Jelenlegi hely

Alternatív tantervű középiskola alapítása Pécsett

Örömmel adunk hírt arról, hogy szándékaink szerint bővül a térség oktatási palettája azzal, hogy létrehozzuk a dél-dunántúli régió első alternatív tantervű középiskoláját. Az alapítási folyamat nyitórendezvényére 2020. október 9-én kerül sor.

A pécsi Waldorf közösség 2007-ben alapította az első Waldorf intézményt, a Tettye Völgye Waldorf Óvodát, majd két év múlva, 2009-ben indult Waldorf általános iskolánk felmenő rendszerben. 8 évfolyamos iskolánk tavaly ünnepelte 10. születésnapját, már négy elballagott osztállyal és két óvodánkkal, az Istenkúti és a Tettyéről 2018-ban a donátusi városrészbe átköltözött Aranyhegyi Waldorf Óvodával büszkélkedhetünk. A közhasznú Mandulafa Egyesület által fenntartott pécsi
Mandulafa Waldorf Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola a térség egyetlen, alternatív pedagógiai program szerint működő köznevelési intézménye, ahol jelenleg több, mint kétszáz gyermek nevelkedhet a Waldorf-pedagógia elvei szerint.

A Waldorf-pedagógia abból a felfogásból indul ki, hogy az ifjú embert nem az állam, a társadalom vagy egy meghatározott szakma szükségletei, hanem a saját individuális képességei és fejlődési lehetőségei, életkoronként változó testi, lelki és szellemi szükségletei szerint kell nevelni. A Waldorf-tanterv a gyerekek életkori sajátosságaihoz igazodik. Az intellektus iskolázása mellett fontosnak tartja a fantázia ébren tartását, a kreatív gondolkodás fejlesztését, a jellem formálását is. A Waldorf-iskolában különös hangsúlyt kap a művészeti nevelés. A Waldorf-iskola minden gyermek számára nyitva áll – társadalmi és vagyoni helyzettől, politikai vagy vallási meggyőződéstől függetlenül. Így nyílik lehetőség arra, hogy a különböző képességű, más-más szociális háttérrel rendelkező gyermekek együtt nevelődjenek valódi emberi közösséggé − olyan közösséggé, ahol az egyéni értékek összessége adja a közösség erejét.

Régóta dédelgetett álmunk a Waldorf-pedagógia teljes ívének megvalósítása Pécsett, hogy gyermekeink óvodától érettségiig Waldorf intézménybe járhassanak. Ehhez már "csak" a középiskola hiányzik. Arra jutottunk, hogy a kiindulópont az alapító tanári kör megtalálása és a velük való együttgondolkodás. Ehhez találtunk együttműködő társakat is: egyrészt a Vekerdy Dániel vezette budapesti Göllner Mária Regionális Waldorf Gimnáziumot, mely Közép-Európa első regionális Waldorf-
középiskolája, másrészt Csovcsics Erikát, aki éveken át vezette a Gandhi Gimnáziumot, és alapítója volt a pécs-somogyi Vadgesztenye iskolának.

Az alternatív tantervű középiskola megalapításában az idei tanév fő feladata az alapító tanári kör megtalálása és a szellemi munka megalapozása. Ennek érdekében egy 5 alkalomból álló műhelymunka-sorozatot szervezünk. A nyitórendezvény 2020. október 9-én, pénteken 18 órakor lesz a Reggeliben (Pécs, Király u. 23-25.), mely egy beszélgetéssel egybekötött workshop, amit Csovcsics Erika moderál.

A kifejezetten tanároknak szóló tanári műhely 2020. október 10-én, szombaton 9 -14 óra között lesz az Istenkúti Művelődési Házban (Pécs, Fábián B. u. 9.). A műhelymunkát a budapesti Göllner Mária Regionális Waldorf Gimnázium tanárai vezetik. Az első alkalom témája: magyar - dráma - fejlesztés.

Programjainkról és rólunk a waldorfpecs.hu honlapunkon találnak részletes tájékoztatást az érdeklődők.

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

VI. MESTERECSET PÁLYÁZAT

VI. MESTERECSET PÁLYÁZAT

Pályázat típusa: gyerek-és diákpályázatKorosztály: 5-18 évesekBeküldési határidő: 2020. november 8.
Ajándék ötletek anyukáknak: mivel érdemes meglepni?

Ajándék ötletek anyukáknak: mivel érdemes meglepni?

Mindig van valamilyen jeles alkalom, amikor vagy magunkat, vagy egy családtagunkat kell meglepni valamilyen ajándékkal.
Lázár Ervin: A csodapatika

Lázár Ervin: A csodapatika

Lázár Ervin meséje tükröt tart elénk, hiszen a történetben szereplő patikában nem "gyógyszereket" lehet kapni. Te bemennél ide?
Az utolsó út

Az utolsó út

Szívhez szóló történet egy taxisofőrről és az utolsó útjára induló utasáról.
Ugrás az oldal tetejére