Jelenlegi hely

7 nagyszerű film, ami arra ösztönzi a gyerkőcöt, hogy óvja a környezetét

Szülőként fontos feladatunk a gyerekekkel megismertetni az őket körülvevő világot és a környezetvédelemre való nevelést sem árt időben elkezdeni. Egy egyszerű mód arra, hogy bevezessük a témát, ha színes dokumentumfilmeket, animációs mozikat nézünk közösen a kicsikkel.

  • Lorax (2012)

A 2012-ben bemutatott amerikai animációs film Dr. Seuss 1971-ben megírt könyvének történetét dolgozza fel, melynek fő üzenete:  “Hacsak valaki nem tesz a természetért, akkor semmi sem fog megjavulni. De nem ám!” A főszereplő a 12 éves kisfiú, Ted, aki egy teljesen mesterséges városban, “Amkell falván” él. Itt minden műanyagból, fémből vagy szintetikus anyagokból készült, a valódi természet már réges-régen kihalt. A fiatal fiú szerelmes lesz a szomszédjában lakó lányba Audrey-ba, akinek egyetlen vágya, hogy élő fákat láthasson. Elmeséli a fiúnak, hogy régen mindenfelé ilyenek nőttek, egyenesen a földből, selymes, puha leveleik voltak és csodálatos illatuk. A szerelmes Ted bármit megtenne azért, hogy boldoggá tegye a kislányt, így útra kell, hogy a városon kívül, a környező, kopár területről hozzon egyet…

  • Pingvinek vándorlása (2005)

Ősszel az öt évet elért pingvinek elhagyják élőhelyüket, az óceánt, és ősi szaporodóhelyükre, a szárazföld belsejébe vándorolnak. Elkezdődik az udvarlás, majd a családalapítás, megszületnek a pingvincsemeték. A kis pingvinek élete mindkét szülő munkáján, az élelmet rejtő óceán és a költőhely közt megtett oda-vissza utakon múlik. A film társadalmi üzenete nagy vihart kavart, főleg az Amerikai Egyesült Államokban. Az antarktiszi császárpingvinek vándorlását követő francia film Oscar-díjat és César-díjat is kapott, amikor 2005-ben bemutatták. Sikeréhez minden bizonnyal az is hozzájárult, hogy a színész, Morgan Freeman narrálta a megható történetet.

  • A Föld (2007)

Az Északi-sarktól indulva a Kalahári sivatagig juthatunk el, ha úgy döntünk, ezt a lélegzetelállítóan szép és színes dokumentumfilmet nézzük meg a  gyerekkel egy hűvösebb nyári délutánon. Közben végigkísérhetjük az évszakok változásait, és bepillantást nyerhetünk bolygónk varázslatos, ugyanakkor kegyetlen világába is. A film egyszerre ünnepli a földi élet szépségeit, és figyelmeztet az ember felelősségére, bolygónk épségének megőrzése érdekében.

  • WALL-E (2008)

Majdnem minden gyerek imádja a robotokat, így amellett, hogy ez egy nagyszerű, kedves lánctalpas robotról szóló mese, egy nagyon erős környezetvédelemmel kapcsolatos üzenetet is hordoz. A film egy képet fest arról, hogy mi történne, ha minden természetes erőforrás eltűnne a bolygónkról. WALL-E, a szeméttömörítő az egyetlen működő szerkezet a Földön, az emberiség ugyanis elhagyta a lakhatatlanná vált bolygót. A kis munkagép több száz magányos éve gyűjti a kacatokat, amikor megjelenik EVA, a modern és áramvonalas keresőrobot, aki megdobogtatja a szívét…

  • Bagolyvédők (2006)

Carl Hiaason fiktív története az alapja a filmnek, amelyben megismerünk három tinédzsert, akik titkos búvóhelyükön baglyokat gondoznak. Azért különleges ez a mozi, mert a gyerekek nemcsak a baglyok viselkedéséről tudhatnak meg belőle többet, hanem azt is megtanulhatják, hogy mennyire szép dolog elesett vagy veszélyben lévő, bajba került állatokról gondoskodni. Nyolc és tizennégy év közötti életkorban ajánlott!

  • Arktisz királysága (2006)

Egy másik nagy sikerű családi dokumentumfilm az Arktisz királysága, amely két kisállatra fókuszálva mutatja be, hogyan próbálnak meg a sarkvidékeken élő állatok nap mint nap boldogulni. Nanu, a jegesmedvebocs és Seela, a rozmárkölyök életét követhetjük nyomon születésüktől egészen nyolc éves korukig. Láthatjuk a szüleik küzdelmét az életben maradásért, és a film segítségével a gyerekek a klímaváltozás veszélyeiről is többet megtudhatnak, hiszen a szélsőséges időjárás az, amely megnehezíti a kisállatok táplálékhoz jutását.

  • Bolygónk, a Föld (2006)

A BBC megaprodukciójában a Föld kerül a felfedezőkörút középpontjába, nem más, mint David Attenborough tolmácsolásában. A gyönyörű filmet öt év alatt készítette 40 operatőr, akik több, mint 200 helyszínen forgattak. A tizenegy részes sorozat első epizódjában a Földnek életet adó vizekről és a Nap csodálatos erejéről tudhatunk meg többet. A hegyek bebarangolása után, a sivatagos területeket is megismerhetjük, és a sarkvidékeken élő jegesmedvék vagy a farkascsordák életébe is beleshetünk. Kicsiknek és nagyoknak is bátran ajánljuk!


Forrás: noklapja.nlcafe.hu

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!