Jelenlegi hely

Honnan kapta a nevét a szaloncukor? - a szaloncukor története

A szaloncukor őse a fondant-cukor, mely Franciaországból indult útjára, már a XIV. században. A fondant-cukor cukoroldatból felfőzéssel készült, puha, kikristályosodott massza volt.
Fondant alapú cukorka  gyártása az 1800-as évek végén terjedt el hazánkban. A polgári és főúri házak szalonjában kis tálkákban kínálták ezt a fajta édességet az érkező vendégeknek. Innen ered az elnevezése: szaloncukor. 
A cukorka neve a német salonzuckerl szóból ered, Jókai Mór szalonczukkedlinek nevezte ezt a sokak által kedvelt édességet. 

A karácsonyfa-állítás szokása Németországból érkezett hozzánk, szaloncukorral való feldíszítése azonban nálunk alakult ki.
Magyarországon az első karácsonyfákat a tehetős családok engedhették meg maguknak, amit eleinte mézeskaláccsal, aszalt gyümölcsökkel, papírból készített díszekkel ékesítettek. Később, a szalonban addig tálkából kínált cukorkát díszként a karácsonyfára helyezték fel.

Kezdetben a szaloncukrot kézzel készítették, majd a hamburgi cukrászmester, Stühmer Frigyes Magyarország első gőzüzemű csokoládégyárában (1868-ban alapította Pesten, az Ősz utcában, ma Szentkirályi utca) kezdte el gyártani a szaloncukrot a Gerbeaud cukrászda számára. 

A formákat átszitált rizslisztbe mártották, ezután öntötték a folyékony, főzött cukormasszát a mélyedésbe. A cukor megdermedése és megszáradása után csomagolták a szaloncukrot a fényes sztaniolpapírba. A szaloncukor csomagolásánál a cukorka papírjának berojtozása kézzel történt, amit a cukrászinasok végeztek. Ezt váltotta fel a képen látható rojtozógép, azaz "ricselő gép", ami a budapesti Vendéglátó-ipari Múzeumban megtekinthető, a 30 különböző színű, régi szaloncukor-csomagoló sztaniolpapírral együtt.

A fogyasztók a szaloncukrot a cukrászdából készletről vásárolták, akár meg is rendelhették. A megrendelő meghatározhatta, hogy milyen ízű szaloncukrot kér, és azt milyen színű szaloncukorpapírba csomagolják részére. Később a híres budapesti cukrászdáknak is volt egy-egy titkos szaloncukor receptje. Sokan készítettek otthon, házilag szaloncukrot, akik nem engedhették meg maguknak a drága édességet. 

Kugler Géza 1891-ben megjelent szakácskönyvében már 17 féle szaloncukor receptet ír le. Volt szalon-ananász czukorka, szalon-pisztácz-czukorka, szalon-marasquin-czukorka - akár ebben a sorrendben meg is kóstolnám. 

Az első és a második világháború miatt bekövetkezett elszegényedés idején a gyári szaloncukor-termelés jelentősen lecsökkent. A szaloncukor tömegtermelése az ötvenes években indult újra, immár elvesztve sokféleségét. Sokan emlékszünk még a csoki bevonat nélküli rózsaszín, sárga, barna konzum szaloncukorra, ami gyerekkorom nagy kedvence volt. Bátyámmal kivettünk pár szem szaloncukrot, a papírját óvatosan visszaigazítottuk a karácsonyfán.
A zselés szaloncukor a hetvenes években terjedt el, és mai napig megtalálható a boltok polcain. 


Mára 20 csokoládégyár több, mint 150 féle szaloncukrot kínál a fogyasztóknak. Kaphatunk a zselésen kívül joghurtos, trüffelkrémes, epres, ír krémlikőrös, tojáslikőrös, mogyorókrémes, kókuszos, mézeskalácsos, mákos, vagy akár narancsos-fahéjast is... Van közte olcsóbb és drágább, különleges szaloncukor, és egyre népszerűbbek a kézműves szaloncukrok is. Hogy mi kerül a karácsonyfára, azt mindenkinek a pénztárcája és ízlése határozza meg. 

