Jelenlegi hely

10 szabály digitális gyerekneveléshez

Mivel a technológia beszivárgott mindennapi életünkbe, és egyre nagyobb teret hódít, ezért a szülőséget ki kell terjesztenünk a "digitális szülőségre" is. Nem sokban különbözik a kettő, nagyjából ugyanazok a nevelési elvek vonatkoznak rájuk.

Gyerekeinket irányítanunk, szabályoznunk kell a való- és a digitális világban egyaránt. Meg kell hallgatnunk őket, beszélgetni a tapasztalataikról, félelmeikről, határokat és szabályokat kell felállítanunk, amiket be is kell tartatnunk.
Ahogy az igazi világban megtanítod a gyereked például átkelni a zebrán, úgy a digitális világban is meg kell őket tanítani biztonságosan navigálni. A gyerekeink ugyan, mint digitális bennszülöttek, sokkal nyitottabbak az új technológiák és lehetőségek iránt, de nekünk, szülőknek is felkészültnek kell lennünk és lépést tartani velük. Világos szabályokat kell felállítani a digitális világra vonatkozóan, melyeket jó, ha le is írunk, és együtt többször átvesszük a gyerekekkel. 

A "Digitális család" ezeket a jól bevált szabályokat ajánlja a kicsiknek és a kamaszoknak:

Házirend 0-6 éves korig

 1. Naponta ... órát tölthetsz a képernyő előtt. (Kevesebb mint két óra ajánlott.)
 2. Az internetet csak szülői felügyelettel használd.
 3. Csak olyan weboldalakat látogass, amiket egyeztettél a szüleiddel.
 4. Ne tölts le, ne telepíts és ne vásárolj semmit a szüleid nélkül.
 5. Azonnal zárd be az olyan oldalakat, amelyek nem tetszenek.
 6. Csak olyan applikációkat és játékokat használj, amiket a szüleid ellenőriztek.
 7. Ne csinálj magadnak saját emailcímet – egy hat éven aluli gyereknek nincs rá szüksége.
 8. A közösségi oldalak, chatek és fórumok nem hatéves kor alatti gyerekeknek valók.
 9. SOHA ne add meg a neved, címed, telefonszámod, emailcímed, jelszavaid és iskolád nevét.
 10. Szólj egy felnőttnek, ha valami miatt kényelmetlenül érzed magad, megijedsz vagy zavarba jössz.

Házirend 12-16 éves korig

 1. Mielőtt szórakoznál, csináld meg a házi feladatodat. Naponta ... órát tölthetsz a képernyő előtt, beleértve azt az időt is, ami az online házi feladat elkészítéséhez szükséges.
 2. Iskolaidőben esténként a megbeszélt időben fejezd be a tévénézést, a tabletezést, telefonálást, konzoljátékot, számítógépezést.
 3. A szűrők távolt tartanak a nem neked való tartalmaktól, de azért légy óvatos, ha az internetet használod.
 4. Ha valami miatt kényelmetlenül érzed magad, megijedsz vagy zavarba jössz, szólj egy felnőttnek, és azonnal zárd be az oldalt.
 5. Egyezz meg szüleiddel a letöltésekkel, telepítésekkel és vásárlásokkal kapcsolatos szabályokról, és tartsd be őket. Ne csinálj semmi olyat, amit nem beszéltetek meg előtte.
 6. Ne regisztrálj közösségi oldalakra a szüleid engedélye nélkül. Használd ezeket az oldalakat körültekintően. Legyenek a szüleid az ismerőseid között, hogy segíteni tudjanak a használatban.
 7. Ne jelölj vissza ismeretleneket, és ne válaszolj nekik.
 8. Soha ne találkozz személyesen olyannal, akit online ismertél meg.
 9. SOHA ne add meg a személyes információidat se szolgáltatásnak, se más felhasználóknak. Személyes információk: neved, címed, telefonszámod, emailcímed, jelszavaid, iskolád neve, hogy épp hol tartózkodsz vagy hova mész.
 10. Viselkedj jól emailezés, sms-ezés vagy kommentezés során is. Ne legyél agresszív és rosszindulatú.

Forrás

- Budapestimami - 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

A reggeli indulás, kész káosz? - 20 egyszerűen megvalósítható ötlet, hogy jól induljon a nap

A reggeli indulás, kész káosz? - 20 egyszerűen megvalósítható ötlet, hogy jól induljon a nap

„Ha a reggel jól indul, jó lesz az egész napod” tartja ugyebár a mondás, de reggel annyiszor nem indul jól a napunk.  Mi szülők általában rohanunk, már a reggelünk is néha egy kész cirkuszi mutatvány, egyensúlyozunk a kötélen a reggeli rituálék között, kapkodunk, feszültek vagyunk, sürgetünk, néha veszekszünk, és néha elkésünk… De, hogy tudjuk mindezt elkerülni, és boldogabbá tenni a reggeli indulást? Fogadjátok szeretettel Jamrik Márta tanácsait.
Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Az olvasás maga, a titkok és kalandok világába való repülés. De hogy repüljön egy, az olvasást most kezdő gyerek? Különlegesen szerkesztett könyvekkel segíthetünk nekik. De milyen könyvet és hogyan válasszunk nekik?
Túléltük az első hetet!

Túléltük az első hetet!

Beindult a verkli, elkezdődött az iskola, de mi lesz később? Hogyan folytatódik? Mint tudjuk, a gyereknevelés nagy kaland, de most egy kicsit izgalmasabb a szokásosnál.
Lassulj le és élvezd! - Tippek a rohanásmentes mindennapokhoz

Lassulj le és élvezd! - Tippek a rohanásmentes mindennapokhoz

Napok, hetek, hónapok, netén évek óta úgy érzed, hogy állandó rohanásban vagy, nem jut időd semmire, nem végzel a feladataiddal? Szeretnél változtatni? Mi lenne, ha most kezdenéd? Benne vagy? Akkor most szóról szóra, betűről betűre olvasd el ezt a cikket! Nem ér csak úgy gyorsan átfutni ám! Lassulj velem legalább pár perc erejéig, és a végén döntsd el, hogy futsz tovább, vagy lassítasz a továbbiakban egy kicsit Te is!
Ugrás az oldal tetejére