), 2 db lime héja és leve, 2 db tojás, 90 g étkezési keményítő + kikapart vanília

A gyümölcsszószhoz

50 g kék áfonya, 50 g fekete ribizli, 50 g piros ribizli, 2,5 evőkanál nyírfacukor

Díszítéshez

150 g kék áfonya vagy más idénygyümölcs

Elkészítés

Elkészítjük a linzertésztát. Az átszitált durumlisztet, a darált kesudiót és a kávédarálón megőrölt eritritet egy nagy tálban összevegyítem. A hűtőből kivett vajat darabokra vágom és elmorzsolom a cukros lisztben, majd összegyúrom egyneművé a masszát. Ne gyúrjuk túl, mert különben szakadni fog a tészta a nyújtásnál! Gombócot formázok és olyan 10-15 percre hűtőbe teszem a tésztát.

Egy sütőlemezt sütőpapírral lefedek, majd ráhelyezem a 23 cm-re állított tortagyűrűm, majd a gyűrű oldalát margarinnal kikenem. Ha hagyományos tortaformám van, akkor az egészet béleljük ki sütőpapírral!

Kivéve a tésztát a hűtőből, enyhén lisztezett felületen kör alakúra nyújtom, majd kibélelem vele a tortaforma alját és amennyi tészta maradt az oldalát is. Villával megszúrkálom, majd elősütöm. Mikor már aranybarnás színe van, kikapom a sütőből. Ezalatt az idő alatt a tölteléket épp el tudom készíteni.


A töltelék összetevőit egy nagy tálba teszem, majd kézihabverő segítségével alaposan összemixelem. Érdemes elsőként a túrót, az eritritet, a tojásokat, a görögjoghurtot és a vaníliát összekeverni, majd jöhet a két lime reszelt héja és leve, a keményítő, végül pedig a tej is. A tölteléket a formába öntöm, majd (előre felmelegített sütőben) 190 oC-on kb. 90 percig sütöm.

Olyan 15-20 perc után ajánlott alufóliát tenni a torta tetejére, mert hamar megég!

Amíg a tortám sül, elkészítem a gyümölcsszószt. A megmosott gyümölcsöket és a nyírfacukrot egy lábasba teszem, majd víz hozzáadása nélkül elkezdem főzni. Mikor a gyümölcs levet ereszt, folyamatosan kevergetve felforralom, majd kézi turmix segítségével pépesítem, végül újra átforralom. Tűzről levéve, hűlni hagyom edényében.

Mikor kisült a torta, kiveszem a sütőből és olyan jó 3 órán át hűlni hagyom. Egy sima pengéjű késsel a forma mentén körbevágom a tortát. a keretet leveszem róla, majd egy szép tálra helyezem. A gyümölcsszószt a torta tetejére halmozom, majd rászórom a friss, megmosott, érett áfonyaszemeket.
Sima pengéjű, éles késsel 16 darab szeletre osztom, vágom.

Tápanyagartalom egy szeletben: 195 kcal és 20g szénhidrát

Jó étvágyat hozzá! 

Nagy Nóra Zsófia
dietetikus
Táplálkozz okosan