Tavaly elmentem a Stühmer édességboltba (Budapest,Teréz körút)  és vettem tíz féle szaloncukrot, mindegyikből 3-3 darabot. Aznap szaloncukor kóstolót tartottunk a családban, mindenki választott egy kedvencet.  A mákos mindenkinek ízlett. Egyik nap nagylányom a Daubner cukrászdából meglepett mogyorókrémes és marcipános szaloncukorral. Na jó, az ára miatt csak 2-2 darabbal. :-) Nekem a Daubner cukrászda fehér csokival bevont, marcipános szaloncukorja áll az első helyen. 
Nálunk a szaloncukor  december első felében bekerül a karácsonyi kosárkába, ahonnan mindenki csemegézhez, de még így is előfordul, hogy a gyerekek a karácsonyfáról eszegetik, - mert hát onnan sokkal finomabb. :-)

Idén megpróbálkozom a házi szaloncukor készítésével, ezt választottam: 
Diós-narancsos szaloncukor

Hozzávalók 13 darabra:
A töltelékhez:

  • 50 g darált dió 
  • 25 g kókuszreszelék
  • 125 g mazsola 
  • 1 db reszelt narancshéj 
  • 1 evőkanál narancslé
  • 1 csapott őrölt teáskanál kardamom 

A bevonathoz:

  • 60%-os csokoládé

Elkészítés: 
A mazsolákat válogassuk át, szedjük ki belőle a szárakat, majd öntsünk rá forró vizet és így tegyük félre. Egy nagyobb tálba mérjük bele a kókuszreszeléket, a darált diót, kardamomot. (kardamom helyett fahéjat is használhatunk) Reszeljük bele egy narancs héját, és adjuk hozzá a narancslevet is. A mazsolát szűrjük le és botmixerrel pürésítsük, majd ezt is adjuk a többi hozzávalóhoz. Alaposan keverjük össze, a tenyerünkben formázzunk belőle egyforma méretű szaloncukor alakokat.
Tegyük őket egy szilikonos sütőpapírral fedett tálcára és helyezzük hűvös helyre - de ne hűtőbe! - egy napra szikkadni.
Másnap olvasszuk meg a csokoládét vízgőz fölött. Ha túl sűrű, kevés olvasztott kókuszzsírral higíthatjuk. Mártsuk bele őket a megolvasztott csokoládéba és a papírra visszatéve hagyjuk megkötni a csokoládét rajtuk.

 


Nektek melyik a kedvenc szaloncukrotok, van-e kedvenc márkátok és üzletetek? Készítettetek már házi szaloncukrot?
Írjátok meg, hogy ajánlhassunk egymásnak finom szaloncukrokat, jó akciókat, vagy éppen kipróbált, családi szaloncukor recepteket.
 

Képek: Retronom.hu, Stühmer, Wikipédia, Kifőztük


M.Andi - Monorimami

 

 

 

 

 

 

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Nagykőrösi Filmkihívás videópályázat 16 felettieknek:  „A nevetés gyógyít” témában

Nagykőrösi Filmkihívás videópályázat 16 felettieknek: „A nevetés gyógyít” témában

Pályázat típusa: Videó készítőKorosztály: 16 felettNevezési határidő: 2021. január 31.
Adventi kiállítás Monor főterén, ahogy még nem láthattad - nézd meg te is!

Adventi kiállítás Monor főterén, ahogy még nem láthattad - nézd meg te is!

Kruchió László dekoratőr idén 13. alkalommal készítette el Adventi kiállítását, amit évről évre vár szinte az egész város. Egy mesevilágba csöppenünk a kiállítást körbejárva, lélekben is készülve a karácsonyra.A város főtere megtelik játékossággal és a várakozásra való felkészüléssel. November 29 – december 13-ig látogatható a szabadtéri kiállítás Monor központjában, a Szent István téren.
A bejglin ne, de a papíron spórolhatsz! avagy karácsony újrafelhasználva

A bejglin ne, de a papíron spórolhatsz! Avagy karácsony újrafelhasználva

Az ünnep kiváló alkalom arra, hogy a környezetünkért is tegyünk, sőt mindezt együtt is tehetjük a családdal, barátainkkal vagy kollégáinkkal. Kreativitással, előre tervezéssel csökkenthető az egyszer használatos dekorációk, csomagolások mennyisége. Ötletek, tippek, videók a képeslaptkészítéstől a karácsonyfáig!
Exkluzív ajándék az olvasóinak

Exkluzív ajándék az olvasóinknak

Sokat gondolkoztunk mi legyen az ajándék az olvasóinknak. Valami olyan, aminek igazán örültök, amit szívesen megosztotok, és ami nem terem minden üzletben (ugyebár a mai világban ilyen már nincs is J ) és amit Ti is tovább ajándékozhattok.
Ugrás az oldal tetejére