Jelenlegi hely

Augusztusi Emlékhelyek napja 2020-ban

Emlékhelyek napja május helyett augusztusban? Igaz, hiába az augusztusi meleg, rengeteg program csábít majd és még a történelmet is megszeretheted! Találkozhatsz királyokkal, de még Abigéllel is, éjszakai séták, városnézések, zenés műsorok, családi programok várnak szerte az országban!

Jártál már valamelyik Nemzeti Emlékhelyünkön? Ha nem, érdemes várni pár napot és rendhagyó élményekben lehet részed!

A Nemzeti Örökség Intézete minden évben megrendezi az Emlékhelyek Napját, hagyományosan május második szombatján. Idén azonban a koronavírus-járvány miatt augusztus végére, a mohácsi csata évfordulójára helyezték át az egynapos programsorozatot.
Az országos programsorozat célja idén ötödik alkalommal hazánk nemzeti és történelmi emlékhelyeire, kulturális örökségünkre való figyelem felkeltése.

A részletes és országos programok a rendezvény weboldalán ITT nézhetőek meg.

Egy korábbi Nemzeti Emlékhelyek napján a Deák Mauzóleum fényfestés közben

Mit kell tudni az emlékhelyekről?

  • 20 nemzeti és 51 történelmi emlékhelyünk van;
  • történelmünk szimbolikus jelentőségű helyei;
  • sztélé jelöli őket, vagyis egy emlékoszlop, amelyen röviden olvasható a hely történelmi jelentősége;
  • logójuk van: egy csomót ábrázoló motívum, amit a magyar királyi jogar tetején található motívum inspirált, és ami a nemzeti összetartozást fejezi ki;
  • éremsorozaton is megtalálod őket;
Az idei emlékhelyek napja tematikája a nemzeti összetartozás évéhez kapcsolódik, amelyhez az emlékhelyek színes programokkal, kedvezményes jegyárakkal kívánnak csatlakozni. A nyitórendezvény helyszíne a pákozdi nemzeti emlékhely lesz. A Fiumei úti sírkertben is sok programmal készülünk, amelyek között számos ingyenes vezetett séta, esti fényfestés és koncert is szerepel.

Nemzeti és történelmi emlékhelyeink

A nemzeti emlékhelyek történelmünk legfontosabb helyszínei, az emlékezet egyszerre szimbolikus és valóságos terei. Bár gyakran fontos építészeti alkotások, nem elsősorban műemléki szempontok alapján számítanak jelentősnek, hanem kiemelkedő történelmi szerepük miatt.

Lovagi sakk élő emberekkel 2019-ben Székesfehérváron

A történelmi emlékhelyek szintén az emlékezet olyan fontos helyszínei, amelyek nemzeti, felekezeti, regionális vagy kisebbségi szempontból kiemelkedőnek minősülnek. Bár gyakran fontos építészeti alkotások, nem elsősorban műemléki szempontok alapján számítanak jelentősnek, hanem kiemelkedő történelmi szerepük miatt. Lehetőséget nyújtanak arra, hogy a hozzájuk ellátogatók számára megtapasztalhatóvá tegyék a magyar történelem sorsfordító eseményeit, tragédiáit, de dicső pillanatait is.

A Pákozdi Katona Emlékpark

Történelmi emlékhelyeink között nemcsak az olyan ismerteket, mint a Terror Háza vagy a Batthyány-Örökmécses találhatjuk meg, de a ceglédi Huszárlaktanya, a hajdúböszörményi Hajdúkerületi Székház vagy a Recski Munkatábor éppúgy az emlékezet részét képezi. A Nemzeti Örökségvédelmi Intézet honlapján részletesen lehet keresgélni a helyszínek között.

Idén először: Év Emlékhelye díj

A Nemzeti Örökség Intézete – a nemzeti és a történelmi emlékhelyek számára – 2020-ban megalapította az „Év Emlékhelye” díjat.

Az „Év Emlékhelye” díjjal a NÖRI elismerését szeretné kifejezni azoknak az emlékhelyeknek, amelyek emlékhely státuszukat mind programjaikban, mind kommunikációjukban előtérbe helyezik. Ezen felül célja, hogy az emlékhelyek egymással együttműködve, egymást támogatva szervezzék programjaikat.

 

ADL - Debrecenimami

Forrás: intezet.nori.gov.hu; emlekhelyeknapja.hu weboldalak és Facebook oldalaik

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

A népmese napja és apró történetek a meséről

A népmese napja és apró történetek a meséről

Idén 15 éve, hogy szeptember 30-a, Benedek Elek születésnapja a népmese napja. Hoztunk Nektek sok apró érdekességet a népmesékről. A Magyar Olvasástársaság kezdeményezte jeles nap célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé.
Ha egyedül érzed magad, ülj le a barátság-padra!

Ha egyedül érzed magad, ülj le a barátság-padra!

Egyszerű ötlet: egy különleges pad segít barátokat találni azoknak a gyerekeknek, akiknek nincs kivel játszaniuk, beszélgetniük. Te kipróbálnád?
Dr. Illés Nóra: Természetes házi gyógymódok megfázás ellen - mit tehetünk orrfolyás, köhögés, torokfájás esetén?

Dr. Illés Nóra: Természetes házi gyógymódok megfázás ellen - mit tehetünk orrfolyás, köhögés, torokfájás esetén?

Épp hogy elindult az iskola máris betegek lettünk…5-10 nap hiányzás, nem csak a munkahelyen nagyon rizikós, de bepótolni sem túl egyszerű az iskolás gyerekeknek a kimaradt hatalmas óraszámokat. Ha megbetegszünk vagy a gyerekek betegednek le, fontos tudnunk, hogy nem csak gyógyszerekkel tudjuk a betegségeket kezelni, hanem nagyon sok gyógyhatású otthoni praktikákkal is segíthetjük a gyógyulást. 
A reggeli indulás, kész káosz? - 20 egyszerűen megvalósítható ötlet, hogy jól induljon a nap

A reggeli indulás, kész káosz? - 20 egyszerűen megvalósítható ötlet, hogy jól induljon a nap

„Ha a reggel jól indul, jó lesz az egész napod” tartja ugyebár a mondás, de reggel annyiszor nem indul jól a napunk.  Mi szülők általában rohanunk, már a reggelünk is néha egy kész cirkuszi mutatvány, egyensúlyozunk a kötélen a reggeli rituálék között, kapkodunk, feszültek vagyunk, sürgetünk, néha veszekszünk, és néha elkésünk… De, hogy tudjuk mindezt elkerülni, és boldogabbá tenni a reggeli indulást? Fogadjátok szeretettel Jamrik Márta tanácsait.
Ugrás az oldal tetejére