Jelenlegi hely

Jön az évszázad leghosszabb holdfogyatkozása!

A csillagászok szerint 2018. július 27-én láthatjuk a XXI. század leghosszabb ideig tartó teljes holdfogyatkozását. A vérholdat részleges holdfogyatkozás előzi meg, a Mars is közelebb kerül a Földhöz.

A vöröses színe miatt vérholdként is ismert jelenség 1 órán és 43 percen keresztül lesz látható, de mivel előtte részleges holdfogyatkozás lesz, és az is követi, 3 óra 55 percen át tart az egész esemény. A holdfogyatkozás Afrikából, Ázsia nagy részéről és Ausztrália nyugati feléről, valamint Dél-Amerika keleti vidékéről is megfigyelhető.

A nyár emlékezetes égi látogatója a Mars, amely 15 év után ismét nagy földközelségbe jut. A Mars igen elnyúlt pályája miatt a közelítőleg kétévente bekövetkező közelségek Föld-Mars távolsága igen eltérő értékek között változik. A kedvező oppozíciókra 15-17 évente kerülhet sor. 

Nem kell távcső, csak tiszta éjszakai égbolt, hogy lássuk a Marsot.  A Mars legnagyobb földközelsége július 31-én lesz, július utolsó napjaiban a vörös bolygó rendkívül fényes, feltűnő látvány a délkeleti, déli égen.

Menetrend július 27-én (az EarthSky szerint):

20:24 – elkezdődik a részleges holdfogyatkozás,

21:30 – elkezdődik a teljes holdfogyatkozás,

22:22 – a legnagyobb mértékű fogyatkozás,

23:13 – véget ér a teljes holdfogyatkozás,

00:19 – véget ér a részleges holdfogyatkozás.

Teljes holdfogyatkozás és Mars közelség megfigyelése

július 27. 21:00-23:55 Zsolnay Kulturális Negyed – Csillagterasz

Az idei két legérdekesebb csillagászati jelenséget július 27-én este figyelhetjük meg Magyarország égboltján. Holdkeltétől éjfél utánig a telehold a Föld árnyékába kerül, majdnem két óra hosszan halvány vörösesbarna színt ölt, majd ismét előbukkan belőle. Szintén ezen az estén – 15 év után – kerül legközelebb hozzánk a Mars bolygó. A Planetárium Baráti Körének tagjai ezen az estén nem csak a Marsot és a Holdat, de más érdekes égi jelenségeket is megmutatnak távcsöveiken keresztül az érdeklődőknek. A holdkorong teljes elsötétülése idején két vetített képes előadást hallgathat meg a közönség: Katasztrófák a Naprendszerben, illetve A csodálatos Mars (3D képekkel) címmel, kültéri helyszínen.

Időbeosztás:
21.00-0.20 Távcsöves bemutató
21.45–22.15 Katasztrófák a Naprendszerben – előadás
22.30–23.00 A csodálatos Mars (3D képekkel) – előadás

Részvétel ingyenes

Rendező: Szervező Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.

 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!