Jelenlegi hely

Rántott harcsa zöldségekkel - hétköznapokra és karácsonyra is

Rántott harcsa: akár karácsonyra is ünnepi étel lehet. A harcsa nagy hal, ezért többnyire egy-egy darabot lehet venni. Szépen szeletelhető, ezért könnyű vele dolgozni.

Rántott harcsa zöldségekkel – recept

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 80 dkg harcsa
  • 2-3 evőkanál liszt (nem pontos mennyiség)
  • 2 db tojás
  • 6 evőkanál zsemlemorzsa (nem pontos mennyiség)
  • só, esetleg kevés fehér bors, szárított bazsalikom (ízlés dolga)
  • 0,5 liter napraforgó olaj a sütéshez (nem pontos mennyiség)

Előkészítés

  • A harcsát szeleteld fel ujjnyi vastag szeletekre. Halból ez a vastagság is gyorsan átsül.
    (Nem kell klopfolni!)

  • A szeletek szélén levő vékony, bőrszerű réteget vágd be több helyen egy éles késsel. Ha ezt nem teszed meg, sütés közben kissé összeugrik és nem lesznek szép sima rántott hal szeletek.
  • Sütés előtt közelítőleg fél órával sózd meg a szeleteket. Tehetsz rá más fűszereket is, ez egyéni ízlés kérdése. A fűszerek olyanok legyenek, amelyek illenek a hal finom, gyenge ízéhez. (olvasd el erről a Hal fűszerezése c. cikkemet.
  • Készítsd össze 3 megfelelő méretű tálban/tányérban a panírozáshoz szükséges lisztet, tojást és zsemlemorzsát. A tojást villával verd fel.

Rántott harcsa elkészítése

Panírozás:

  • Az előkészített halszeleteket forgasd bele a panírozó anyagokba: lisztbe, tojásba, majd zsemlemorzsába. A zsemlemorzsát ne nyomogasd bele a halba, ne tedd egymásra a panírozott halszeletek, mert nem lesz szép sütés után, sőt le is válhat a halról. Helyezd egy tálcára, egymás mellé.

Rántott harcsa sütése:

  • Melegítsd fel a sütéshez az olajat. Az olajnak forrónak kell lennie, mert különben a panír magába szívja az olajat és a kész hal szinte ehetetlenül olajos lesz. A melegítésnél egy idő után az olaj kicsit kivilágosodik, de nem szabad füstölnie. (Ha ez mégis megtörténik, vedd le a melegítő forrásról és hagyd kicsit visszahűlni.)
  • Próbaképpen beledobhatsz egy kis hal- vagy kenyér darabot. Ha ezek szépen sülnek, beleteheted a halszeleteket is. Fél perc után fordítsd meg, hogy mindkét oldalon süljön meg a panír, akkor nem fog olajat felszívni.
  • Vedd a hőmérsékletet kicsit lejjebb, hogy a hal belseje is átsüljön.
  • Sütés közben többször is átfordíthatod. Használj fogót, ne szúrd át villával a halhúst, mert sok értékes anyag folyik ki belőle. Fedőt nem kell használnod. A hal gyorsan sül, 6 – 7 perc alatt készen lesz.

Megjegyzés:

Időt nyerhetsz, ha az első adagot (ami belefér a sütő edénybe) panírozás után elkezded sütni, és amíg sül, panírozod a következő adagot.

Rántott harcsa tálalása

Többféle körettel tálalhatod:

  • majonézes krumplival
  • remulád mártással
  • sült céklával
  • hasáb burgonyával
  • zöldségekkel.

Háztartás Ma: http://www.haztartas-ma.hu

https://www.haztartas-ma.hu/index.php/fuszerezes-izesites/hal-fuszerezese/
https://www.haztartas-ma.hu/index.php/etelreceptek/koret/majonezes-krumpli/
https://www.haztartas-ma.hu/index.php/etelreceptek/martas/remulad-martas/
https://www.haztartas-ma.hu/index.php/etelreceptek/zoldseges-etelek/hasa...

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Az ünnepi ételek és desszertek bősége sokunk számára kihívást jelent. Hogyan élvezhetjük ki az ünnepi asztal örömeit anélkül, hogy túlevésbe csúsznánk? Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó hasznos tippeket hozott nekünk, hogy meg tudjuk tartani a mértéket, miközben élvezhetjük is a finom falatokat.
Címlap Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

A fogyókúrázóknak vagy friss életmódváltóknak gyakran éppen a cukor és az édes ízek hiányoznak a legjobban. Az ünnepi időszak közeledtével mindannyian szeretnénk valami finomsággal megörvendeztetni szeretteinket, miközben egyre többen keresünk egészségesebb alternatívákat. Hogyan lehet édességeinket és desszertjeinket természetes módon, cukor nélkül elkészíteni anélkül, hogy kompromisszumot kötnénk az ízélmény terén? Ehhez hozott Nektek most tippeket Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó, sportedző.
Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

A bakancslista is egy élettervezési módszer, kicsit játékosabban, de tervezésre ösztönöz. Jó módszer a gyerekek és magunk előre tervezésre szoktatására.
Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kiránduló helyek

Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kirándulóhelyek

Karácsony gondolatán, nincs az a fényár, amitől besokallnék, még ha az egész ország egy csillogó villogó nagy meseházzá öltözne, én azt is gyönyörűnek látnám. Lassan a porták ünnepi kivilágításba borulnak, ám vannak, akik igazán kiemelkedő módon öltöztetik fel házaikat, és turistalátványossággá növik ki magukat kicsik és nagyok örömére egyaránt.
Ugrás az oldal tetejére