Jelenlegi hely

Óvatosan a trambulinon!

Itt a tavasz, egyre több a gyermeksérülés. A gyermeksebész szakorvos tanácsai segítenek megelőzni a bajt.

A tavasz beköszöntével megugrik a gyermeksérülések száma, mert a hosszú tél alatt a csemeték elfelejtik, hogyan vigyázzanak magukra. Az utóbbi években pedig mind több a trambulin-baleset. Mivel a sérülések egyre komolyabbak, Kőnig Róbert gyermeksebész szakorvos a megelőzés fontosságára is felhívta a figyelmet.

Egyre több gyermek kerül trambulinon keletkezett sérülés miatt kórházba – mondta el a csalad.hu-nak Kőnig Róbert. A gyermeksebész szakorvos, gyermektraumatológus hozzátette: ezek a balesetek ráadásul súlyosabbak, mint korábban voltak.

Óvatosan a trambulinon

A gyermektraumatológus beszámolt arról, hogy a 2014-es évvel összehasonlítva 2018-ban négyszer több trambulin-sérülést elszenvedő gyermek fordult meg az ambulanciákon, és 4,5-szer többen kerülnek emiatt műtőasztalra.

Azt tanácsolta, hogy a megelőzés érdekében mindig szülői felügyelet mellett használják a gyermekek a játékszert, amely körül legyen biztonsági háló és párnás rugófedő, az eszközt pedig a kert legalacsonyabb pontján, messze a fáktól helyezzék el a felnőttek. A szakember azt is hozzátette: egyszerre csak egy, 6 évesnél idősebb lurkó ugráljon.

Újra meg kell tanulni vigyázni

Kőnig Róbert rámutatott, hogy a tavasz kezdetekor jelentősen megnő a gyermeksérülések száma. Ennek részben a jó idő az oka, másrészt az, hogy a gyermekek elfelejtik, hogyan vigyázzanak magukra. Azok a rutinok, amelyek tavaly ősszel még bennük voltak, télen kikoptak.

Ezért is nagyon fontos, hogy a szabályokat újból le kell fektetni. A négyéves kor alatti gyermekek többsége fejsérüléssel érkezik az ambulanciákra, ők még nem tudnak jól esni, hiszen magasabban van a súlypontjuk.

Az idősebb korosztály már kiteszi a kezét eséskor, így csillapítva az ütést. Ennek viszont az az ára, hogy könnyebben szenvednek csukló- vagy felső végtagtörést.

Fontos a védőfelszerelés használata

Akár profi, akár hobbi sportolásra, játékra gondolunk, nagyon fontos a megfelelő védőfelszerelés – hangsúlyozta. Nem véletlen, hogy külön sisakot fejlesztettek ki a biciklizéshez, és egészen más formájút kell használni például a falmászáshoz. Ugyanez igaz a cipőkre is. A szülő hiába követeli meg a gyermektől a védőfelszerelés használatát, ha ő maga nem hordja. Példát kell mutatni – tette hozzá a szakorvos.

Inkább hajlik, kevésbé törik

A gyermekek még fejlődnek, sokkal rugalmasabb a vázszerkezetük, mint egy felnőttnek. Az esésből, ütésből érkező energia inkább hajlásokat, és kevésbé töréseket okoz. Arra is fontos felhívni a figyelmet – mondta –, hogy bármilyen fájdalommal járó sérülésnek előbb meg kell gyógyulnia, utána jöhet az újabb terhelés.

Ha valami fáj, pihentetni kell. Ha ez nem történik meg, rosszabb lesz a teljesítmény, hosszabb a gyógyulás. Ilyenkor a sportot abba kell hagyni, a fájó testrészt pihentetni kell, felpolcolni és hűteni, kompressziós pólyát, vagyis fáslit helyezni a duzzanatra. Ha három nap alatt nem javul a gyermek állapota, mindenképpen orvoshoz kell fordulni – tanácsolta Kőnig Róbert.

Forrás: csalad.hu

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Nagykőrösi Filmkihívás videópályázat 16 felettieknek:  „A nevetés gyógyít” témában

Nagykőrösi Filmkihívás videópályázat 16 felettieknek: „A nevetés gyógyít” témában

Pályázat típusa: Videó készítőKorosztály: 16 felettNevezési határidő: 2021. január 31.
Adventi kiállítás Monor főterén, ahogy még nem láthattad - nézd meg te is!

Adventi kiállítás Monor főterén, ahogy még nem láthattad - nézd meg te is!

Kruchió László dekoratőr idén 13. alkalommal készítette el Adventi kiállítását, amit évről évre vár szinte az egész város. Egy mesevilágba csöppenünk a kiállítást körbejárva, lélekben is készülve a karácsonyra.A város főtere megtelik játékossággal és a várakozásra való felkészüléssel. November 29 – december 13-ig látogatható a szabadtéri kiállítás Monor központjában, a Szent István téren.
A bejglin ne, de a papíron spórolhatsz! avagy karácsony újrafelhasználva

A bejglin ne, de a papíron spórolhatsz! Avagy karácsony újrafelhasználva

Az ünnep kiváló alkalom arra, hogy a környezetünkért is tegyünk, sőt mindezt együtt is tehetjük a családdal, barátainkkal vagy kollégáinkkal. Kreativitással, előre tervezéssel csökkenthető az egyszer használatos dekorációk, csomagolások mennyisége. Ötletek, tippek, videók a képeslaptkészítéstől a karácsonyfáig!
Exkluzív ajándék az olvasóinak

Exkluzív ajándék az olvasóinknak

Sokat gondolkoztunk mi legyen az ajándék az olvasóinknak. Valami olyan, aminek igazán örültök, amit szívesen megosztotok, és ami nem terem minden üzletben (ugyebár a mai világban ilyen már nincs is J ) és amit Ti is tovább ajándékozhattok.
Ugrás az oldal tetejére