Testünk funkcionálisan működik, ösztönösen tudja mi a jó neki és mi az ami nem és tünetekkel jelez a számunkra. Sőt ugyanígy tünetekkel jelzi, ha bizonyos mikro, vagy makro tápanyagokat nem kap meg vagy épp túl sokat és nem a megfelelő formában/mennyiségben. Ezek a tünetek nagyon széles körűek lehetnek: hízékonyság, száraz bőr, fáradtság, nehézkes felkelés, délutáni beájulás, nehézkes fogyás, fázékonyság, hideg végtagok……Ebből is adódik, hogy nagyon különbözőek vagyunk, tehát nincsenek minta diéták, mindenki számára hatásos fogyitabletták.
A következőkben egy teljes értékű reggeli receptjét olvashatjátok, mely tartalmazza a szervezetünk számára fontos zsírokat, fehérjéket, ásványi anyagokat, vitaminokat, szénhidrátokat (szándékosan írtam a végére a szénhidrátokat, hiszen a testünk zsírokon üzemel, nem szénhidrátokon…de erről majd egy következő cikkben írok bővebben):
Csirkemájkrém zöldbanánlisztes kenyérrel és gyümölcsteával
Kezdjük a kenyérrel, mert míg az sül, elkészül a májkrémünk is.
A sütőt melegítsük elő 160 fokra. 100 gr zöldbanánlisztet, 10 gr útifűmaghéjat, 10 gr útifűmaghéj lisztet, 10 gr kókuszlisztet, 10 gr tápióka keményítőt és 6 gr sót összekeverünk és félreteszünk. 6 db „L”-es tojást robotgéppel kemény habbá verünk. A felvert hab felét beleöntjük egy tálba és rászitáljuk a száraz összetevők 1/3-át, valamint meglocsoljuk 2 ek olvasztott kókuszzsírral. Fakanál segítségével körkörös mozdulatokkal, hogy a hab össze ne essen összekeverjük. Majd hozzáadjuk a hab másik felét és a száraz összetevők következő harmadát és szintén 2 ek olvasztott kókuszzsírt. Óvatosan keverjük és végül hozzá keverjük a maradék száraz összetevőket és még 2 ek olvasztott kókuszzsírt. Teflon bevonatos vagy kerámia kenyérformába öntjük és 40 percig sütjük. Akkor jó, ha a kenyerünk elválik a forma falától. Sütés közben nem szabad nyitogatni a sütő ajtaját, mert összeesik a kenyerünk. (első sütésemkor türelmetlen voltam és nem vertem fel a tojásokat kemény habbá és eléggé lapos kenyér sült meg, de az ízén ez mit sem változtatott J)
Míg sül a kenyerünk 400 gr csirkemájat megtisztítunk egy feldaraboljuk (nem kell kis darabokra vágni). 4 ek liba vagy kacsazsírt megolvasztunk egy serpenyőben, rádobunk egy fej apróra vágott hagymát és megfuttatjuk rajta. Ezután hozzá adjuk a májat, fűszerezzük majorannával, kakukkfűvel és borssal majd fedő alatt sütjük. Ha elkészült botmixerrel pürésítem miközben hozzáadunk egy áttört fokhagymát és 50 gr vajat (nem margarint!!!!!!). Amikor kész még ízesíthetjük sóval, majorannával, borssal és kakukkfűvel ízlés szerint.
Míg sül a májunk 2,5 dl vízben valódi gyümölcsteát (nem szálasat és nem filtereset!!) leforrázunk, hagyjuk jól kiázni. Ha ez megtörtént 1-1,5 dl kókusztejjel felöntjük és pici édesítőt adunk hozzá.
Desszertnek Somlói kicsit másképp……..
Először készítsük el a galuskánknak szánt piskóta jellegű tésztánkat:
8 tojást édesítővel elektromos habverő segítségével kemény habossá verünk. Ezután óvatosan fakanál segítségével hozzákeverünk 8 ek kókuszlisztet és 2 ek tápióka keményítőt. Egy kivajazott tortaformában tűpróbáig sütjük (soha nem figyelemmennyi idő, csak látom aranybarna a széle és elvált a formától).
Közben fél liter kókusztejben elkeverünk 4 tojást és 5 ek tápióka keményítőt, valamint édesítőt és vaníliát bőségesen. Lassú tűzön folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a maradék fél liter tejet és forrásig főzzük. Ekkor már szépen besűrűsödik. Levesszük a tűzhelyről és ha kell még édesítjük és rakhatunk bele vaníliát. Közben kivesszük a tésztát és hagyjuk hűlni a krémmel együtt.
Elkészítjük a csokikrémet: 4 ek nem olvasztott kókuszzsírt egy kis edényben a tűzhelyen elkezdünk hevíteni, majd 4 púpos ek kakaóport, kb. 1,dl vizet és édesítőt adunk hozzá. Folyamatos keverés mellett addig hevítjük míg besűrűsödik. Ha túl sűrű vízzel lehet higítani.
Amikor már mindhárom alapanyag kihűlt a tésztát felaprítjuk (én csíkokra vágtam és azokat tördeltem). Egy nagy üvegtál aljára tettem egy kis vaníliás krémet, arra a tésztát, majd vaníliás krémet és rácsorgattam a csokit. Ezt addig folytattam amíg elfogyott a piskóta. A tetejére maradjon a vaníliás krémből és a csokiból, ez nagyon fontos! Aki nem allergiás, vagy nincs semmilyen autoimmun betegsége, esetleg intoleranciája, az a tetején a vanília krémet megszórhatja őrölt dióval és felvert kókusztejszínnből (a legjobb ha a felverés előtt hűtőszekrénybe rakjuk, mert úgy könnyebb kemény habbá verni) kis halmokat rakhat rá majd a maradék csokikrémmel bőségesen locsolja meg.
A legjobb, ha egy éjszakát áll a hűtőszekrényben. Kicsik és nagyok is imádni fogják! Jó étvágyat!
És hogy a mozgás se maradjon el akár otthon, akár kint a szabadban…..
...egy 40-45 perces kombináció, ami egyaránt erősítő és zsírégető.
Otthon, kisgyermek mellett is elvégezhető:
4 körben fogjuk végezni a 12 gyakorlatot, egy gyakorlatra 1 perc időnk van, melyből 40 másodpercig végezzük a gyakorlatot és 20 másodpercig pihenünk.
1. gyakorlat: női fekvőtámasz
2. gyakorlat: guggolás
3. gyakorlat: helyben futás magas térdemeléssel…..vagy taposás intenzíven
4. gyakorlat: homorítás hason fekve
5. gyakorlat: kitörés váltott lábban (előre vagy hátra – figyelj, hogy a térded ne menjen a
bokád/lábfejed elé)
6. gyakorlat: helyben futás magas térdemeléssel…..vagy taposás intenzíven
7. gyakorlat: fekvőtámasz póz, fenék kitol felfele, fej megy be kezek közé, hát egyenes
8. gyakorlat: guggolásból felugrás
9. gyakorlat: helyben futás magas térdemeléssel…..vagy taposás intenzíven
10. gyakorlat: hasprés felemelt lábbal
11. gyakorlat: négyütemű fekvőtámasz
12. gyakorlat: 1 perc pihenő
Hajrá, csak ügyesen!
Kaczur Beatrix
Személyi edző és funkcionális táplálkozási tanácsadó