Jelenlegi hely

Mi állhat a gerincfájdalom mögött, és mi segíthet ellene?

Vissza-visszatérő hátfájdalom nehezíti meg mindennapjaida? Gerinced érintettségét talán már szakorvos is igazolta?

Szeretnéd természetes módon, gyógytorna segítségével megszüntetni a fájdalmat? Lássuk, mi állhat a gerincfájdalom mögött, és miért éri meg a gyógytorna kínálta lehetőségekben gondolkodni!

Ahhoz, hogy megértsük a gerincfájdalom és a sokak által rettegett gerincsérv okait, érdemes többet megtudnunk gerincünk működéséről. Csontos vázát a csigolyák adják, melyeknek stabilitásáról a szalagok és az izmok gondoskodnak. A csigolyák között a porckorongok is megtalálhatóak, s mindezek mögött található a gerinccsatorna, abban a gerincvelővel. A csigolyák közötti üregeken át indulnak az ideggyökök, melyek egész testünket behálózzák. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a gerincsérv hazánkban az egyik leggyakoribb betegségcsoport, melynek hátterében a mozgásszegény, ülő életmód áll.

A porckorongok a csigolyák között egyfajta lengéscsillapító szerepet töltenek be. Az évek múlásával a porckorongok természetes módon elkezdenek deformálódni, viszont a folyamat nem életkorhoz kötött. A megfelelő folyadékellátottság és a tápanyagok nélkülözhetetlenek az érintett terület számára, ezek beépüléséhez azonban nyomásváltozásra van szükség, amit a mozgás ad meg a porckorongok számára. Ha egyoldalúan terheljük gerincünket, vagy hirtelen mozdulatok történnek, akkor a rostos gyűrűk berepednek, a belső kocsonyás anyag pedig előboltosul. Ez a folyamat vezet végül a porckorongsérv kialakulásához, mely azonban nem egyik napról a másikra történik.

A gerincfájdalom kialakulásának tehát számos oka lehet, de szerencsére többféle gerincfájdalom elleni kezelés is létezik, így nem kell azonnal a rettegett műtétre asszociálni. A gerincsérv egyébként a nyaki, a derék szakaszi területeken alakul ki leggyakrabban, de a háti szakasz is érintett lehet. S hogy mit tehetünk gerincünk védelmének érdekében?

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a rendszeres testmozgás fontosságát. A kornak, egészségi és edzettségi állapotnak megfelelő mozgásformák mellett a gyógytorna is számos újszerű lehetőséget rejt magában. Érdemes az életmódváltásnak is esélyt adni, hiszen a megfelelő étrend-kiegészítők, a folyadékbevitel emelése és a mozgással töltött idő mennyisége, valamint a rendszeresen végzett gyógytorna nagymértékben elősegítheti a gerincfájdalom megszüntetését.

Forrás: Dog & Pony 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

VI. MESTERECSET PÁLYÁZAT

VI. MESTERECSET PÁLYÁZAT

Pályázat típusa: gyerek-és diákpályázatKorosztály: 5-18 évesekBeküldési határidő: 2020. november 8.
Ajándék ötletek anyukáknak: mivel érdemes meglepni?

Ajándék ötletek anyukáknak: mivel érdemes meglepni?

Mindig van valamilyen jeles alkalom, amikor vagy magunkat, vagy egy családtagunkat kell meglepni valamilyen ajándékkal.
Lázár Ervin: A csodapatika

Lázár Ervin: A csodapatika

Lázár Ervin meséje tükröt tart elénk, hiszen a történetben szereplő patikában nem "gyógyszereket" lehet kapni. Te bemennél ide?
Az utolsó út

Az utolsó út

Szívhez szóló történet egy taxisofőrről és az utolsó útjára induló utasáról.
Ugrás az oldal tetejére