Jelenlegi hely

Mennyit költünk iskolás gyermekünkre havonta?

“A gyermek az első” hirdetik az óriásplakátokon is. Manapság egy család élete valóban többnyire a gyermek(ek) körül forog, annak minden pozitív és negatív hozadékával együtt. Természetes, hogy szeretnénk mindent megadni nekik, pedig egy gyermek felnevelése komoly anyagi vonzattal is együtt jár.  A legtöbb ember persze nem szívesen számolja össze, hogy pontosan mennyivel.

Mivel gyermekünk felnőtté válásáig a legtöbb időt az iskolában tölti, utánajártunk annak, vajon mennyibe kerül manapság egy iskolás gyermek.

 

Költséges iskolakezdés

6-7 éves gyermekünk iskolakezdése egy izgalmas, ugyanakkor rendkívül költséges időszak. 

Először is minden elsősnek szüksége van egy kényelmes, ergonomikus iskolatáskára, melynek ára 20-30 ezer forint között mozog. Az induló tanszercsomag pedig, amely tartalmazza a füzeteket, a rajz- és technikai eszközöket, a számolást segítő készleteket, valamint a ceruzákat, vonalzót, radírt, átlagosan 12-15 ezer forintba kerül.

A mindennapos testnevelés órákra kétrekeszes tornazsákot, tornacipőt, tornanadrágot, pólót és melegítőt kérnek az iskolák. A tornazsák 2500 forintnál kezdődik, a tornacipő minimum 10-, de inkább 15 ezer forint. Ha nem ragaszkodunk a márkás melegítőhöz, akkor azt 5-6 ezer forintért beszerezhetjük.  

Sok esetben az iskola nevével, logójával ellátott pólóban tornáznak a gyerekek, melyből több garnitúrára is szükségük van. Ennek ára 7-800 forint darabonként, vagyis 2100-2400 forint 3 darab vásárlásakor. Tornanadrágból is szükség van egy váltásra, két darab esetén 5 ezer forinttal számolhatunk. 

 

“Egyenruha” is kell

Szükség lesz benti váltócipőre is, ami hozzávetőlegesen 10-12 ezer forint, és természetesen új ruhák is kellenek majd gyermekünknek, ha iskolába megy. Ünneplő ruhát például biztosan be kell szereznünk, melyből a fehér ing vagy blúz 3-5 ezer, a sötét nadrág vagy szoknya pedig 4-5 ezer forint.

Sok esetben saját osztálypólójuk is van a gyerekeknek, hogy a különböző kirándulások alkalmával könnyebb legyen követni őket. Ebből általában elég egy darab, melynek ára szintén 7-800 forint. Vannak iskolák, ahol az egyen kitűző vagy sál jelképezi az összetartozást. Ennek költsége 2-3 ezer forint körül mozog.

Íróasztalra és székre is szüksége lesz iskolakezdés előtt álló gyermekünknek, ennek ára minimum 30 ezer, de átlagosan inkább 50 ezer forint.

Vagyis máris elköltöttünk legalább 106, de inkább 150 ezer forintot, pedig gyermekünk még át sem lépte az iskola küszöbét.

 

Elkezdődött az iskola

A kezdeti - akár egy teljes havi fizetésnek megfelelő induló költségek után - most vegyük sorra, milyen kiadásaink vannak, ha gyermekünk már egy ideje iskolába jár.

Az étkezés 10-12 ezer forint havonta, attól függően, hogy napi hány alkalomra fizettük be. Az osztálypénz, amiből a tisztálkodáshoz szükséges szereket, a gyerekek iskolán kívüli programjait (bábszínház, kirándulás), valamint a pedagógusok karácsonyi és év végi ajándékait fizetjük, félévente átlagosan 10 ezer forint.

A szükséges tanszerek pótlására havonta 3 ezer forintot számolunk, az évszaknak megfelelő cipő pedig 10-12 ezer forint, melyből minimum 3, de inkább 4 párra lesz szükségünk egy évben. Ruhavásárlásra negyedévente 10-12 ezer forintot szánunk, a téli kabátra pedig 8-10 ezer forintot.

