Jelenlegi hely

„Egy Másik Út” Alapítvány

Cím: 7632 Pécs, Anikó utca 5. (Esztergár Lajos Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ épületében)
Tel: +36308448917

 

Web: www.egymasikut.hu

Központunk egy civil kezdeményezés során 2008-ban alakult közhasznú feladatot ellátó szervezet, amely tanulási és beilleszkedési zavarral küzdő gyermekeknek és családjaiknak nyújt segítséget abban, hogy minél több siker és minél kevesebb kudarc érje őket társadalmi
integrációjuk során már a legkorábbi időszaktól kezdve, valamint hosszú távon támogatjuk őket abban, hogy képességeikhez mérten a legteljesebb életet élhessék le. Beilleszkedési zavar mögött számos különböző gyermekkori kórkép húzódhat meg: szorongásos és hangulati zavarok, fejlődési rendellenességek, ám fő profilunk már jó ideje az ép vagy kiemelkedő intellektusú autizmus spektrum zavarban érintett gyermekek és családjuk megsegítése, akik gyakran számtalan társas nehézségeik mellett bizonyos területeken kifejezetten tehetséget mutatnak (tudományokban, vagy akár művészi kifejezésben). Büszkén valljuk, hogy az általunk alkalmazott terápiás megközelítés egy olyan családcentrikus szemléletre épül, amivel eredményesen tudjuk támogatni a különböző fejlődési rendellenességekkel született gyermekeket és családjukat. Ez EMÚ azonban ennél többet vállal: egy olyan szakmailag hiteles és innovatív hátteret teremt pályakezdő és gyermekvállalás után visszatérő szakemberek számára, ahol kiteljesedhetnek legjobb tudásuk szerint segítő hivatásukban.

Jelenleg budapesti központunkban a családok terápiás ellátása mellett a gyermekek oktatási-nevelési feladatait ellátó pedagógusok számára is igyekszünk segítséget nyújtani képzések, konzultációk formájában.

Jövőbeli céljaink és a családok részéről mutatkozó igények miatt szeretnénk, ha ellátásunk nem csak Budapesten lenne elérhető. 2017. szeptembertől Pécsen is megnyitjuk első nem budapesti telephelyünket, mely elsősorban az autizmus spektrum zavarban érintett  gyermekek és családjaik ellátását tűzi ki célul. A Pécsen tapasztalható nagyfokú ellátatlanság miatt fontosnak érezzük, hogy a Pécs és vonzáskörzetében élő családok számára is segítséget tudjunk nyújtani, illetve a velük kapcsolatban álló szakemberek és pedagógusok szakmai támogatást kaphassanak képzések, konzultációk formájában.

Budapesti központunkban immár több mint 140 családot látunk el. A családok és gyermekpszichiátriai intézmények, valamint más diagnosztikus központok felénk tanúsított bizalmát továbbra is igyekszünk kiérdemelni, éppen ezért szeretnénk, ha Pécsen is létrehozhatnánk egy magas szakmai színvonalon működő központot.

Céljaink között szerepel, hogy szeretnénk több szinten együttműködni a pécsi intézményekkel. Szeretnénk, ha a pécsi integráló óvodák és iskolák pedagógusai számára egyaránt elérhetőek lennének szolgáltatásaink. Meggyőződésünk, hogy a hozzánk járó „problémásnak” bélyegzett gyermekek társadalmi integrációjához a kulcs a szakemberek és pedagógusok összehangolt(abb) munkájában rejlik. Ezt a célt szem előtt tartva minden gondozott családunknál komoly hangsúlyt kap a befogadó közoktatási intézménnyel való együttműködés.


Szülőkonzultáció

Célja a kiegyensúlyozott családi működés, a szülők pszichés jóllétének megtámogatása, valamint a  terápiában való otthoni aktív részvétel, együttműködés elősegítése biztonságos, elfogadó légkörben szakemberek vezetése mellett. Az egyéni szülőkonzultációk egymásra épülő alkalmak, melyek tematikáját elsősorban a szülők igényei, behozott témái és kérdései határozzák meg, azzal együtt, hogy rendszerint a terapeuta is tesz téma javaslatot, illetve irányok kijelölésében segíthet.
Ennek megfelelően az alábbi funkciókat töltheti be:


Praktikus tanácsadás, nyomonkövetés

 •  praktikus tanácsadás (egyéni nehézségek átbeszélése, elemzése, esetleges közös megoldása)
 •  terápiás együttműködés (terápia eredményessége érdekében, szorosabb szülő-terapeuta együttműködés, elvárások, problémafelvetések, rövid és hosszú távú célok összehangolása)
 •  autizmus specifikus eszközök otthoni bevezetése, ezek összehangolása a család lehetőségeivel (ami bevált a terápiás helyzetben, otthon hogyan tud működni, segíteni)
 •  A mindennapi szülői kommunikáció és nevelés megerősítése autizmus-barát eszközökkel
 •  Kommunikáció a diagnózis kapcsán intézményekkel, tágabb családdal, egyéb társas környezettel

Szemléletformálás

 •  szemléletformálás (hogyan kell „autizmusban gondolkodni”, autizmus megértése a mindennapi problémák mögött, autizmus spektrum színességének pillanatképei)
 •  globális kép, keretbe helyezés (nehézségeiket ne elszigetelt, egyedi problémaként, hanem globális, rendszerbe illeszthető jelenségként szemléljék)
 •  perspektíva-váltás (szakember segítségével új megvilágításba kerülnek a nehézségek, elakadások)

