Jelenlegi hely

Gyerekmentes övezet - Kirekesztés vagy jogos igény?

Egyre több helyen találunk gyerekmentes helyeket: szállodákat, éttermeket, kávézókat, még légitársaságokat is, ahol nem kívánatos személyek a gyerekek. Kell ez nekünk, vagy inkább nem kérünk belőle?

Felnőttbarát kontra családbarát

Igény van rá, tehát szaporodnak azok a vendéglátóhelyek, ahonnan kizárják a kiskorúakat. Nálunk még kevésbé elterjedt a gyerekmentesség, de Európa több országában egyre inkább. Van, akit a sírás, a hiszti és ricsaj zavar, mások már a gyerekek látványától is rosszul érzik magukat.

Felmérések szerint a gyerek nélkül utazók kifogásolják a kiabáló vagy mindent a gyerekre hagyó szülőket is. Szerintük a gyerekek egyre neveletlenebbek, mert a szülők túlságosan megengedőek.

Valljuk be, kisgyerekes szülőként időnként nekünk is jól esik néhány napra kiszakadni a hétköznapok pörgéséből, kettesben romantikázni, és feltöltődni csendben és nyugalomban.

De kinek van igaza? Azoknak a vendégeknek, akik nem tudnak pihenni, élvezni a szálloda nyújtotta szolgáltatásokat a gyerekzsivajtól hangos terekben, visító, fröcskölő apróságok mellett? Vagy a gyerekes családoknak, akik szerint a szálloda/étterem egy közösségi tér, ahol mindenkinek helye van?

Érvek és ellenérvek állnak egymással szemben, a közösségi oldalakon is heves reakciók kísérik témát.

Mindenki volt gyerek

A gyerekesek szerint a kicsiknek jogukban áll jelen lenni, a családi nyaraláson együtt vannak, és jól érzik magukat. Természetükből adódik, hogy zsibonganak, futkároznak, nevetnek, időnként hangoskodnak.

Ha kitiltjuk a gyerekeket, mire tanítjuk ezzel őket? "A nénik és bácsik itt nem örülnek neked." Toleranciára és megértésre? Önzésre vagy közösségi gondolkodásra?

Ahogy a felnőttek, a gyerekek is különbözőek. Előfordulhat, hogy egy bájos kisbaba a vendégek kedvence lesz, mosolyt varázsol az arcukra. Ha a szüleik megtanítják őket kulturáltan viselkedni, odafigyelni a többiekre, akkor mindenki jól érzi magát.

Biztosan lehet praktikus megoldást találni a problémára, hogy egy területen kicsik és nagyok is megtalálják az igényeik szerinti szolgáltatásokat, pl. a családbarát részlegek mellett felnőtteknek kialakított pihenőövezetek.

Szerintem alapvetően a szülőkön múlik, hogy megtanítsák a gyerekeinek, legyenek tekintettel másokra is, és koruknak megfelelő helyre vigyék őket. Családi életükkel pedig azt közvetítik, hogy a gyerek sokkal inkább öröm, mint zavaró tényező.

Halász Kinga
- Budapestimami -

Neked mi a véleményed? Szerinted szükség van gyerekmentes övezetekre?

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Nagykőrösi Filmkihívás videópályázat 16 felettieknek:  „A nevetés gyógyít” témában

Nagykőrösi Filmkihívás videópályázat 16 felettieknek: „A nevetés gyógyít” témában

Pályázat típusa: Videó készítőKorosztály: 16 felettNevezési határidő: 2021. január 31.
Adventi kiállítás Monor főterén, ahogy még nem láthattad - nézd meg te is!

Adventi kiállítás Monor főterén, ahogy még nem láthattad - nézd meg te is!

Kruchió László dekoratőr idén 13. alkalommal készítette el Adventi kiállítását, amit évről évre vár szinte az egész város. Egy mesevilágba csöppenünk a kiállítást körbejárva, lélekben is készülve a karácsonyra.A város főtere megtelik játékossággal és a várakozásra való felkészüléssel. November 29 – december 13-ig látogatható a szabadtéri kiállítás Monor központjában, a Szent István téren.
A bejglin ne, de a papíron spórolhatsz! avagy karácsony újrafelhasználva

A bejglin ne, de a papíron spórolhatsz! Avagy karácsony újrafelhasználva

Az ünnep kiváló alkalom arra, hogy a környezetünkért is tegyünk, sőt mindezt együtt is tehetjük a családdal, barátainkkal vagy kollégáinkkal. Kreativitással, előre tervezéssel csökkenthető az egyszer használatos dekorációk, csomagolások mennyisége. Ötletek, tippek, videók a képeslaptkészítéstől a karácsonyfáig!
Exkluzív ajándék az olvasóinak

Exkluzív ajándék az olvasóinknak

Sokat gondolkoztunk mi legyen az ajándék az olvasóinknak. Valami olyan, aminek igazán örültök, amit szívesen megosztotok, és ami nem terem minden üzletben (ugyebár a mai világban ilyen már nincs is J ) és amit Ti is tovább ajándékozhattok.
Ugrás az oldal tetejére