Jelenlegi hely

A french press kávé élménye

Bár az amerikai kávéval is minden rendben van, létezik egy kávéfőző, ami aroma és minőség szempontjából sokak szerint hatványozottan többet nyújt, mint a hagyományos fajták. A french press kávéra milliók esküsznek világszerte, így kíváncsivá tett, hogy pontosan mi is ez a felhajtás, amely a kávé körül tapasztalt francia hatásokról szól. Tegyünk egy utat hát kedvenc kávépörkölőink hazájába, Franciaországba.

A kávé története Franciaországban

A kávé, amelyet francia földön csak café néven emlegetnek, Párizs társadalmi és kulináris életének egyértelmű esszenciája. Az 1640-es években debütált először a francia fővárosban, az első kávézó 1672-ben nyílt meg Párizsban, de maga a kávézás művészete csak a Café Procope 17 évvel későbbi átadásával párhuzamosan vált relevánssá. A kávézók hamarosan a hírek, pletykák és ötletek cseréjének fontos centrumaivá nőtték ki magukat, olyannyira, hogy szinte már hitelesebben funkcionáltak, mint a korhű nyomtatott sajtó. Az általuk gerjesztett közimádat olyan szintre hágott, hogy két-három emberöltő leforgása alatt a számuk mintegy hatszorosára emelkedett az 1720-as évek kezdeti szakaszához képest. A francia forradalom ideje alatt a presszók hatalmas és impulzív politikai viták hadszínterévé avanzsálódtak, ami valljuk be, nem is csoda. Őszintén, csak a puszta gondolatától megkívántam egy forró feketét, így szétnézek egy világszínvonalú prémium kávé vásárlás lehetőséget garantáló webshopban, és választok egy kuriózumot, tarts velem!

És akkor mi is a french press?

Sokan úgy vélik, hogy a french press kávé a legjobb kávé az univerzumban. De vajon miért? Ugye azt mindenki tudja, hogy a francia pörkölés az egyik legismertebb kávépörkölési típus, ami a regionális státuszáról kapta a nevét. Az eljárást egyértelműen az emeli professzionális léptékűvé, hogy a lehető legminimálisabb mértékben sem módosítja a termés valódi jellegét, mindössze egy ínycsiklandó és fenséges aromával gazdagítja az ízhatást. Ehhez jön még a szintén kíméletes főzési metódus, ami nem elvesz, csakis hozzáad. A papírszűrők magukba szívják az íz és az olajok egy részét, az átfolyós gépek szűrői pedig a kávézaccban lévő olajból csennek el értékes aromákat. A french press ezzel szemben lehetővé teszi az áztatást, nincs elakadás, nincs lerakódás – csak a kedvenc, mély, üdítő zamat.

A fotó forrása:
AnnGaysorn / Shutterstock.com

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Magyar Feltalálók Napja - amikor a magyar észjárásra büszkék vagyunk

Magyar Feltalálók Napja - amikor a magyar észjárásra büszkék vagyunk

Tudtátok, hogy van egy nap, ami csak a magyar feltalálóké? Minden év június 13-án ünnepeljük a Magyar Feltalálók Napját, amikor a világot formáló magyar elmék előtt tisztelgünk. Ez egy remek alkalom arra, hogy a gyerekekkel együtt felfedezzük, milyen találmányok születtek hazánkban, és hogy mennyi mindent köszönhetünk ezeknek a zseniális ötleteknek.
Tiszta víz, tiszta élmény – kirándulás iható forrásokhoz a családdal

Tiszta víz, tiszta élmény – kirándulás iható forrásokhoz a családdal

Magyarország tele van szebbnél szebb forrásokkal, ahol a természet csendje és a tiszta víz varázsa együtt ad élményt. Hoztam pár igazán hangulatos helyet.
MegaPapír rajzpályázat 2025 - 1.000.000 Ft összértékű nyereménnyel

MegaPapír rajzpályázat 2025 - 1.000.000 Ft összértékű nyereménnyel

Pályázat típusa: rajzpályázatKorosztály: óvodások és általános iskolás alsó tagozatosokBeküldési határidő: 2025. június 10.
Kés - és?

Kés - és?

A háziasszony jellemzően főz. Persze nem sorsszerűen. A gyorséttermek, pizzák, hamburgerek és csirkemell csíkok világában igazzá vált: aki telefonálni tud, főzni is tud.
Ugrás az oldal tetejére