Jelenlegi hely

Fesztiválok fesztiválja Pécsett!

A Nemzeti Kulturális Alap 25 éves születésnapja alkalmából az NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiuma szervezésében a kollégium által 2016-ban támogatott 25 fesztivál mutatkozik be az ország 20 „fesztivál településén”. Pécsett október 7-én Fesztiválok fesztiválja címmel szervez családi fesztivált és gálát a Kollégium és a Zsolnay Örökségkezelő NKft.

Az országos megmozdulás központi rendezvénye a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben zajló egész napos, ingyenes, közel 40 programból álló kavalkád. Kreatív és kézműves foglalkozások, fényfestés, játszóház, koncertek, élő homokanimáció és táncház várja a kikapcsolódni vágyókat a Családok Éve keretén belül.
 

- Azt szeretnénk, hogy ez a nap minél többek számára jelentsen élményt és örömöt, ezért a ZsÖK vendégül lát a programon 100 Baranya megyei árva gyermeket a Baranya Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat együttműködésének köszönhetően – számolt
be Vincze Balázs, a ZsÖK ügyvezetője.

A legkedveltebb pécsi fesztiválokat mutatja be a Fesztimázs címmel nyíló kiállítás az E78-ban található Kemence Galériában. A fesztivál alatt is látogatható az m21 Galériában a Támogatott művek az iparművészetben című tárlat, amely válogatás az NKA magalapítása óta eltelt 25 év támogatott projektjeiből.

A Pirogránit udvaron délelőtt 10 órától többek között játszóház és kézműves foglalkozás várja a családokat. Az Óriáskockák szigetén a nagyméretű építőkockák a főszereplők, míg a Hangszer simogatón ritmus- és dallamhangszerekkel kísért közös éneklést tartanak magyar népdalkincsekből. Garantáltan látványos lesz a Buborékágyú bemutatkozása, ami egyszerre több ezer buborékot lő ki a Pirogránit udvarra. A szülők nosztalgiázhatnak a pedálos moszkvicsokat szemlélve, a gyerekek pedig várat építhetnek vagy játszhatnak a vasúti terepasztalon.

Az E78 Koncertterem előtti téren fényfestményeket és fényjátékokat varázsolnak a falra. A vetítőgép felületére mozgó, számítógéppel vezérelhető szerkezeteket helyeznek, amelyek mozgatásával a közönség is részese lehet a fényfestésnek. A Zsolnay Fényfesztivál közönségkedvence, a Fénybütykölde is újra jelentkezik.

Papp Norbert élő homokanimációs műsorában a világító asztalra szórt homokszemekből álló, egymásba fonódó képek szinte végtelen lehetőségeket rejtenek, akár improvizációról, akár előre megalkotott történetről legyen szó.

A gyerekek részt vehetnek interaktív mesejátékon a Besh o droM zenekarral, a Talamba Ütőegyüttes pedig hangszerbemutatót tart. Koncertet ad az Apacuka zenekar és Szalóki Ági. Conduct me! címmel az Armel Opera Fesztivál szervezésében – a Pannon Filharmonikusok közreműködésével – egy rövid karmesteri gyorstalpalót követően bárki kipróbálhatja, milyen az operairodalom legnagyobb klasszikusait játszó nagyzenekart vezényelni.


Az esti gálán a Pécsi Harsona Együttes a Talamba közreműködésével bemutatja Márta István erre az alkalomra készített ENKÁA című fanfárját és élőben kapcsolják a Nyugat-kanadai Magyar Néptánc Fesztivált. A Fesztiválok fesztiválja esemény együttműködő partnere a Magyar Fesztivál Szövetség.

Részletek:
http://www.pecsprogram.hu/program/FESZTIVALOK_FESZTIVALJA_NKA_25/2018-10-07/10:00

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!