Jelenlegi hely

Őslénymustra a múzeumban

Közel 300 ősmaradványból készült válogatást mutat be az a kiállítás, amely április 22-én 15 órakor nyílik meg a JPM Természettudományi Osztályán (Pécs, Szabadság u. 2.). A tárlaton – sok más mellett – a valaha élt legnagyobb testű ragadozó, az óriáscápa (megalodon) fogait is megtekinthetjük. 

A Kövekbe rejtett múlt – ősmaradványok a Mecsekben és környékén című időszaki kiállítás a PTE TTK Földrajzi Intézet és a JPM közös szakmai munkájának eredménye. 

A tárlat elsősorban az M6-os autópálya építését megelőző régészeti feltárások során előkerült ősmaradványokat mutatja be, s mindez a JPM Természettudományi Osztály és a PTE Földrajzi Intézet gyűjteményeiből összeállított válogatással egészül ki. 

A Mecsek és környéke földtanának és ősmaradványainak kutatása már a 19. században elkezdődött, és jelenleg is tart. Ez a terület déli fekvése miatt az ország más részeitől eltérő, fajban gazdag élővilággal rendelkezik.
A geológiai kutatások során kiderült, hogy földtani fejlődése is kissé eltér a szomszédos területekétől, például a Bakonyétól. 
Azon kevés hazai területek közé tartozik, amely különösen gazdag ősmaradványokban, s ahol a felszínen a földtörténeti óidőből származó kőzetek találhatók. A kutatások eredményeként a valaha élt legnagyobb testű ragadozó, az óriáscápa (Carcharocles megalodon) fogai is előkerültek.
A megalodon legnagyobb példányainak hosszúsága elérhette akár a 20 métert is. 


Természetesen az előkerült maradványsorozat nem öleli fel a teljes föltörténetet, de az érdeklődő közönség számára így is érdekes válogatást kínál a JPM Természettudományi Múzeuma.
A kiállításon közel 300 ősmaradványból készült válogatás biztosít lenyűgöző látványt.
Az ősmaradvány-vadászat nagyon sok amatőr természetbúvár szenvedélye, a környéken is néhány lelet az ő gyűjteményükből származik.
A tárlat látogatói megismerkedhetnek egy palentológiai feltárás körülményeivel, a legfontosabb környékbeli lelőhelyekkel is.A kiállítás április 22-én 15 órakor nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt, s október 1-jéig tekinthető meg a JPM Természettudományi Osztályán (Pécs, Szabadság u. 2.) a múzeum nyitva tartási idejében (keddtől szombatig 10-16 óra között)

 A belépőjegy felnőtteknek 500Ft, a kedvezményekre jogosultaknak 250 forintba kerül. 

Janus Pannonius Múzeum

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!