Jelenlegi hely

Mi történik egy homeopata orvosnál?

A homeopata orvosnál tett látogatás különbözik egy hagyományos vizittől. Hosszú beszélgetésre számítsunk, ahol szóba kerül a betegség, de olyan dolgok is, amiről ritkán beszélünk, pl. étkezési - alvási szokásaink, érzelmi életünk.

Aki nem szeret ilyesmiről beszélni, az mondja el, hogy nem szeret, ez is fontos információ az orvos számára.

Homeopátiás szerekkel hatást csak akkor érhetünk el, ha hasonlóság van a szerre jellemző tünetek és a beteg által mutatott tünetek között.

Ennek érdekében a betegség előzményei kiderítésének (anamnézisnek) és a vizsgálatnak is szigorúan az egyénre kell összpontosítania.

A homeopátia módszertana alapján ehhez szükséges az állapottal kapcsolatos összes testi és lelki tünet feljegyzése, valamint a beteg – betegségére vonatkozó – egyéni reakcióinak ismerete.

Különösen igaz ez a krónikus betegségek esetében alkalmazott homeopátiás kezeléseknél, amikor a beteg alaphajlamát, hátterét, kórelőzményét is ismerni kell.Hogyan választ szert a homeopata egy heveny betegségre, mint pl. a torokgyulladás?

Az akut betegségek gyógyítása a tünetek összességére rendelt tüneti szerrel történik.

A szerrendelés alapja:

 • az etiológia, azaz, hogy mi váltotta ki a betegséget. Ez lehet külső hatás, például erős lehűlés. Elment a család kirándulni, vékony volt a kabát, fújt a szél, azóta fáj a gyerek torka. Ez az Aconitum homeopátiás alapanyagra utal, amit a homeopátiás orvos feljegyez.
   
 • a lokalizáció, azaz a tünet helye, hogy hol jelentkezik a testen a betegség. Pl. bal oldalon fáj a torok a Lachesis alapanyagot igénylő eseteknél. Más szereknél ez a szempont nem jellemző.
   
 • módozatok és egyéni kísérőtünetek– pl. a torokgyulladás az egyik gyereknél duzzadt, rózsaszín torokkal jár, és fagyit szeretne enni, de nem hajlandó inni (Apis), a másiknál piros arc, szúró fájdalom jelentkezik, hirtelen magas láz, izzadás nélkül, erős szomjúsággal (Aconitum). Egyikük tüneteit a meleg kifejezetten rontja (Apis).

Bár az alapprobléma, a torokgyulladás azonos, mégis különböző szerek fognak javulást okozni.


 


Vegyük egy másik tünetet két felnőtt betegnél: mindkettőnek ízületi fájdalmai vannak.

Az egyiknél a fájdalom csökken nyugalom és helyi nyomás hatására, míg a másiknál mozgásra „bejáratódik”.

Ez a két ellentétes módozat két különböző gyógyszer felírását indokolja.

 • a fájdalom enyhül pihenésre, mozdulatlanságra = Bryoniára utal
   
 •  lassú mozgásra javuló fájdalom = Rhus toxicodendronra utal.

Gyermekeknél is előfordulhat, hogy betegen dédelgetésre vágynak és friss levegőre, vagy épp ellenkezőleg, a meleg szobában érzik jól magukat, esetleg morcosak, emberkerülők.

Ezek az eltérések segítik a megfelelő homeopátiás szer kiválasztását.

 

Gyakori babaszerekről és babaproblémákról itt olvashatsz.

 

A Doktor Mami YouTube csatornáján jártál már? Kattints ide!