Jelenlegi hely

Munka és családi élet...: Segíts magadon és másokon!

Hogy érzed magad anyaként, nőként, háziasszonyként, munkaerőként és a többi „szerepedben”? Mi az, ami segítené a mindennapjaidat?

Ezt a témát jártuk körül 2017. november 11-én (szombaton) 15.00 és 18.00 óra között a Civil Közösségek Házában. (Pécs, Szent István tér 17.)

Uzsonna és gyerekfelügyelet is volt, szóval nyüzsgő, megéhező gyerkőc nem volt akadály:)))

A gyerekeket ugrálóvár szórakoztatta.

A részvétel ingyenes. volt.

 

A rendezvényen készült fotók: http://indafoto.hu/Imami/segits_masokon_es_magadon_rend

 

Program:

15.00 – 16.30 Anyabarát társadalom - milyen az?

Kerekasztal beszélgetés, melynek résztvevői:

 • Bereczki-Barna Szilvia, a pécsi Hurcibaba Klub vezetője
 • Gellén Nóra, a Pécsimami vezetője
 • Kánya Kinga szociológus, tréner, a KimeNŐ alapítója

A beszélgetést vezeti: Kováts Eszter, a FES "Nemek közötti igazságosság" programjának regionális vezetője

A szülészeti ellátás, a munkahelyi kultúra, a bölcsődék, óvodák és iskolák működése, a családtámogatási rendszer - csupa olyan tényező, amely meghatározza, hogy a gyerekes nők számára lehetséges-e bűntudatos kompromisszumok, kényszerű lemondások vagy hosszan tartó lelki sebek nélkül megélni az anyaságukat. Mire lenne itt és most, Magyarországon a legégetőbb szükség? Miért olyan nehéz a család igényeitől függetlenül beszélni arról, milyen támogatásra van szüksége egy anyának? Hogyan egyeztethetőek össze az eltérő élethelyzetben lévő anyák, illetve a gyerekes és nemgyerekes nők igényei? Szükség van-e szemléletváltásra az anyaság megítélésében? 

 

16.30-17.00 Uzsonna, kötetlen beszélgetés
 

17.00-17.30 Háztartási munka, támogatott munka, kölcsönös gyerekfelügyelet, gyerektaxi…

Előadó: Gellén Nóra, a Pécsimami Közhasznú Egyesület elnöke

Az előadás praktikus információkat nyújt azoknak a nőknek, akik:

 • (sokat) dolgoznak és a háztartási munkára fordított időt szeretnék minimálisra csökkenteni, hogy minél több minőségi időt tölthessenek családjukkal,
 • nem állnak munkaviszonyban, viszont szívesen vállalnának gyerekfelügyeletet, korrepetálást, háztartási munkát más családoknál, hogy ezzel javítsák családjuk anyagi helyzetét,
 • szeretnének, de gyermekvállalás után (még) nem tudtak munkába állni,
 • egyedülállóként, illetve nagyszülők hiányában nem számíthatnak segítségre a gyermeknevelésben, fizetett gyermekfelügyeletet nem tudnak igénybe venni, de szívesen vennének részt „kölcsönös gyerekfelügyeletben”,
 • akik számára gondot okoz, hogy munkaidejük túlnyúlik a bölcsőde/óvoda/iskola nyitvatartási idején, aki munkaidejük miatt nem tudják gyermeküket délutáni foglalkozásra vinni, vagy ezért nem tudnak munkát vállalni,
 • akik segítő szakemberként, pedagógusként szeretnének támogatást nyújtani a fenti élethelyzetekben lévő nőknek, anyáknak.

 

17.30-18.00 Előzetes jelentkezés a gyerektaxi szolgáltatásra és a kölcsönös gyerekfelügyeletet támogató klubfoglalkozásra:

 • a Pécsimami „gyerektaxi” szolgáltatása keretében hivatásos sofőr és gyermekfelügyelő szállítja a gyermekeket a szülő munkahelyére, vagy gyermekfelügyeletet biztosító helyszínre.
 • a kölcsönös gyermekfelügyelet támogató, a MosolyFarm, illetve Mosolyország Játszóházban megvalósuló klubfoglalkozások célja, hogy egymásra találjanak azok a szülők, illetve családok, akik kölcsönös szimpátia esetén egymás gyermekére vigyáznának, ezzel segítve a munka-magánélet összehangolását. A klubfoglalkozás ideje alatt a gyermekek a játszóházban foglalhatják el magukat.

(A gyerektaxi szolgáltatás és a játszóházi klubfoglalkozáson való részvétel is ingyenes.)

 

 


A program a Nemzeti Együttműködési Alap, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósul meg.

 

 

 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!