Jelenlegi hely

Autizmus a hétköznapokban

Az autizmus egy egész életen át tartó idegrendszeri fejlődési zavar. Jellegzetes viselkedési mintázatait tekintve leginkább a kommunikáció, beleértve a szociális interakciókat érintő kommunikáció problémái és a viselkedésben megjelenő rugalmatlanság jellemzik.

A diagnózis felállítása után a családok sokszor nem tudják kihez forduljanak, mitévők legyenek.

Az autizmus nemcsak bizonyos képességek, készségek elmaradásával, hanem a viselkedésben megjelenő nehézségekkel is jár. Ezek a nehézségek a mindennapi életet is áthatják, és nagyon széles körben megjelennek.

Szembesülhetünk szülőként az önállóságot érintő nehézségekkel, étkezési zavarokkal, alvási nehézségekkel, játék során megjelenő zavarokkal, a legtöbbször kommunikációt érintő problémákkal. A mindent átható nehézségek sok esetben a szociális élethelyzetekben megjelenő problémákkal is párosulnak. Szülőként azzal szembesülhetünk, hogy ezekre a viselkedésben megjelenő tünetekre nem tudunk hatékony megoldást vagy segítséget adni gyermekünknek. Az autizmus okozta tünetek, a családok egész életére és annak minden tagjára kihatnak, a megjelenő problémák igen széleskörűek.

Az autizmus spektrum zavar az orvostudomány mai álláspontja szerint nem gyógyítható, de megfelelő, evidencia alapú terápiák mellett és a környezet támogató hozzáállásával fejleszthető és segíthető, ami által mind az érintett személy, mind pedig család életminősége javul.

Autizmusban való érintettség esetén a családoknak érdemes az alábbi segítségek felé fordulni:

  • Készségfejlesztés (kognitív, kommunikációs, szocio-kommunkációs és egyéb területeket érintő) evidencia alapú terápiák segítségével.
  • Szülői tudásbázis bővítése, mellyel jobban megismerhetjük gyermekünk nehézségeit és könnyebben segíthetjük a hétköznapokban.
  • Szülői, támogató közösségekhez való csatlakozás.
  • Olyan kikapcsolódást nyújtó programok megtalálása, ahol a család minden tagja jól érezheti magát.
  • Szükség esetén támogató segítség kérése.

Kádárné Szántó Nikolett

A "Lásd a világot autista szemmel" Egyesület elnöke

- Pécsimami - 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Nem akar több gyereket? Akkor "kikapjuk"!

Nem akar több gyereket? Akkor "kikapjuk"!

Már négy éve nem lenne méhem, ha a nőgyógyászom lesújtó mondatai után nem találok rá véletlenül az inteneten a mióma embolizáció lehetőségére.
Min múlik gyermeked sikere?

Min múlik gyermeked sikere?

Saját magunkról alkotott hiedelmeink befolyásolják a személyiségünkről alkotott képünket, illetve, hogy mit akarunk és mit tudunk elérni az életünkben. Gondolkodásmódunk hatással van teljesítményünkre, motiváltságunkra. Sokan azt gondolják, hogy a tehetség, az intelligencia alapvetően garantálja a sikert. Bizonyosan nagy hatása van, de csak ezen múlhat, hogy ki mire viszi az életben?
A jó szó öröme

A jó szó öröme

Hiánycikk. Semmibe sem kerül, mégis nagyon sokat ér. Nélküle nehezen lehetne túlélni a hétköznapokat.
Tippek, hogyan legyen élményekkel teli már az utazás is vonattal, ha gyerekkel indultok el

Tippek, hogyan legyen élményekkel teli már az utazás is vonattal, ha gyerekkel indultok el

Évek óta vonattal megyünk nyaralni. Először csak kettesben a férjemmel, majd csatlakozott a fiúnk 12 éve, 7 éve a lányunk is. Ehhez hoztam jól bevált „praktikákat”, hogy stressz helyett valóban élményekkel legyen teli már az utazás is.
Ugrás az oldal tetejére