Jelenlegi hely

Diafilm Délután a Filter Kultúrkávéházban

Diafilm Délután? Ezt hogyan képzeljük el?
A program mottója: „Hozd el kedvenc diafilmed és én elmesélem neked!” Vagyis a résztvevő gyerekek nem csak saját kedvenceiket nézhetik meg, hanem esetleg olyan mesével is találkoznak majd, amit eddig nem ismertek, mert az a másik gyerkőcnek a kedvence.

Honnan jött az ötlet?
Jó néhány évvel ezelőtt az Óbudai Kulturális Központ Békásmegyeri Közösségi Házában dolgoztam, ahol először valósítottam meg ezt a programot egy külsős rendezvény kísérő eseményeként. A résztvevő családok kérték, hogy rendezzünk külön is egyet, mert tetszett nekik, gyerekkorukat idézte. Mivel akkor a Közösségi Háznak nem volt saját diafilm készlete, így az anyukák, apukák felajánlották, hogy elhozzák sajátjukat, meséljem el nekik és gyerekeiknek. Így lett mottója a programnak. Néhány alkalom múltán akkora sikere volt, hogy rendszeres program lett
belőle. Vagyis az ötlet saját, bár a kezdetek óta már találkoztam hasonló rendezvénnyel, aminek nagyon örülök.

Divatos-e még a diafilm?
A diafilm újra reneszánszát éli. Köszönhetően a Diafilmgyártó Kft.-nek a meséket újra kiadják, megvásárolhatók, így a legfiatalabb korosztály is megismerkedhet vele, szüleikben pedig jó emlékeket idéz. Gyerekkorunk diafilmjeit még mindig őrizgetjük és szívesen gondolunk vissza
azokra az estékre, amelyeken szüleink mesélték nekünk. Én még emlékszem, hogy mekkora készülődés volt előtte otthon, mivel a falainkat képek, festmények díszítették, így a bezárt spalettára erősítettek fel egy fehér lepedőt. Emlékeszem arra az szagra is, amit a diafilm vetítő ontott magából, amikor már a negyedik-ötödik mesét fűzték be.

A Filter Kultúrkávéházban kerül sor erre a programra. Kiket vársz az eseményre?
Mindazokat a családosokat, akik szeretik a meséket. Nem mindenkinek van otthon diafilm vetítője, de a filmeket őrizgetik. Azoknak is ajánlom továbbá a programot, akik szeretnék a gyerkőcöket kicsit kimozdítani a TV és egyéb audiovizuális eszközök elől és feltárni előttük a mesék varázslatos világát. Úgy gondolom, hogy a diafilm olyan, mint egy jó könyv: beindul a gyerekek fantáziája, fejlődik a kreativitásuk, mivel nem készen kapják a mozgó, szépen megrajzolt szereplőket. Itt csupán egy-egy rajz, festményszerű kép látható, amely természetesen determinálja a szereplőket, de maga a történet csak szóban elevenedik meg, vagyis maguknak kell elképzelni, ahogy például az öreg néne szabadon engedi a kis őzet és az vissza se néz, elszalad.

Mikor és pontosan hol kerül sor a Diafilm Délutánra?
2017. november 21-24. között, minden nap délután 16.00 órakor a Filter Kultúrkávéházban. A belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött, amelyet megtehetnek e-mail- en (filterkavehaz@gmail.com), telefonon (30/461-8047), illetve személyesen a Színház tér 2. szám alatt is.

forrás: szervezők

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!