A különórák, foglalkozások díja nagyon változó, általában 1200-4000 forint között mozog alkalmanként. Ha a gyermekünk egy héten két különórára jár (mondjuk, focizik és sakkozik vagy táncol és lovagol), akkor ezekre havi szinten átlagosan 21 ezer forintot fizetünk.

Amennyiben a gyerkőc már nagyobb, és egyedül tömegközlekedik, a havi bérlet ára 4 ezer forint. Ha zsebpénzt is kap, az havi szinten 10-15 ezer forintos költséget jelent.

A nyári napközis táborok díjai egy hétre 30-40 ezer forint között mozognak, ha azonban ott is alszik gyermekünk, az ár akár 50-55 ezer forintig is felmehet.

 

 

Ajándékok neki és a barátainak

Karácsonyi, húsvéti és születésnapi ajándékokra összesen 50 ezer forintot számolunk, míg gyermekünk iskolán kívüli étkezésének költsége havonta hozzávetőlegesen 20 ezer forint. Bár ez utóbbit elég nehéz meghatározni, hiszen egy egész család számára vásárolunk élelmiszert, és főzünk ebédet, vacsorát - tehát ez csupán egy becslés.

Mindezeken felül érdemes még kalkulálnunk az átlagosan havi egy osztályszintű szülinapi zsúr ajándékainak költségével, valamint a közös családi programok kiadásaival (belépők, emléktárgyak). Emellett pedig egyéb váratlan költségek is bármikor felmerülhetnek. Ezekre az extrákra éves szinten 150 ezer forintot számolunk.

Összeadva mindezeket elég megdöbbentő eredményre jutunk: hozzávetőlegesen 100 ezer forint az a pénzösszeg, amit egy iskolás gyermekre költünk minden hónapban. Könnyen kiszámolhatjuk, hogy két gyermeknél ugyanez már 200 ezer forint lesz havi szinten!

 

Mi jön még?

Természetesen kalkulációnk csak egy becslés, jelentős különbségek lehetnek a gyermek életkorától, lakhelyétől, valamint az iskola típusától függően is.

Ne gondoljuk azonban, hogy általános- és középiskolai tanulmányainak befejezése után elengedhetjük gyermekünk kezét, és nem lesz már szüksége a támogatásunkra.

A felsőfokú tanulmányok, a lakhatás, a mindennapi megélhetés vagy éppen egy esküvő ugyanis mind-mind további költségeket jelentenek majd a számunkra, gyermekünk 18 éves kora után is. Ha nem szeretnénk, hogy ezek a kiadások egyszerre, “csőstül” jöjjenek, érdemes gyermekünk javára már a lehető legkorábban elindítani egy gyermek előtakarékossági konstrukciót. 

Így nyugodtak lehetünk afelől, hogy felelős és gondoskodó szülőként mindent megtettünk gyermekünk gondtalan életkezdésének érdekében.

Érdemes független szakértő segítségét kérni a számunkra és gyermekünk számára leginkább megfelelő gyermek megtakarítási konstrukció kiválasztásában, hogy pénzünk folyamatosan gyarapodjon.  


GYEREK MEGTAKARÍTÁS

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Otthon maradok, otthon alkotok…

Otthon maradok, otthon alkotok…

Pályázat típusa: rajzpályázatKorcsoport: óvodások, alsó tagozatos iskolásokBeküldési határidő: 2020. május 30.
Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Te is szeretnéd biztonságban tudni a nagyobb gyerekeidet? Jó lenne, ha nyáron nem a kütyüket nyomkodnák egész nap? Találtam egy hasznos alkalmazást, amivel nyomon követheted, hogy mikor, merre jár, szabályozhatod a képernyőidőt és a tartalmakat is. Érdekel?
21 retró fotó a babakocsi százéves történetéből

21 retró fotó a babakocsi százéves történetéből

Milyen babakocsiban tologatták a szüleinket és nagyszüleinket? A századfordulótól a 1980-as évekig bemutatjuk a legérdekesebb modelleket a Fortepan képei alapján.
Napló egy három gyermekes család életéről a koronavírus idején

Napló egy három gyermekes család életéről a koronavírus idején 23.

Nem hosszú idő 2 hónap. Tényleg nem. Mégis mennyi mindent megváltoztatott. Mi is mennyit változtunk.
Ugrás az oldal tetejére