Jelenlegi hely

A debreceni Virágkarnevál titkos műhelyében jártunk

Láttuk a Szinyei Lila ruhás nőjét amint épp hanyatt fekve sminkelik, Vukot aki a hátunk mögött szelfizgetett, fehérben a Trianon előtti nagy Magyarországot arkangyalostúl, a Szent Korona renoválását… és rengeteg virágot. Gyere nézz be velünk Te is!

A debreceni Virágkarneválról írtunk már egy jó kis retró pletykás cikket, de a téma megunhatatlan. Egyrész mert elkezdődött a visszaszámlálás, másrészt idén végre sikerült a műhelybe is bejutnunk és készülés közben meglesni a műveket.

Steril labor helyett közösségi alkotótér

A műhelyként szolgáló hangárba lépve megcsap minket a ragasztó és festékszag, csinos fiatal diákok és egyetemisták festegetnek, szórják, vágják a szárazvirágot, profi virágkötők ragasztópisztollyal rögzítik a virágfejeket a hungarocellel burkolt szobrokra. Itt-ott halk zene szól, zúg, szikrázik a hegesztőgép. Mindez hatalmasnak tűnő teherautóplatóra rögzített fapallók között zajlik, a falakra, szerelőasztalokra rögzítve a tervek, képek és modellek a megformálni választott eredeti művekről…

Gondolattól a vázig

A kocsikra formált alakok eszmeiségét, az alakokat, a megidézni kívánt szereplőket maguk a kocsikat állító cégek, szervezetek találják ki, de a megvalósítás a műhely dolgozóinak, a diákmunkásoknak és az önkéntes díszítőknek köszönhető.

A kompozíciók megtervezésénél a műhelyvezetők, statikusok és profi szakemberek véleménye számít. Az építményeknek stabilnak kell lennie, hagyományosan sok-sok kilométert tesznek meg a városban, majd útra kelnek és köztéri szobrokká lesznek egy rövid időre. Nagyváradon, Hajdúszoboszlón. Idén a járványhelyzet miatt a karnevál leglátványosabb része, a nagy Felvonulás elmarad, de

a kocsikat meg lehet csodálni majd egy kiállítás keretében a Kossuth téren majd a Nagyerdőn augusztus 20-23-a között.

Míg 2019-ben 18 kocsi készült, idén, a különleges helyzet miatt csak 10 kompozíció gurul majd ki a műhelyből augusztus 20-án reggel.

Száraztól az élőig

Ha eddig nem is tudta valaki elképzelni, hogy mennyi munka és türelem van egy-egy hatalmas virágkompozíció mögött, ide belépve rögtön megérti. És el is varázsolódik egy életre.

Májustól rajzolják, formálják a fém szerkezetre kerülő hungarocell tömböket, tűzik, vágják a szárazvirágot.
Vannak felületek, melyeket egész virágfejekkel fednek be, de sok helyen a beragasztózott alapra apróra morzsolt szárazvirág kerül. Csak kézzel lehet apróra dolgozni, különben túl sok lesz a száraz por. A felületeket előtte színükre le is festik, hogy sérülés, az élő virágokat érő nap, eső okozta károk esetén is a hatás tökéletes maradjon. – árul el a sok apró titok közül párat a műhely egyik vezetője, kivitelezésért felelős Gulyás Tamás.

Évente változó tematikája van a virágkarneváli kocsiknak, az idei évben a nagy magyar szellemek, uralkodók és a tudás és környezetünk van a központban. Így fogjuk majd látni Semmelweis Ignácot, Fekete István emlékév lévén Vukot, a kis rókát; a környezetvédelemre fókuszálva a Tűzkakast, koalákat;

Egyszer volt, hol nem volt az Élet francia rajzfilmsorozat alakjait; Szinyei Lila ruhás nőjét amint a festményből kilépve szoborként jelenik meg; Szent Lászlót, a lovagkirályt páncélban a lován; Bocskai fejedelmet különleges fejedelmi díszeivel vagy a Trianon előtti nagy Magyarországot.

 Az utolsó nap adrenalinbomba: időben megérkezik-e a több kamionnyi élővirág Hollandiából?

Hónapok munkája fordul meg az utolsó napon. A hűtőkamionok hozzák kora reggel a műhely udvarára a friss dáliafejeket Hollandiából és rengeteg önkéntes kitartó tűzőmunkájának eredménye látszik másnap a szobrokon. Általában két kamion érkezik, de idén egy is elég lesz. A virágfejeket erre a napra rengeteg önkéntes munkájával kiegészítve tűzködik fel, de ez sem mindegy, hogyan. Vigyázni kell, nem jó, ha túl sűrű vagy túl ritkás, van, hogy néha vissza is kell szedetni.

