Jelenlegi hely

Hogy vagy, Nagyi? - 9+1 tipp, hogy a szüleinknek könnyebb legyen a bezártság!

Féltjük őket. Az egészségüket, az életüket... hiszen a járvány miatt ők, a 65 év feletti szeretteink vannak leginkább veszélyben.

Így igyekszünk mindent megtenni, hogy ne kelljen kimozdulniuk: felvesszük a nyugdíjukat, bevásárolunk nekik, kiváltjuk a gyógyszereiket, feladjuk a csekkeket...

És NEM találkozunk. Nem visszük hozzájuk az unokákat, nem együtt ünnepeljük a családi szülinapokat, a húsvétot...  Nehogy, nehogy megfertőzzük őket!

Mi pedig a home office és a tetemesre dagadt házimunka mellett koncentrálunk a különböző korosztályú gyerekeink különböző mennyiségben érkező iskolai feladataira is.

A rengeteg új  kihívás között zsonglőrködve talán nem is gondolunk arra, hogy ŐK, a mi idős szeretteink hogyan élik meg a járvány miatt gyökeresen megváltozott mindennapokat, a bezártságot.

Mennyire egyedül érezhetik magukat.

Hogy ha el is fogadják, talán nehezen viselik azt, hogy:

  • helyettük vásárolunk, ügyintézünk,
  • a jól megszokott "szomszédolás" sem a régi a bezárkózás miatt, 
  • orvoshoz sem kell menni, hiszen a legtöbb előre tervezett vizit most elmarad,
  • nincs nyugdíjas klub, sakk szakkör, semmilyen társas elfoglaltság...
  • és ami talán a legnehezebb: hiányzik nekik a család, az unokák, a hasznos tennivalók!

Íme néhány tipp, hogy a járvány miatti bezártság a szüleinknek, a nagyszülőknek könnyebb legyen!

Hívjuk fel őket minden nap, akár többször is!

„Szia Anyu, minden rendben? Akkor jó, ne haragudj, rohannom kell, majd hívlak, puszi….”

A vírus előtt néha talán csak ennyi fért egy-egy rohanós napba...most szánjunk rá több időt, figyeljünk oda, meséljünk, beszélgessünk!

Vonjuk be a gyerkeket is: ha már van saját telefonjuk, időnként ők is hívják a Nagyit! Ezt akár be is oszthatjuk, beilleszthetjük a napirendbe.

Kérdezzük meg azt, amit eddig talán még sosem!

A kisebbik fiam a második világháborúról tanult a digitális oktatás keretében, és az egyik feladat az volt: kérdezzük meg a dédszülőket, hogy mire emlékeznek ebből az időből, van-e valamilyen érdekes történetük.

Fel is hívtuk a Dédi Papát, aki nagy örömmel mesélte, hogy őt bizony (aki akkor tizenkét éves volt) elvitte egy pilóta repülni,  jól megforgatta, de bizony még csak el sem sápadt! És a hosszúra nyúlt beszélgetésből az is kiderült: miért is hívják őt Csúzli Papának? 

Hát bizony azért, mert 10-ből 9-szer gond nélkül eltalálta csúzlival az utcai lámpákat...  Olyan jó volt hallgatni! Annyi családi történet lehet, ami - ha nem kérdezzük meg - örökre feledésbe merül... Kérdezzünk hát!

A Férfiak Klubja egy szuper kezdeményezést indított "Értéklánc - Készíts saját Családi Legendáriumot!" címmel. A kampány lényege: a karantén ideje alatt minden nap tegyél fel egy (előre megadott) kérdést a nagyszülőknek.

A választ rögzítsétek videóra, vagy telefonra és ha van kedvetek: be is küldhetitek. A legjobb történeteket megjelentetik!

Íme néhány kérdés gondolatébresztésnek:

1. kérdés

2. kérdés

3. kérdés

4. kérdés

5. kérdés

6. kérdés

7. kérdés

8. kérdés

9. kérdés

10. kérdés


A további kérdéseket a Férfiak Klubja facebook oldalán találod.

Nem csak a nagyszülőkkel való beszélgetésekhez adhat jó tippeket, de a család minden tagjával izgalmas lehet a TUDTAD RÓLAM? letölthető társasjátékot játszani.

Készítsünk családfát a Nagyi segítségével!

A mostani, talán ráérősebb időszak kitűnő alkalom arra, hogy elkészítsük a családfánkat. Ehhez kérjük a Nagyik segítségét: ne csak magukról meséljenek, hanem a szüleikről, nagyszüleikről, dédszüleikről is.

Nevek, születési helyek és dátumok, esküvők, gyerekek, foglalkozások, történetek... Régi fényképeket, anyakönyvi kivonatokat is kereshetnek hozzá: milyen izgalmas lesz a karantén végén együtt megnézni, átbeszélni a múltat!

