Jelenlegi hely

Máré Vári Viadalok: éld át a Máré-vár múltját, hogy lehessen jövője!

augusztus 8-9. (szombat-vasárnap) 8:00-22:00

A Kelet-Mecsekben ismét megelevenedik a középkor, ahogy még soha nem láttuk. Több hagyományőrző csapat veri fel a vár körül a táborát, és a vitézek folyamatos bemutatókkal és színes programokkal várják mindazokat, akik szívesen lennének a részei a múltnak.

Nyerj családi belépőt a Pécsimamival, KATT IDE!

Több hagyományőrző csapat veri fel a vár körül a táborát, és a vitézek folyamatos bemutatókkal és színes programokkal várják mindazokat, akik szívesen lennének részesei a múltnak.

Az egész család megtalálhatja a számításait, hiszen a vitézi bemutatók mellett a jobbágyok és mesteremberek mindennapjaiba is bepillantást nyerhetünk és kézművesekkel, íjászokkal is találkozhatnak az ide utazó "időutazók".

Este egy csata keretein belül megküzdenek egymással a hősies Máré-vitézek és a gyalogos lovagi torna is sok izgalmat tartogat!

A belépő árai a következők:

  • 6 éves korig ingyenes
  • 6-18 éves kor között 500 HUF
  • Felnőtt 1000 HUF
  • Nyugdíjas: 700 HUF

KATTINTS IDE ÉS NYERJ CSALÁDI BELÉPŐT A PÉCSIMAMIVAL! 

(2 felnőtt és 2 gyerek)

A MÁRÉ VÁRI VIADALOK RÉSZLETES PROGRAMJA:

Hol is található?

Márévár (Máré-vár, Máré vára) a Mecsek hegység északi, vadregényes rengetegében, 340 méter magas, meredek, erdős hegycsúcson található, Pécstől kb. 30 kilométerre.

A járművel érkező látogatók a Pécs-Hird és Szászvár közti 6541-es úton tudják megközelíteni, az útról a Magyaregregy-Zobákpuszta közti szakaszon, Magyaregregy központjának legdélebbi házaitól mintegy 800 méterre, kelet felé letérve érhető el a vár. A Vár-völgyben lévő kulcsosház melletti parkolótól jobbra a sorompóval lezárt  emelkedő úton 15 perc alatt érünk fel a várhoz.

Máré-Vár legendája

Egy népi legenda szerint a Máré-várban lakott Máré vitéz ifjú szép feleségével. A közeli Miklós-várban, Szentlászlón innen pedig testvére, a nőtlen Miklós vitéz.

Márét a király hadba szólította, s hosszú évek múltán sem jött haza. Felesége már elsiratta, és szívesen látta a szomszéd vár urát, aki egyre gyakrabban járt át hozzá. Addig-addig, míg szép lányuk született.
A kislányból már majdnem nagylány lett, mikor Máré mégis hazatérhetett. Megtudta, hogy felesége hűtlen lett hozzá, így mindkét várat megostromolta, ágyúval halomra lövette. Ott pusztult el az asszony Miklós vitézzel együtt, lányuk életben maradt, de az anyja megátkozta.

Az átokkal sújtott leány a hegy mélyén rejtőzik, de minden 77. évben piros pünkösd hajnalán kiszabadul, a Máré-völgyi patakban fürdik és fésüli hosszú haját. Az a vadász válthatja meg az átoktól, aki ilyenkor arra jár és megcsókol egy medvét, egy kígyót meg egy varangyos békát.
Az efféle legendáknak volt hol kialakulniuk, hisz Magyaregregy külterületén 18 középkori elpusztult faluról tudunk.

Még több információ a Mecsek rejtett ékkövéről ITT!

Ha már arra jártok...

 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Melltartó kisokos – hogyan válasszunk melltartót, fehérneműt

Melltartó kisokos – hogyan válasszunk melltartót, fehérneműt

A nők fehérneműs fiókjának fontos darabjai a melltartók, amelyek funkciója messze túlmutat a csinos alsóneműn; egyszerre kell kényelmet és magabiztosságot is biztosítania, miközben valóban nem hátrány, ha a kinézetével is illeszkedik a viselője személyiségéhez. Nehéz feladat tehát megtalálni a megfelelőt – sőt megfelelőket, hiszen különféle ruhákhoz és felsőkhöz eltérő darabokra lehet szükség, ráadásul a mindennapos használat miatt is fontos, hogy több darab is rendelkezésre álljon.
Készíts saját Állatkertet! - 10 részes nyomtatható kreatív kézműveskedés és játék

Készíts saját Állatkertet! - 10 részes nyomtatható kreatív kézműveskedés és játék

A Fővárosi Állatkert oldalán ingyenesen letölthető és nyomtatható kreatív sorozatot találtunk, ami az alkotókedvű állatbarátoknak szól. Készítsd el saját állatkertedet! Az elefántoktól a majmokig, a szavannák lakóitól a kengurukig sok állattal megismerkedhettek, rejtvények, színezők és más kézműves foglalkoztatók várnak.
Fiús kontra lányos anyukák – tényleg van különbség?

Fiús kontra lányos anyukák – tényleg van különbség?

Balett, pörgős szoknya és színes hajcsatok, vagy foci, toronyépítés és mászókáról ugrálás?
Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Sokan mondják, hogy 6 hónapos kor előtt kizárólag anyatejet szabad adni a babának, mások meg azt, hogy már 3 hónaposan is elkezdhető a hozzátáplálás.
Ugrás az oldal tetejére