Jelenlegi hely

Gesztenyés finomságok avagy végy egy tégla gesztenyemasszát és varázsolj belőle!

A klasszikus gesztenyés téli időszakban, ha már unod a sült gesztenyét, készíthetsz belőle rengeteg féle sütit is.

Gesztenyés bögrés

Bizony, gesztenyével is isteni lehet egy piskóta! Az elsőt a túldimenzionált mennyiségű maradék gesztenyepüréből sütöttem, de rögtön sláger lett.

Hozzávalók:

  • 25 dkg gesztenyemassza vagy püré
  • 2 bögre liszt
  • 1 bögre cukor
  • 1 csomag vaníliás
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 tojás
  • fél bögre étolaj

Elkészítés:

A 2 egész tojást keverd ki a cukorral; majd mehet bele a gesztenyemassza, és a többi száraz hozzávaló. Jól összekeverni, és mehet a sütőpapírral bélelt tepsibe. Ha gesztenyepürét használsz, óvatosabban a cukorral, mert az már ízesített!
Aki szereti, tehet bele magozott meggyet vagy csokidarabokat, izgalmasabb lesz.

Természetesen muffinként is megsütheted, trendibb lesz, az biztos!

Gesztenyepüré gazdagon

A tégla gesztenyepürén, még a gyárilag ízesítetetten is érdemes kicsi pimpelni, csak jobb lehet.

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 250 g gesztenyemassza
  • porcukor, rum vagy rumaroma
  • 250 ml tejszínhab

Adagolás: egy 20-25 dkg gesztenyemassza tégla kb. 2 főre elegendő (jó, ha vigyázol az alakodra, akkor 3 főre :-) ) A habtejszínből simán elfogy 2,5 – 3 dl felverve 2 főre, ha maradna, elmegy a reggeli kávédhoz vagy a gyerekek kakaójába, ne aggódj!
A tálaláshoz és a finomításhoz is a legjobb a házilag felvert tejszínhab.

Forrás

Elkészítés:

Első lépésként verd fel a tejszínhabot jó keményre, ez egy kis türelemjáték. A tejszín összecsaphat habosítás közben, takard be egy középen beszakított papírtörlővel a tálat.
A jó hab titka, hogy legalább 5-6 órát legyen habosítás előtt a hűtőben, illetve cukor is kell bele. Aki nem bízik magába és a habtejszíngyárba, használhat habfixálót is, 2,5 dl tejszínhez számolj egy zacskót. Valahol a zacskós pudingporoknál keresd a boltban. Én pánikhelyzetekre tartok otthon mindig.

Ha megvan a jó kemény hab, tegyél a pürébe 2-3 evőkanállal lazításképpen, mehet mellé 1-2 evőkanál rum is. Van, aki a meggyléből tesz bele, azzal is finom. Keverd jól össze, és mehet is a gesztenyepüré nyomóba!

Tálalás előtt a tálkák aljára tehetsz pár szem magozott meggyet. A spagetti formájú pürére tornyozhatod a tejszínhabot, és arra is tehetsz meggyet, megszórhatod reszelt csokival, de önthetsz is rá csokis, karamellás öntetet, olyat, amit a fagyihoz használsz nyáron. Akinek van ideje, piros bogyós fagyasztott gyümölcskeverékből csinálhat egy ízes szirupot, és azt is használhatod díszítésnek, illetve a kehely aljára.

Gesztenyés golyó

Ez aztán a megúszós édesség! Ráadásul gyerekbarát, tuti lekötöd vele a kiskorúakat! Igaz, azt nem tudjuk garantálni, hogy a golyózás végére marad is belőle!

Hozzávalók:

  • 250 g gesztenyemassza
  • 30 g porcukor
  • 1 evőkanál rum vagy rumaroma
  • 40 g kekszmorzsa
  • 1 narancs héja reszelve

Elkészítés:

A hozzávalókat összekeverem, és beállítjuk az állagát a kekszmorzsával. Ne legyen túl lágy és nedves, mert a golyók nem tartják meg a formájukat. Mehet bele kakaópor is, aki a csokisabb verziót szereti. Ebbe viszont több cukor kell majd!

A kész masszából golyócskákat formázunk, kb. 12-14 db lesz. A kész golyókat porcukorba forgatjuk, hogy fehérek legyenek. Variálhatod is, fele kakaópor- fele porcukor. Látványosabb, de több odafigyelést is igényel. Tedd bonbonkapszlikba őket, hogy ne fogják össze egymást.

Gesztenyés-mascarponés süti

Klasszikus krémes szelet, hagyománytisztelő és édesszájú családok asztalára. Tuti siker!

Hozzávalók:

1. Piskóta:

  • 5 tojás,
  • 5 e.k. porcukor,
  • 5 e.k. liszt,
  • 1/2 cs. sütőpor

2. Krém:

  • 250 g mascarpone,
  • 100 g porcukor,
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 500 g gesztenyemassza,
  • 250 ml habtejszín

3. Tetejére:

  • 500 ml habtejszín,
  • 2 csomag habfixáló,
  • porcukor ízlés szerint

Elkészítés

Klasszikus módon piskótát sütünk, megvárjuk, míg kihűl. Ez az adag egy kb. 35 x 25 cm-es tepsihez való.

Amíg hűl, elkészítjük a krémet. A mascarpone-t kikeverjük a porcukorral, majd a gesztenyemasszával, ízlés szerint rummal vagy rumaromával, és végül belekeverjük a felvert tejszínt. Rásimítjuk a piskótára.

Végül felverünk 500 ml habtejszínt egy kis porcukorral és habfixálóval, majd a gesztenyekrémre kenjük.

A gesztenyés krémbe nyomkodhatunk magozott, lecsepegtetett meggyet, teljesen megbolondítja az ízét.

Andrea Cziráné Nagy receptje – Forrás

ADL - Debrecenimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Miért menjünk el szűrővizsgálatokra, ha nincsen semmi bajunk?

Miért menjünk el szűrővizsgálatokra, ha nincs semmi bajunk?

Azért, hogy ne is legyen! - Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus írása
Süsü mesés világa

Süsü mesés világa

Pályázat típusa: rajzpályázatBeküldési határidő: 2024. szeptember 30.Korcsoport: 4-10 éves korosztály számára
Titkos macskarandi

Titkos macskarandi

Pályázat típusa: alkotópályázatBeküldési határidő: 2024. szeptember 18.Korcsoport: áltatános iskola felső tagozatos gyermekek
Macskarikatúra pályázat

Macskarikatúra pályázat

Pályázat típusa: alkotópályázatBeküldési határidő: 2024. szeptember 18.Korcsoport: középiskolás fiataloknak és felnőtteknek
Ugrás az oldal tetejére