A környezetvédelem is szempont

Igen, egy ekkora rendezvény díszleteinél is lehet szempont a környezetvédelem és az újrafelhasználás.

  • Az élő virágokat a kidobástól mentik meg: szaporításhoz használt virágtövekről szedik le a holland kertészetben és kerülne rögtön a kukába. Így viszont sokakat megörvendeztetnek még. A karnevál után a leharcolt virágfejeket türelmes munkával leszedik a téli hónapokban a hungarocell alapokról, és komposztba kerülnek.
  • A hungarocell lapokat egy erre szakosodott cég elviszi és újrafeldolgozva épületek falára kerül.
  • A fémvázakat feldarabolják, és a következő évben újrahasználják.

Igaz, mindez idő és munkaigényes, de rengeteget lehet vele megtakarítani, megéri. - árulja el a folyamatról véleményét Gulyás Tamás.

Egy napos felvonulásból egy hetes rendezvénysorozat

A valaha egynapos rövid biciklis felvonulásból mára egy hetes rendezvénysorozattá nőtte ki magát a Debrecen Virágkarnevál. Egyediségét nem csak a nagy felvonulás hangulatában és látványosságában, de a világszinten egyedülállóan nagy virágkompozicióknak is köszönheti. Az egész várost megmozgató esemény hatalmas élmény résztvevőknek, látogatóknak egyaránt. A családbarát programok mellett a kifejezetten gyerekeknek szóló Galiba fesztivál egy hétig csak a kicsik kedvét keresi a Ludas Matyi hasonmás versenytől a rengeteg szabadtéri játékig, előadásig. Egyszer látni kell!

ADL - Debrecenimami

 

 

Lóportré
Lóportré - részlet
Részlet a Szent Koronából, mely a rendezvény nyitókocsija
Tűzkakas
Címer virágból

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

A népmese napja és apró történetek a meséről

A népmese napja és apró történetek a meséről

Idén 15 éve, hogy szeptember 30-a, Benedek Elek születésnapja a népmese napja. Hoztunk Nektek sok apró érdekességet a népmesékről. A Magyar Olvasástársaság kezdeményezte jeles nap célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé.
Ha egyedül érzed magad, ülj le a barátság-padra!

Ha egyedül érzed magad, ülj le a barátság-padra!

Egyszerű ötlet: egy különleges pad segít barátokat találni azoknak a gyerekeknek, akiknek nincs kivel játszaniuk, beszélgetniük. Te kipróbálnád?
Dr. Illés Nóra: Természetes házi gyógymódok megfázás ellen - mit tehetünk orrfolyás, köhögés, torokfájás esetén?

Dr. Illés Nóra: Természetes házi gyógymódok megfázás ellen - mit tehetünk orrfolyás, köhögés, torokfájás esetén?

Épp hogy elindult az iskola máris betegek lettünk…5-10 nap hiányzás, nem csak a munkahelyen nagyon rizikós, de bepótolni sem túl egyszerű az iskolás gyerekeknek a kimaradt hatalmas óraszámokat. Ha megbetegszünk vagy a gyerekek betegednek le, fontos tudnunk, hogy nem csak gyógyszerekkel tudjuk a betegségeket kezelni, hanem nagyon sok gyógyhatású otthoni praktikákkal is segíthetjük a gyógyulást. 
A reggeli indulás, kész káosz? - 20 egyszerűen megvalósítható ötlet, hogy jól induljon a nap

A reggeli indulás, kész káosz? - 20 egyszerűen megvalósítható ötlet, hogy jól induljon a nap

„Ha a reggel jól indul, jó lesz az egész napod” tartja ugyebár a mondás, de reggel annyiszor nem indul jól a napunk.  Mi szülők általában rohanunk, már a reggelünk is néha egy kész cirkuszi mutatvány, egyensúlyozunk a kötélen a reggeli rituálék között, kapkodunk, feszültek vagyunk, sürgetünk, néha veszekszünk, és néha elkésünk… De, hogy tudjuk mindezt elkerülni, és boldogabbá tenni a reggeli indulást? Fogadjátok szeretettel Jamrik Márta tanácsait.
Ugrás az oldal tetejére