Jelenlegi hely

A french press kávé élménye

Bár az amerikai kávéval is minden rendben van, létezik egy kávéfőző, ami aroma és minőség szempontjából sokak szerint hatványozottan többet nyújt, mint a hagyományos fajták. A french press kávéra milliók esküsznek világszerte, így kíváncsivá tett, hogy pontosan mi is ez a felhajtás, amely a kávé körül tapasztalt francia hatásokról szól. Tegyünk egy utat hát kedvenc kávépörkölőink hazájába, Franciaországba.

A kávé története Franciaországban

A kávé, amelyet francia földön csak café néven emlegetnek, Párizs társadalmi és kulináris életének egyértelmű esszenciája. Az 1640-es években debütált először a francia fővárosban, az első kávézó 1672-ben nyílt meg Párizsban, de maga a kávézás művészete csak a Café Procope 17 évvel későbbi átadásával párhuzamosan vált relevánssá. A kávézók hamarosan a hírek, pletykák és ötletek cseréjének fontos centrumaivá nőtték ki magukat, olyannyira, hogy szinte már hitelesebben funkcionáltak, mint a korhű nyomtatott sajtó. Az általuk gerjesztett közimádat olyan szintre hágott, hogy két-három emberöltő leforgása alatt a számuk mintegy hatszorosára emelkedett az 1720-as évek kezdeti szakaszához képest. A francia forradalom ideje alatt a presszók hatalmas és impulzív politikai viták hadszínterévé avanzsálódtak, ami valljuk be, nem is csoda. Őszintén, csak a puszta gondolatától megkívántam egy forró feketét, így szétnézek egy világszínvonalú prémium kávé vásárlás lehetőséget garantáló webshopban, és választok egy kuriózumot, tarts velem!

És akkor mi is a french press?

Sokan úgy vélik, hogy a french press kávé a legjobb kávé az univerzumban. De vajon miért? Ugye azt mindenki tudja, hogy a francia pörkölés az egyik legismertebb kávépörkölési típus, ami a regionális státuszáról kapta a nevét. Az eljárást egyértelműen az emeli professzionális léptékűvé, hogy a lehető legminimálisabb mértékben sem módosítja a termés valódi jellegét, mindössze egy ínycsiklandó és fenséges aromával gazdagítja az ízhatást. Ehhez jön még a szintén kíméletes főzési metódus, ami nem elvesz, csakis hozzáad. A papírszűrők magukba szívják az íz és az olajok egy részét, az átfolyós gépek szűrői pedig a kávézaccban lévő olajból csennek el értékes aromákat. A french press ezzel szemben lehetővé teszi az áztatást, nincs elakadás, nincs lerakódás – csak a kedvenc, mély, üdítő zamat.

A fotó forrása:
AnnGaysorn / Shutterstock.com

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Sajtburger leves - A folyékony buresz, amiben a gyerek észre sem veszi a zöldséget!

Sajtburger leves - A folyékony buresz, amiben a gyerek észre sem veszi a zöldséget!

Ugye ismerősek azok a világvége-hangulatú pillanatok, amikor a hűtő előtt állsz, és azon gondolkodsz, mi a csudát főzz? Közben a család olyan válaszokkal támogat, mint „mindegy”, „nem tudom”... 
Decemberi néphagyományok, mágikus és jeles napok

Decemberi néphagyományok, mágikus és jeles napok

Ferenc, János, Borbála, Mikulás... igazán gazdag jeles napokban és különleges alkalmakban december hónap. Mit is csináltak régen elődeink? Honnan tudták, milyen időjárásra számíthatunk vagy kinek hogy hívják majd a jövendőbelijét? 
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Egy kicsi falu különleges látnivalója – Idén is látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 75. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
Egy tészta és sok szósz

Egy tészta és sok szósz

Van itthon egy kis hús, egy kis ez, egy kis az, de mi legyen belőle? Persze a fénysebességénél is gyorsabban, az sem baj, ha a maradékok is eltűnnek… Na erre ideálisak a szószos tésztaételek és egytálételek.
Ugrás az oldal tetejére