Érzelmi támogatás (érzések, gondolatok megosztása)

 •  a gyermek nehézségeivel kapcsolatos negatív (szorongás, bűntudat oldása) és pozitív érzések (örömök, sikerek) megfogalmazása, feldolgozása
 •  közös gondolkodás az autizmussal élő gyermekről, mint önálló személyiségről (mi az, amit támogatnom kell; mi az, ami elfogadható; mi az, ami változtatást igényel)
 •  szülőnek lenni autizmussal élő gyermek esetén (mi az, ami a gyermek „valódi” nehézsége, szorongása, és mi az, ami a szülő aggodalma, szorongása egy adott helyzetben)

Keretei:

 •  terápia részét képezi - Bármely terápiás forma esetén az EMÚ-ban
 •  előre egyeztetett időpontban: havonta 1 alkalom (vagy igény szerint)
 •  helyszín: Pécs, Anikó utca 5. Esztergár Lajos Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ épületében.
 •  rendszeres részvétel lehetőség szerint mindkét szülővel

Egyéni terápia

A terápia célja: autizmus spektrum zavarban érintett gyermekek és családjaik megsegítése egyéni foglalkozások segítségével.

Célcsoport: autizmus spektrum zavar miatt beilleszkedési problémákkal küzdő gyermekek, és családjaik.

Módszerünk: A gyermek együttléte társas környezetével kulcsfontosságú momentum fejlődése szempontjából. Az egyéni terápia intenzív egyéni figyelmet biztosít a benne résztvevő személynek, hogy egyéni problémáira, ill. a család által jelzett nehézségekre individuális megoldásokat dolgozzunk ki. Egy olyan bizalmi légkört teremt, ami szükséges lehet az ilyen személyes problémák megoldására. Kisebbeknél a keretek kiépítésére, a feladattudat és a szociális kommunikáció megalapozására is alkalmas.

Feladatunk az, hogy a környezet áthangolásával, és a gyermek személyes megsegítésével elérjük azt, hogy gyermekük beilleszkedése, minél kevesebb akadályba ütközzön, és minél inkább valódi képességeinek megfelelően bontakozzon ki társas környezetében minden életkori szintnek megfelelően.

Terápiánk lehetséges részei

 •  Kezdetben: hat ismerkedő alkalom a problémák és azok terápiás lehetőségeinek feltérképezése végett
 •  Egyéni foglalkozások a gyermekkel (heti, kétheti vagy havi rendszerességgel)
 •  Szülői konzultációk (kétheti, vagy havi rendszerességgel; családlátogatás, ill. pár- és családterápia)
 •  Terepmunka (rendszeres konzultáció az iskolával, óvodával, ill. azok meglátogatása)

Keretek

 •  Időbeli keretek: 50, vagy 80 perces foglalkozás.
 •  Térítési díj:

o 9000 Ft/50 perc, 13500 Ft/80 perc (amennyiben a befizetés alkalmanként történik)
o 6000 Ft/50 perc, 9000 Ft/80 perc (amennyiben a befizetés havonta előre egy összegben történik és lemondási feltételeink elfogadása mellett történik)

 Lemondási feltételekről honlapunkon tájékozódhatnak.

A bejelentkezést követően egy szülői konzultáció, majd 4 ismerkedős alkalom során szakembereink megismerkednek a szülőkkel és a gyermekkel. Ezt követően egy újabb szülői konzultáció során közösen találjuk meg a segítségnyújtás legmegfelelőbb módját Önök és gyermekük számára.

Jelentkezés módja:
Jelentkezésüket az alábbi email címen Gyimesi Nóra, gyógypedagógus fogadja. Kérjük, a honlapunkon található kitöltött jelentkezési lapot feltétlenül mellékeljék az emailben.
Telefon: 06308448917
email: egymasikut.pecs@gmail.com

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Készíts saját Állatkertet! - 10 részes nyomtatható kreatív kézműveskedés és játék

Készíts saját Állatkertet! - 10 részes nyomtatható kreatív kézműveskedés és játék

A Fővárosi Állatkert oldalán ingyenesen letölthető és nyomtatható kreatív sorozatot találtunk, ami az alkotókedvű állatbarátoknak szól. Készítsd el saját állatkertedet! Az elefántoktól a majmokig, a szavannák lakóitól a kengurukig sok állattal megismerkedhettek, rejtvények, színezők és más kézműves foglalkoztatók várnak.
Fiús kontra lányos anyukák – tényleg van különbség?

Fiús kontra lányos anyukák – tényleg van különbség?

A szakember őszintén, tabuk és sztereotípiák nélkül
Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Sokan mondják, hogy 6 hónapos kor előtt kizárólag anyatejet szabad adni a babának, mások meg azt, hogy már 3 hónaposan is elkezdhető a hozzátáplálás.
Az első itthoni vakációs nap margójára… avagy hogyan boruljunk ki már az első napon

Az első itthoni vakációs nap margójára… avagy hogyan boruljunk ki már az első napon

Alig várod, hogy elkezdődjön a vakáció, és végre együtt legyél a gyerekekkel. Tele vagy kreatív ötletekkel, ideákkal... aztán a nap végén már visszaszámolsz az első óvodai vagy tanítási napot várva. Ismerős?
Ugrás az oldal tetejére