Jelenlegi hely

Online kamaszok, offline család - Ingyenes Szülő Klub

Időpont: május 27. 17:00-19:00
Helyszín: regisztráció után küldik a linket

LÉLEK-MŰVÉSZET A HEGYVIDÉKEN - Ingyenesen látogatható programsorozat a Murmóban.

Elérhetővé tettük, és a kialakult járványügyi helyzetre szabtuk a követlező témánkat.

Online kamaszok, offline család –
Szülők szerepe a kamaszok megváltozott kapcsolattartási szokásaiban karanténon innen és azon túl

Időpont: 2020. május 27. szerda 17:00- 19:00

Szeretettel hívunk és várunk minden érdeklődőt programsorozatunk következő online prevenciós eseményére.

Ez a Tematikus Szülő Klub azokat a szülőket, családokat szólítja meg, akik szeretnének közösen gondolkozni arról, hogy a karantén miatt megváltozott helyzet milyen új kihívások elé állítja a szülőket kamaszkorú gyermekeik nevelésével kapcsolatosan, különös tekintettel arra, hogy számukra az online jelenlét és kapcsolattartás dominálóvá vált az elmúlt időben.

A kamaszkort - a gyermekkorból felnőtt korba átvezető időszakot - leginkább a változással jellemezhetjük. Számos biológiai jellemzővel egyidőben megváltozik a serdülő elképzelése önmagáról, a világról, az emberekről, és a jó kapcsolatokról is. A leválás, mint ennek a korszaknak a legfontosabb feladata, áthatja a szülőkhöz és a családhoz való kapcsolódást is. Gyermekünk már nem gyerek, még nem felnőtt...a  kettő közötti úton halad. Egészséges leválásához feltétlenül szüksége van kortárskapcsolatokra, és szüleihez való "mindent" kibíró viszonyra is.

A vírus keltette karanténhelyzet komoly változásokat hozott mind a családok működésében, mind abban, ahogyan a serdülők kapcsolatot tartanak egymással. A kényszerű otthonlét természetszerűen magával hozta az online jelenlét fokozódását és a személyes kapcsolatok háttérbe szorulását.

A digitális oktatást, az online ballagást, az online bandázást lehet az online leválás fogja követni? Egyáltalán lehetséges ez? Muszáj szülőként alkalmazkodni a kamaszokhoz és azok online  kapcsolódási szokásaihoz??

Mi lesz a karantén megszűnése után? A kamaszok olyan nyár előtt állhatnak, ahol kimozdulni lehet, de nincsenek fesztiválok, nagyobb tömegeket megmozgató rendezvények. Vajon domináns marad az online találkozás, vagy éppen ellenkezőleg, a személyes találkozók fognak újult erővel fellobbanni, és megvalósul a digitális detox?
Míg az előbbi az digitális léthez való függőséget, utóbbi a napokig vagy akár hetekig bulizó kamaszok képét festheti a falra.
Noha nem tudjuk megjósolni mit hoz a jövő, de képesek vagyunk előremutatóan közösen gondolkodni arról, melyik út milyen buktatókat rejt a kamaszok és szüleik közötti kapcsolatban, és melyek azok a fontos sarokpontok amelyek világítótoronyként segítik a szülőket abban, hogy a lehetőségeikhez mérten legjobban tudják segíteni kamaszkorú gyermekeiket az érett felnőtté válás göröngyös útvesztőjében.

A következő szülő klub során a fenti változásokat és nehézségeket tárgyaljuk, illetve az alábbi kérdésekre keressük a válaszokat:
Hogyan változik meg a szülő szerepe serdülőkorban?
Miért olyan fontos a kamasz számára a kortárskapcsolat, és miért szorul háttérbe a szülő? Ezt hogyan árnyalja ha a szülő túl soknak találja gyermeke géphasználatát?
Hogyan változott meg a kamaszok kortárs kapcsolatkereső viselkedése a karantén alatt?
Milyen nehézségeket rejt magában az online jelenlét dominanciája?
Mit tehetnek a szülők, hogy megóvják serdülő gyermekeiket a karantént esetlegesen követő féktelen bulizás következményeitől (pl. függőségek, kriminalizálódás)?

Korábbi szülő klubjaink során azt tapasztaltuk, hogy a közös gondolkozás még több jó megoldási javaslatot hoz felszínre, és segít még jobban rálátni saját családunk működésére. Erre a közös gondolkozásra hívjuk és várjuk!

A korábban regisztrált résztvevőinknek helyet bizitosítunk, és az online zoom lehetőség által kibővítjük a jelentkezői létszámot. A regisztrációt követően kiküldünk egy linket, amin az előadás előtt 1 órával be lehet jelentkezni. Az előadónak a témával kapcsolatban előre is lehet kérdéseket feltenni a regisztrációs igényükkel együtt.

A Tematikus Szülő Klubot vezeti: Józsa Balázs - klinikai szakpszichológus, családterapeuta

Programjainkról bővebben itt tájékozódhat:
http://projuventa.hu/programjaink/prevencios-programjaink/

Figyelem! Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztrálhatnak a pro.juventa.alapitvany@gmail.com e-mail címen vagy egy facebook üzenetben.  A linket az e-mailen küldjük ki.

Ha érdekli következő eseményünk, kövesse oldalunkat. Minden új esemény ott jelenik meg elsőként.

Szeretettel várjuk Tematikus Szülő Klubunkban!                                               

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Ha egyedül érzed magad, ülj le a barátság-padra!

Ha egyedül érzed magad, ülj le a barátság-padra!

Egyszerű ötlet: egy különleges pad segít barátokat találni azoknak a gyerekeknek, akiknek nincs kivel játszaniuk, beszélgetniük. Te kipróbálnád?
Dr. Illés Nóra: Természetes házi gyógymódok megfázás ellen - mit tehetünk orrfolyás, köhögés, torokfájás esetén?

Dr. Illés Nóra: Természetes házi gyógymódok megfázás ellen - mit tehetünk orrfolyás, köhögés, torokfájás esetén?

Épp hogy elindult az iskola máris betegek lettünk…, 5-10 nap hiányzás, nem csak a munkahelyek végett nagyon rizikós, de bepótolni sem túl egyszerű az iskolás gyerekeknek a kimaradt hatalmas óraszámokat. Ha megbetegszünk vagy a gyerekek betegednek le, fontos tudnunk, hogy nem csak gyógyszerekkel tudjuk a betegségeket kezelni, hanem nagyon sok gyógyhatású otthoni praktikákkal is segíthetjük a gyógyulást. 
A reggeli indulás, kész káosz? - 20 egyszerűen megvalósítható ötlet, hogy jól induljon a nap

A reggeli indulás, kész káosz? - 20 egyszerűen megvalósítható ötlet, hogy jól induljon a nap

„Ha a reggel jól indul, jó lesz az egész napod” tartja ugyebár a mondás, de reggel annyiszor nem indul jól a napunk.  Mi szülők általában rohanunk, már a reggelünk is néha egy kész cirkuszi mutatvány, egyensúlyozunk a kötélen a reggeli rituálék között, kapkodunk, feszültek vagyunk, sürgetünk, néha veszekszünk, és néha elkésünk… De, hogy tudjuk mindezt elkerülni, és boldogabbá tenni a reggeli indulást? Fogadjátok szeretettel Jamrik Márta tanácsait.
Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Az olvasás maga, a titkok és kalandok világába való repülés. De hogy repüljön egy, az olvasást most kezdő gyerek? Különlegesen szerkesztett könyvekkel segíthetünk nekik. De milyen könyvet és hogyan válasszunk nekik?
Ugrás az oldal tetejére