Még nem online a Nagyi? Tegyük azzá!

Sok nagyszülő már biztonsággal használja az internetet: facebookozik, skype-ol, email-t küld... de ezzel nincs mindenki így.

Ha egy pici nyitottság van az eddig csak offline létező Mamában - Papában: ez egy jó időszak arra, hogy beszerezzünk neki egy okos eszközt (pl. tabletet), amivel nem csak a kapcsolattartás lesz könnyebb, de kitárulhat előtte a most igencsak beszűkült világ.

Online Ribizli Színház Nagyiknak is!

A Ribizli Színház évek óta járja az országot zenés-verses műsoraival és természettudományos kísérletezős programjaival.

Amíg a vírus tart: élőben fog bejelentkezni és mosolyt csalni az arcokra. Kísérletezés, dalolás, mondókázás... És persze a nagyikról sem feledkezik meg, lesz amikor az bejelentkezés kifejezetten a nyugdíjasoknak fog szólni! 

Bárki jelentkezhet a facebook csoportba IDE KATTINTVA.

Otthoni mozgás - Nagyiknak is! 

Anyukám épp most mesélte, hogy Ő bizony tornázni kezdett. Hiányzik neki a kimozdulás, emiatt rosszabbul alszik... az otthoni torna pedig segít!

Az M1-es csatornán "Mozogj otthon!" címmel indult egy 10 perces napi műsor, ami reggel 6.40-kor, 10.15-kor és 15.15-kor kíméletesen átmozgat bárkit. A gyógytornászok által vezetett tornát időseknek is kifejezetten ajánlják!

Fényképek rendezgetése

A fényképeinket sokan már csak digitálisan őrizzük... és a korábban kinyomtatott fotók sem biztos, hogy szépen, albumban sorakoznak.

Nyomtassunk képeket (ezt akár online is megrendelhetjük), szerezzünk be néhány fénykép albumot, keressük elő a dobozban heverő korábbi fotókat, és kérjük meg a nagyszülőket: rendezzék szépen albumba  nekünk!

Nagyi! Írd le nekem a ... receptjét!

Minden családban vannak olyan ételek, amit csak a Nagyi tud ÚÚGY elkészíteni.

Kérjük meg, hogy írja le nekünk a messze földről híres almás pite, vagy tejfölös csirkepaprikás receptjét... ehhez is beszerezhetünk egy szép, saját receptek lejegyzésére szolgáló szakácskönyvet.

Sütsz / főzöl nekünk valami finomat? 

Ha a Nagyi szívesen süt - főz, ha eddig is rendszeresen vendégül látott bennünket mondjuk vasárnapi ebédre: kérjük meg, hogy egy-egy alkalommal készítsen nekünk valami finomat, amiért elmehetünk, amikor bevásárolunk neki. 

Ha nem is együtt fogjuk elfogyasztani a Nagyi főztjét: biztosan szívvel - lélekkel fogja készíteni. Nekünk pedig jut egy-két olyan nap, amikor csak a home office-ra és a home school-ra kell koncentrálnunk...:)

+1 Bármi, ami örömöt okoz a Nagyinak!

A szüleinket, nagyszüleinket mi ismerjük a legjobban.

Szeret varrni? Találjunk ki valamit, amit elkészíthet nekünk!

Szeret gondoskodni és egyedül él? Lehet, hogy egy kis  házi kedvenc - például egy törpe nyuszi :) -  felvidítaná!

Neked is van tipped? Írd meg nekünk!

Tehetünk bármit, a lényeg: most még az eddigeknél is jobban érezzék a vírus miatt bezártságra kényszerülő szüleink, hogy szeretjük őket, törődünk velük, fontosak számunkra!

Gellén Nóra

- Pécsimami - 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

VI. MESTERECSET PÁLYÁZAT

VI. MESTERECSET PÁLYÁZAT

Pályázat típusa: gyerek-és diákpályázatKorosztály: 5-18 évesekBeküldési határidő: 2020. november 8.
Ajándék ötletek anyukáknak: mivel érdemes meglepni?

Ajándék ötletek anyukáknak: mivel érdemes meglepni?

Mindig van valamilyen jeles alkalom, amikor vagy magunkat, vagy egy családtagunkat kell meglepni valamilyen ajándékkal.
Lázár Ervin: A csodapatika

Lázár Ervin: A csodapatika

Lázár Ervin meséje tükröt tart elénk, hiszen a történetben szereplő patikában nem "gyógyszereket" lehet kapni. Te bemennél ide?
Az utolsó út

Az utolsó út

Szívhez szóló történet egy taxisofőrről és az utolsó útjára induló utasáról.
Ugrás az oldal tetejére