Jelenlegi hely

Ingyenes rákszűréseket végeznek a Széchenyi téren

A rákszűrés helyszíneként szolgáló szűrőbusz május 18-án érkezik, a szűrések pedig 10 órakor kezdődnek a Széchenyi téren és délután 4 óráig lehet részt venni a vizsgálatokon. Előzetes regisztráció nem szükséges, az eddigi helyszínek tapasztalatai azt mutatják, hogy néhány perces várakozás után sorra lehet kerülni.

Számos daganat ellen küzdhetünk hatékonyan szűrővizsgálatokkal, hiszen a korai felismerés és diagnózis a gyógyulás esélyeit jelentősen fokozza. A szűréssel a még tüneteket, panaszokat nem okozó, tehát igen korai stádiumban lévő daganatokat,illetve sok esetben a daganatmegelőző állapotokat lehet felismerni, magyarázta lapunknak a szűrőbusz érkezése kapcsán dr. Kiss István, a PTE-ÁOK Orvosi Népegészségtani Intézet igazgatója.

A buszos szűrést „A rák ellen, az emberért, a holnapért!” Társadalmi Alapítvány, Magyarország első daganatellenes alapítványa szervezi, együttműködve a PTE-vel, illetve Pécs önkormányzatával.

Milyen daganatokat szűrnek az ingyenes vizsgálaton?

A Pécsre érkező szűrőbuszban két daganat szűrése történik majd. Az egyik a bőrdaganatoké, amelyet természetesen bőrgyógyász végez. A melanomák (festékes bőrdaganatok) szűrővizsgálata különösen ebben az időszakban ajánlott, még a nyári napsütéses hónapok előtt. A vizsgálat főként azok számára fontos, akiknek anyajegyeik vannak, mivel a melanoma gyakran ezek rosszindulatú elfajulásából alakul ki.

– A bőrgyógyász mellett egy fogorvos is érkezik a szűrőbusszal, aki a szájüregi daganatok szűrését végzi, az ezek által okozott halálozások terén Magyarország ugyanis sajnos igen kedvezőtlen helyzetben van, így rendkívül fontos a kivizsgálásuk. A kockázati tényezők kiiktatása mellett, mint a dohányzás, az alkohol, a rossz szájhigiénia és a HPV-fertőzöttség, csakis a szájüregi szűrővizsgálattal küzdhetünk hatékonyan e daganatok ellen. A vizsgálat a szájüregben lévő esetleges korai stádiumú daganatokat, daganatmegelőző állapotokat igyekszik megtalálni – mondta Kiss István.

Mire kell számítani annak, aki részt venne a kivizsgáláson? 

Egyik szűrővizsgálat sem fájdalmas vagy kellemetlen a szakember szerint, mivel alapvetően az érintett terület megtekintését jelenti. A bőrgyógyász például a kérdéses anyajegyeket egy erre a célra készült kézi nagyítókészülékkel, az úgynevezett dermatoszkóppal vizsgálja meg alaposabban.

– A két daganatszűrés mellett harmadik lehetőségként testösszetétel-mérés és táplálkozási tanácsadás is lesz. A szív- és érrendszeri betegségekkel ellentétben kevesen tudják, hogy a túlsúly és az elhízás jó néhány daganatnak is fontos kockázati tényezője. A szűrőbuszban a testtömegindexen kívül a test összetételére, például zsírszázalékra, izomtömegre, csonttömegre, a zsírok eloszlására vonatkozóan is információt kapnak a résztvevők. A mérések eredményét Wolher Veronika dietetikus segíti értelmezni, aki az esetlegesen szükséges változások érdekében táplálkozási tanácsokat is ad az érdeklődőknek. Így nemcsak a daganatok, hanem sok más betegség kockázata is számottevően csökkenthető – hívta fel a figyelmet Kiss István.

Mindezeket kiegészíti még egy ételkóstoló is, a „Főzz velünk, reformul!” mottó keretében, amelyet Jenei Tamás séf tart, aki Magyarország első daganatellenes alapítványnak gasztrovideó-sorozatát készíti. Itt mindenki megtapasztalhatja, hogy a reformkonyha, az egészséges ételek milyen hihetetlenül finomak is lehetnek.

A szervezők az egészség jegyében Béres-cseppeket adnak ajándékba a szűrésen részt vevőknek, illetve további információkat az egészséges életmódra, és a daganatellenes alapítvány programjaira vonatkozóan.


forrás: pecsma.hu

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Ha egyedül érzed magad, ülj le a barátság-padra!

Ha egyedül érzed magad, ülj le a barátság-padra!

Egyszerű ötlet: egy különleges pad segít barátokat találni azoknak a gyerekeknek, akiknek nincs kivel játszaniuk, beszélgetniük. Te kipróbálnád?
Dr. Illés Nóra: Természetes házi gyógymódok megfázás ellen - mit tehetünk orrfolyás, köhögés, torokfájás esetén?

Dr. Illés Nóra: Természetes házi gyógymódok megfázás ellen - mit tehetünk orrfolyás, köhögés, torokfájás esetén?

Épp hogy elindult az iskola máris betegek lettünk…, 5-10 nap hiányzás, nem csak a munkahelyek végett nagyon rizikós, de bepótolni sem túl egyszerű az iskolás gyerekeknek a kimaradt hatalmas óraszámokat. Ha megbetegszünk vagy a gyerekek betegednek le, fontos tudnunk, hogy nem csak gyógyszerekkel tudjuk a betegségeket kezelni, hanem nagyon sok gyógyhatású otthoni praktikákkal is segíthetjük a gyógyulást. 
A reggeli indulás, kész káosz? - 20 egyszerűen megvalósítható ötlet, hogy jól induljon a nap

A reggeli indulás, kész káosz? - 20 egyszerűen megvalósítható ötlet, hogy jól induljon a nap

„Ha a reggel jól indul, jó lesz az egész napod” tartja ugyebár a mondás, de reggel annyiszor nem indul jól a napunk.  Mi szülők általában rohanunk, már a reggelünk is néha egy kész cirkuszi mutatvány, egyensúlyozunk a kötélen a reggeli rituálék között, kapkodunk, feszültek vagyunk, sürgetünk, néha veszekszünk, és néha elkésünk… De, hogy tudjuk mindezt elkerülni, és boldogabbá tenni a reggeli indulást? Fogadjátok szeretettel Jamrik Márta tanácsait.
Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Az olvasás maga, a titkok és kalandok világába való repülés. De hogy repüljön egy, az olvasást most kezdő gyerek? Különlegesen szerkesztett könyvekkel segíthetünk nekik. De milyen könyvet és hogyan válasszunk nekik?
Ugrás az oldal tetejére