Jelenlegi hely

Már Ügyfélkapun keresztül is megnyitható a Babakötvényes számla

Április vége óta már otthonról is meg lehet nyitni a Babakötvény-számlát. Az ügylet tetszőleges időpontban kényelmesen, gyorsan és költségmentesen elvégezhető, így nem véletlen, hogy már az első héten közel ezren éltek a lehetőséggel. A sikerben a Babakötvény növekvő népszerűsége és az új online számlanyitáshoz kapcsolódó nyereményjáték is szerepet játszik.

Mi lehet a Babakötvény rendkívüli népszerűségének oka?

Erről és néhány kapcsolódó témáról kérdeztük dr. Borbély László Andrást, a Magyar Államkincstár pénzforgalmi elnökhelyettesét.

Közel 7 éve lehet Babakötvényt vásárolni. A konstrukció mindig is nagyon kedvező volt a befektetők számára, mivel egyrészt a megelőző naptári év inflációja (hivatalosan: átlagos éves fogyasztói árindexe) plusz 3 százalékkal kamatozik. Másrészt a szülők, családtagok által a gyermek Start- számlájára befizetett pénzösszegeket az állam 10 százalékkal, maximum 6.000 forint összegig kiegészíti.

Igazán népszerűvé mégis az elmúlt közel másfél évben vált, amikor a Babakötvény állomány 60 százalékkal, míg a hozzá tartozó Start-számlák száma 25 százalékkal emelkedett. Ebben a folyamatban elsősorban az infláció megugrása játszotta a meghatározó szerepet, mivel így a legelső kibocsátású Babakötvény éves kamata 5,8 százalékra, az összes többié pedig 6,4 százalékra emelkedett, ami az adott kamatkörnyezetben kimagasló mérték. 

Ha ez ilyen sokba kerül az államnak, akkor miért hozta létre a Babakötvényt?

A Start-számla és a Babakötvény szorosan összekapcsolódik egy további állami juttatással, az Életkezdési Támogatással, amelyet a gyermek születésekor a Magyar Államkincstárban ír jóvá a gyermek részére az állam 42.500 forint összegben. Ez a juttatás a 2005. január 31. után született belföldi és a 2017. június 30-át követően született, külföldön élő magyar gyermek részére jár automatikusan.

A teljes juttatási csomag, így a következő elemekből áll:

  • Életkezdési Támogatás,
  • extra magas kamatozású Babakötvény
  • befizetések állami kiegészítése.

Az együttes cél a felnőtté válás, a fiatalok önálló életkezdése anyagi biztonságának megalapozása.

Immár elektronikus úton is megnyitható a Babakötvényes számla, ez nagy könnyebbség a járványhelyzet idején!

2020. április 27-től a Kincstár legújabb fejlesztésének köszönhetően már Ügyfélkapun keresztül is megnyitható a Kincstári Start-értékpapírszámla a www.magyarorszag.hu felületen. Az online ügyintézés gyors és egyszerű, otthonról kényelmesen és biztonságosan elintézhető. Az intézkedés sikerét jól mutatja, hogy az első héten közel 1000 Babakötvény számlát nyitottak meg Ügyfélkapun (Magyarország.hu) keresztül.

A Babakötvény magas kamata mellett a Kincstár külön eszközzel is ösztönözni kívánja az elektronikus számlanyitást.

Amennyiben 2020. június 30-ig nyitja meg a szülő a számlát és legalább 100.000 forint értékben vásárol állampapírt, részt vehet a Magyar Államkincstár nyereményjátékában.

A játékban 25 darab, a Kincstár által kibocsátott 100.000 forint értékű, a Kincstárnál állampapír vásárlására fordítható Nyereményutalványt sorsolnak ki a játékban részt vevők között. A Nyereményjáték feltételei a Játékszabályzatban olvashatóak.

További információkért keresse fel a http://www.allamkincstar.gov.hu/hu/lakossagi-ugyfelek/ honlapot.

Hol lehet további tájékoztatást kapni a Kincstári Start-értékpapírszámla megnyitásáról és vezetéséről?

A szükséges dokumentumokról, ügyfélszolgálataink elérhetőségéről és az általános információkról telefonon, a Központi Ügyfélszolgálatunkon (+36-1-452-2900), valamint a Kincstár honlapján (www.allamkincstar.gov.hu) tájékozódhat. A Magyar Államkincstár Pécsi Állampénztári Irodája a 7621 Pécs, Apáca u. 6. alatt található, telefonszáma +36 72421400.

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Pszichológiai öngondoskodás - lelki immunerősítők a mindennapokra

Pszichológiai öngondoskodás - lelki immunerősítők a mindennapokra

Mindannyiunknak vannak olyan napjai, hetei, amikor úgy érezzük, nem vagyunk jól mentálisan. Akár egy külső életesemény, akár a saját energiatartalékaink lemerülése okozza (vagy akár mindkettő), ilyenkor nehéz lehet egyedül lenni magunkkal, a gondolatainkkal, de sokszor még a párunkkal vagy családunkkal is.
Rőzseláng van közepébe kivarrva…

Rőzseláng van közepébe kivarrva…

Meginvitálhatlak egy kis nosztalgiatáborozásra?
Kedvezményes családi utazás vonaton, buszon

Kedvezményes családi utazás vonaton, buszon

Itt a nyár, és az idő – tér – tömeg összefüggésrendszerében biztos sokkal többen lesznek, akik vonatra, buszra szállnak, vagy autóba ülnek a gyerkőcökkel. Körbenéztünk, milyen kedvezményeket tudnak a gyermekes családok igénybe venni utazáskor.
Így biztosan nem veszíted el a gyereket a nyaralás alatt!

Így biztosan nem veszíted el a gyereket a nyaralás alatt!

Akármennyire is gondos szülőknek tartjuk magunkat, bizony egy pillanat műve és a gyerkőc könnyen elveszhet nyaralás alatt (is).
Ugrás az oldal tetejére