Jelenlegi hely

Így kezeljük családunk digitális életét

Év elején az ember mindenféléket megfogad (hogy aztán fogadalmai jó részét ne tartsa be), ezek között az utóbbi években egyre több embernél szerepel egyre nagyobb hangsúllyal a családi digitális élet keretek közé szorítása. A gyerek ugyanis mobilozik, tabletezik, pörög az X-Box, esetleg szól a tévé – mindezeket megtiltani teljes képtelenség lenne (és értelme sem sok), de valamilyen szabályokat azért ki lehet alakítani. Ebben próbálunk meg segíteni.

A kütyümentes vacsora

Akárhány kutatás, mind azt támasztja alá, hogy a közös családi étkezések rendkívül fontosak. Ha viszont mindenki a telefonját bújja közben, akkor az egész nem ér semmit, szóval nyugodtan vezessük be a kütyümentes vacsorákat, inkább beszélgessünk, figyeljünk egymásra – és persze arra, amit eszünk.

A mennyiség helyett a minőségre figyeljünk

Ahelyett, hogy kétségbeesetten számolgatnánk, mennyit ült a gyerek a YouTube előtt, vagy mennyit játszott a tabletjén, inkább próbáljunk meg valamilyen egészséges egyensúlyt találni az online és az offline tevékenységek között. Segítsünk nekik jó minőségű filmeket, műsorokat, applikációkat, játékokat, és persze könyveket találni.

Használjuk fel a családi kapcsolatok megerősítésére

A média és az internet elidegeníthet, de közelebb is hozhat minket egymáshoz. Ha okosak vagyunk, akkor inkább előnyünkre használjuk ki. Lehet a gyerekkel videócsetelni, együtt digitális fotóalbumokat nézegetni, közösen játszani, zenéket mutogatni – persze harcolhatunk is ellene, de ez egy teljesen reménytelen küzdelem, akkor pedig inkább használjuk.

Ne tiltsuk, inkább tervezzünk vele

Némileg kapcsolódik az előző ponthoz, azaz ha valami ellen nem érdemes harcolni, akkor inkább fordítsuk az előnyünkre, okosan építsük be a mindennapokba. Fontos, hogy ne hagyjuk magára a gyereket a sokszor ronda online világban, tudja, mikor mit csinál. Legyen egy tervünk, akár napirend arra, mikor mit lehet és mit nem.

Ennek része az is, hogy tudatos fogyasztót neveljünk a gyerekből. 2016 jórészt a kamuhírek terjedéséről szólt, fontos megtanítani a gyereket arra, hogyan különböztesse meg a megbízható hírforrásokat az álhírek terjesztőitől, és miként legyen kritikus a neten olvasható dolgokkal szemben.

Fontos a sokszínűség

A világ sokszínű, és jó, ha ezt minél korábban megmutatjuk a gyereknek is. Sokféle ember van sokféle képességekkel, tehetséggel, adottsággal, nézzünk meg közösen filmeket, és beszélgessünk az abban látott emberekről, karakterekről.

A privát szféra fontossága

Végül, de abszolút nem utolsósorban nagyon fontos megtanítani a gyereknek, hogyan óvja a saját privátszféráját. A megosztások özöne, a fotók, a különböző oldalak mind nagyon hasznosak és jók lehetnek, ha tisztában vagyunk (és gyermekünk is tisztában van) a veszélyekkel. Tanítsuk meg a gyereknek a legfontosabb beállításokat, tanítsuk meg védekezni, és okosan használni az internetet.

Forrás: csalad.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

A népmese napja és apró történetek a meséről

A népmese napja és apró történetek a meséről

Idén 15 éve, hogy szeptember 30-a, Benedek Elek születésnapja a népmese napja. Hoztunk Nektek sok apró érdekességet a népmesékről. A Magyar Olvasástársaság kezdeményezte jeles nap célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé.
Ha egyedül érzed magad, ülj le a barátság-padra!

Ha egyedül érzed magad, ülj le a barátság-padra!

Egyszerű ötlet: egy különleges pad segít barátokat találni azoknak a gyerekeknek, akiknek nincs kivel játszaniuk, beszélgetniük. Te kipróbálnád?
Dr. Illés Nóra: Természetes házi gyógymódok megfázás ellen - mit tehetünk orrfolyás, köhögés, torokfájás esetén?

Dr. Illés Nóra: Természetes házi gyógymódok megfázás ellen - mit tehetünk orrfolyás, köhögés, torokfájás esetén?

Épp hogy elindult az iskola máris betegek lettünk…5-10 nap hiányzás, nem csak a munkahelyen nagyon rizikós, de bepótolni sem túl egyszerű az iskolás gyerekeknek a kimaradt hatalmas óraszámokat. Ha megbetegszünk vagy a gyerekek betegednek le, fontos tudnunk, hogy nem csak gyógyszerekkel tudjuk a betegségeket kezelni, hanem nagyon sok gyógyhatású otthoni praktikákkal is segíthetjük a gyógyulást. 
A reggeli indulás, kész káosz? - 20 egyszerűen megvalósítható ötlet, hogy jól induljon a nap

A reggeli indulás, kész káosz? - 20 egyszerűen megvalósítható ötlet, hogy jól induljon a nap

„Ha a reggel jól indul, jó lesz az egész napod” tartja ugyebár a mondás, de reggel annyiszor nem indul jól a napunk.  Mi szülők általában rohanunk, már a reggelünk is néha egy kész cirkuszi mutatvány, egyensúlyozunk a kötélen a reggeli rituálék között, kapkodunk, feszültek vagyunk, sürgetünk, néha veszekszünk, és néha elkésünk… De, hogy tudjuk mindezt elkerülni, és boldogabbá tenni a reggeli indulást? Fogadjátok szeretettel Jamrik Márta tanácsait.
Ugrás az oldal tetejére