Jelenlegi hely

Fájó szívvel köszönünk el tőle, jó utat, Tanár úr! Hálás köszönet a hiánypótló tanításokért!

84 éves korában, 2019. október 9-én hajnalban elhunyt dr. Vekerdy Tamás. Méltán mondhatjuk, hogy korunk meghatározó tanítója volt, aki utat mutatott nekünk, anyáknak, apáknak, hogy jobb szülővé válhassunk.

Óriási veszteség, hiszen tanításai nem csak a szülőknek volt példamutató, de talán hatással volt a magyar oktatási rendszer jónéhány pedagógusára is. Iránymutatást adott nekünk szülőknek, hogy megtapasztaljuk a belső szabadságot a gyereknevelés terén, hogy ne a tökéletes gyerekekre törekedjünk és, hogy ne a tehetséget hajszoljuk. Fáradhatatlanul járta az országot, és hirdette, hogyan lehetnének boldogabbak, sikeresebbek a gyermekek, számtalan remek könyvet írt, amiben nem a tutit akarja megmondani, inkább iránymutatás a jobb szülővé válás érdekében.

Tanításaiban mindig a gyermek állt a középpontban, fontos volt számára a gyermeki szabadság, a határtalan és önfeledt játék, és nem a teljesítményeknek való megfelelés

„Az fogja jól bírni az élet megpróbáltatásait és az lesz eredményes, aki gyerekkorában jól érezhette magát a bőrében, érzelmi biztonságban nevelkedett, önbizalmát megerősítették, nem hagyva, hogy a külvilág (esetleg az iskola) tévesen értelmezett fölösleges követelményekkel túl korán megtörje. Akit megvédtek a külvilággal, igen, ha kell, az iskolával szemben is.”

A tisztelet és a szeretet vezérelte minden gondolatát

„Mert a gyereknek, mint mindenkinek, az lenne a jó, ha úgy viselkednénk, mint egymást szerető, normális emberek, akik nem akarnak állandóan előnyökhöz jutni a másik által, hanem az egymás iránti érzelmeken alapuló, kellemes és örömteli együttélés lehetséges útjait keresnénk. Nem túlféltően, nem túlóvóan, nem neurotikus kötődésben.”

Számtalanszor ment a magyar oktatással szembe, sosem rejtette véka alá ezzel kapcsolatos nézeteit, mégis százezrek szerették, tisztelték és ismerték el munkásságát! Tanításaiban mindannyiszor hangoztatta, hogy nem túlfejleszteni kell a gyerekeket, hanem egyszerűen jó mintát adni nekik...

Fájó szívvel köszönünk el tőle, jó utat, Tanár úr! Hálás köszönet a hiánypótló tanításokért!

Vekerdy Tamás gyermekpszichológus és író​

Vekerdy Tamás 1935. szeptember 21-én született Budapesten. Vekerdy Géza ügyvéd és Friedrich Anna gyermekeként. Apai nagyszülei: Vekerdy József bankhivatalnok és Adler Jozefa, anyai nagyszülei: Friedrich Jakab kereskedő és Klein Ilona voltak.

Kamaszként író, világcsavargó szeretett volna lenni, de apja kérésére az ELTE Jogi karán végzett, majd a BTK pszichológiai szakát is elvégezte. Pályafutását házitanítóként és a Nemzeti Színház statisztájaként kezdte, de nem sokára már a Színház- és Filmművészeti Főiskola óraadó pszichológiatanára lett.

Alig 10 év múlva már az Országos Pedagógiai Intézet főmunkatársa, majd a tudományos tanácsadója lett. 6 évig a Miskolci Egyetem neveléstudományi tanszékén docenseként tevékenykedett. Majd a Pedagógus-továbbképzési Módszertani és Információs Központ alternatív továbbképzési igazgatója pozícióját töltötte be.

A Waldorf-iskolák, és a Waldorf-tanárképzés egyik alapítója, szervezője; a solymári, nappali Waldorf-tanárképző szervező-vezetője és tanára is volt. Szakemberként elsősorban a kisgyerekkor és a kamaszkor pszichológiai kérdéseivel foglalkozott.

Elismerések

 • 1996-ban az oktatáskutatóknak járó Kiss Árpád-díj,
 • 2000-ben Budapestért Díj,
 • 2006-ban Pro Scholis Urbis-díj,
 • 2014-ben Hazám-díj,
 • 2018-tól a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia címzetes tagjává választották.

Művei (a teljesség igénye nélkül)

 • Fiatal szülők könyve (Beszélgessünk kisgyerekekről)
 • Kamaszkor körül
 • Nagy csládkönyv
 • Lélek-jelenlét
 • Kisgyerekek-óvodások
 • Iskolák??? - Gyerekek, szülők és tanárok
 • Válás- és ami körülötte van
 • Jól szeretni
 • Belső szabadság
 • Játszani is engedd...
 • Érzelmi biztonság

Makai Marianna - Kecskemétimami

 

 

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Pszichológiai öngondoskodás - lelki immunerősítők a mindennapokra

Pszichológiai öngondoskodás - lelki immunerősítők a mindennapokra

Mindannyiunknak vannak olyan napjai, hetei, amikor úgy érezzük, nem vagyunk jól mentálisan. Akár egy külső életesemény, akár a saját energiatartalékaink lemerülése okozza (vagy akár mindkettő), ilyenkor nehéz lehet egyedül lenni magunkkal, a gondolatainkkal, de sokszor még a párunkkal vagy családunkkal is.
Rőzseláng van közepébe kivarrva…

Rőzseláng van közepébe kivarrva…

Meginvitálhatlak egy kis nosztalgiatáborozásra?
Kedvezményes családi utazás vonaton, buszon

Kedvezményes családi utazás vonaton, buszon

Itt a nyár, és az idő – tér – tömeg összefüggésrendszerében biztos sokkal többen lesznek, akik vonatra, buszra szállnak, vagy autóba ülnek a gyerkőcökkel. Körbenéztünk, milyen kedvezményeket tudnak a gyermekes családok igénybe venni utazáskor.
Így biztosan nem veszíted el a gyereket a nyaralás alatt!

Így biztosan nem veszíted el a gyereket a nyaralás alatt!

Akármennyire is gondos szülőknek tartjuk magunkat, bizony egy pillanat műve és a gyerkőc könnyen elveszhet nyaralás alatt (is).
Ugrás az oldal tetejére