Jelenlegi hely

Szent István-napi kenyér

A Szent István-napi kenyér idén a Kurdi Family Kft. Görböc kenyere lett. A Magyar Pékszövetség hetedik alkalommal rendezte meg Szent István-napi kenyérversenyét. A győztes terméknek minden évben szigorú kritériumoknak kell megfelelnie, ilyen elvárás többek között az adalékmentesség, a kovászos készítés, a kifogástalan íz, illat és állag.

Emellett a győztes megmutatja a hazai fogyasztóknak, milyen a jó kenyér, mit érdemes keresni. Megmutatja, mi az a megfizethető optimum, ami a fogyasztók legszélesebb köréhez eljutva mindenkinek lehetővé teszi, hogy csak minőségi kenyeret fogyasszon. A kiemelkedő minőségre körbefutó, versenyemblémás papírszalaggal és a Magyar Pékség védjeggyel is felhívja a figyelmet. Fontos, hogy nagyüzemi technológiával gyártható kiváló termékről van szó, nem drága luxuscikkről.

A győztes kenyér többrétű szimbólum is. Jelképezi hagyományainkat, minőség iránti elkötelezettségünket, a hazai termékek, alapanyagok iránti szeretetünket. A búza és a föld összekapcsolja az új kenyeret államiságunkkal, történelmünkkel és magyarságtudatunkkal is. Végül pedig a Görböc, ahogy a korábbi évek nyertesei is, szimbóluma a magyar sütőiparnak, amely nehéz helyzetében is őrzi szakmaiságát, érzi felelősségét, és tovább viszi, ahol kell, megújítja országunk kulináris hagyományait.

Magyar Ízek Utcája

A kenyeret megkóstolhatjátok augusztus 19-én és 20-án Budapesten, a Magyar Ízek Utcáján. Idén nyolcadik alkalommal szervezik meg az augusztus 20-i Szent István-napi ünnepségek kísérőrendezvényeként a Magyar Ízek Utcáját, mely az év talán legnagyobb látogatottságú gasztronómiai eseménye. Évről-évre itt kerül bemutatásra Magyarország Tortája és a Szent István napi kenyér, valamint számtalan gasztronómiai különlegesség jelenik meg az ország és a Kárpát-medence minden tájáról: karcagi birkapörkölt, kakastöke pörkölt, számtalan kiváló kézműves termék, gyömbéres kolbász, pálinkakülönlegességek, magyar halkülönlegességek, házi sörök, szatmári töltött káposzta, de malacot is sütünk nyárson a Duna partján. A Magyar Ízek Utcája idén vendégül látja a V4 nemzeteinek gasztronómiáját. A látogatók a magyar ízek mellett megkóstolhatják a lengyel, cseh és a szlovák étel és italkülönlegességeket.

Görböc, a modern mese

Bár egyre többféle kenyeret készítünk és fogyasztunk, de a nagybetűs "Kenyér" mégiscsak a búzából készült, fehér. Ezért van, hogy Szent István napi kenyerünk is ebből a kategóriából kerül ki minden évben. 2017-es győztesünk, a Kurdi Family Pék Kft. kedves, Görböc névre hallgató kenyere – amellett, hogy nagyon finom – jól jelképezi mindazt, amire a hazai sütőipar java törekszik. A szép hagyományokat harmonikusan ötvözi a tisztességes, értő szakmai munkával, a széles körű gyárthatósággal, legmodernebb innovációval.

A teljesen adalékmentes cipó neve is meseszerű. Az érmelléki Micske falu egyik dűlőjének neve ez, ahol a helyi gazdák évszázadok óta termelnek már, egyebek mellett búzát is. A Görböc a Magyar Élelmiszerkönyv alapján búzakenyér (90%-ban búzalisztből készül), de van benne egy csipet teljes kiőrlésű rozsliszt, ami különleges, selymes aromát ad a gyönyörű, aranybarna, ropogós héj mellé. A hosszú érésű, kovászos kenyér akár 72 óráig is eltartható. Bízunk benne, hogy mindenkinek ízleni fog, és minél többen keresik majd a hazai pékségekben. Lekvárral és felvágottal is ugyanolyan tökéletes.