Jelenlegi hely

Bármikor elérhető kulturális tartalmak - Film, könyv, újság, múzeum

Maradj otthon és csinálj olyat, amire régóta nem volt időd: olvass, nézz filmeket, hallgass zenét, barangolj be virtuálisan múzeumokat, kiállításokat vagy böngéssz régi újságokat!

Egy ideig elmaradnak a nyilvános kulturális események, vagy csak zárt ajtók mögött rendezik meg. Néhányat otthonról is követhetünk, de elérhetővé vált sok értékes anyag is, amiket bármikor megnyithatunk online felületeken. Hoztunk néhány nézni-, olvasni- és hallgatnivalót.

Film

Online Filmklasszikusok: a Nemzeti Filmintézet válogatásában összesen 90 irodalmi adaptáció, történelmi film, ifjúsági, animációs, rajz-, mese- és dokumentumfilm szerepel, ingyenes online hozzáféréssel segítenek a digitális oktatáshoz és az otthon maradni kényszerülők tartalmas szórakozásához.

A Nemzeti Filmintézet Youtube-csatornáján régi filmhíradók segítségével utazhatunk vissza az időben.

A Magyar Filmadatbázis 100-as listáján különleges és klasszikus filmek érhetők el.

MTVA archívum: Az elmúlt 60 év legnépszerűbb műsoraiból készítettk válogatást az m3.hu oldalon: sorozatok, filmek, klasszikusok reklámok nélkül, ingyenesen, hétről hétre frissülő tartalommal.

Állatkert

Nézz állatokat a jelenleg zárva lévő Fővárosi Állat- és Növénykert három webkameráján keresztül! Elefántok, fókák, orrszarvúk, zsiráfok és antilopok.

Nézz be a gemenci feketególya fészekbe!

Múzeum

Látogass el virtuálisan a múzeumokba, kiállításokra!

Ezekben a magyar múzeumokban tehetsz egy kellemes virtuális sétát: Szépművészeti Múzeum, Magyar Nemzeti Galéria, Budapesti Történeti Múzeum, Műcsarnok, Petőfi Irodalmi Múzeum, Iparművészeti Múzeum, Magyar Természettudományi Múzeum

Hetente bővülő tematikus virtuális kiállításokat nézhetsz a MaNDA adatbázisban.

Külföldi múzeumok tárlatait itt találod.

Könyvtár

A Digitális Irodalmi Akadémián száz író, költő teljes életművét érhetjük el, már a nyitó oldalon kattinthatunk a regénytárra, a drámatárra vagy épp a gyerekeknek készült válogatásra.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár a napi- és hetilapok, folyóiratok távoli hozzáférését biztosítja a beiratkozott olvasóknak. Az e-dokumentumok a kölcsönzésre jogosító olvasójeggyel rendelkező olvasók számára távolról is elérhetők.

A Magyar Elektronikus Könyvtárban természet- és társadalomtudományok, humán területek, kultúra, irodalom, kézikönyvek és egyéb műfajok szerint kereshetünk. Az kezdőlapról virtuális beléphetünk az Országos Széchényi Könyvtár virtuális kiállítóterébe, vagy megismerhetjük a magyar képzőművészet történetét, esetleg régi folyóiratokat böngészhetünk.

Digitális Tudománytár

Az Arcanum Adatbázis Kiadó március 16-tól egy hónapra nyilvánossá teszi Magyarország legnagyobb, jelenleg közel 27 millió folyóirat- és újságoldalt tartalmazó periodika adatbázisát, az Arcanum Digitális Tudománytárat. Vagyis egy hónapon át ingyen böngészhető az elmúlt évtizedek összes napilapja, folyóirata és újsága.

Zene

Március 14-től regisztráció nélkül elérhető a Müpa digitális médiatára, amelyben 80 HD-minőségű koncertfelvétel és több mint 40 irodalmi est felvétele tekinthető meg online, ezúttal regisztráció nélkül.

Irodalom

A Litera szerkesztősége mesesorozatot indított FB-oldalán Mese járvány idején címmel.

Online múzeumpedagógia a Petőfi Irodalmi Múzeum múzeumpedagógus csapatával.

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Rajzold meg álmaid vidámparkját!

Rajzold meg álmaid vidámparkját!

A Debreceni Állatkert, Növénykert és Vidámpark online rajzpályázatot hirdet!
Egy otthoni játék, ami szinte nem kerül semmibe, mégis minden korosztály imádja

Egy otthoni játék, ami szinte nem kerül semmibe, mégis minden korosztály imádja

3. hete vagyunk itthon a gyerekekkel, itthonról dolgozunk, itthonról sulizunk, itthon szórakoztatjuk a gyerekeket, a tanárok, barátok és haverok helyett. Bevallom néha sok(k), de legtöbbször azért mégis azt mondhatom, hogy nagyon élvezzük, ennyi kreatív dologra, közös játékra GYES-es időszakunk óta nem volt lehetőség.
Varázsolj 3D állatokat a szobádba, csupán a mobilod segítségével!

Varázsolj 3D állatokat a szobádba, csupán a mobilod segítségével!

Szeretitek az állatokat és a virtuális valóságot? Akkor ezt feltétlenül ki kell próbálnotok!
Napló egy három gyermekes család életéről a koronavírus idején

Napló egy három gyermekes család életéről a koronavírus idején 9.

Úgy voltam vele, hogy egy másodikos tananyag és egy másodikos gyerek csak nem fog kifogni rajtam. Jelentem: DE!
Ugrás az oldal tetejére