Jelenlegi hely

Búcsú a jégkortól – finisszázs a Természettudományi Múzeumban

Már csak két hétig látogatható A jégkor pécsi vándora című kiállítás a JPM Természettudományi Osztályán, amelyen nemcsak a Rihmer László által feltárt „pécsi mammut” a JPM munkatársai által fellelt összes maradványát, hanem a kortárs állatok ősmaradványait is megtekinthetjük. A tárlat az utolsó előtti napon – augusztus 30-án, pénteken – meghosszabbított nyitva tartással, színes, gazdag délutáni programmal zárul 16:00-19:00 óráig.

A Természettudományi Osztály állandó és időszaki kiállításai – köszönhetően különösen a családok és iskolás csoportok érdeklődésének – évtizedek óta kiemelt népszerűségnek örvendenek a Janus Pannonius Múzeum kínálatában. Az osztály számára fontos közösségteremtés, a környezeti nevelés: szakmai műhelyeket, családi túraklubot, valamint nyári táborokat szerveznek. Az osztály botanikusának kezdeményezése volt, hogy a pécsi havi-hegyi mandulafát benevezzék az Év Fája versenybe; a nemes cím elnyerését hatalmas közösségi összefogás eredményeként mind Magyarországon, mind Európában sikerült megvalósítani.

Augusztus 30-án A jégkor pécsi vándora című tárlat finisszázsaként 16.00 órától családi, 18.00 órától pedig dr. Varga Gábor geográfus, a kiállítás kurátora vezetésével felnőtteknek szóló tárlatvezetés indul. A gyermekeket jégkorszaki homokozó, csontváz-nyomozó és kódfejtő játék valamint képkereső várja.

Mivel A jégkor pécsi vándora az utolsó kiállítás a Természettudományi Osztály Szabadság utcai épületében, az augusztus 30-i finisszázs egyben visszatekintés az eddig megtett útra. A szervezők az utóbbi öt év legnépszerűbb kiállításaihoz kapcsolódó programokból nyújtanak ízelítőt.

A korábbi népszerű kiállításokhoz kapcsolódóan emlékműhelyek nyílnak augusztus 30-án. A Mesélő vizek – az igazi vízipók (2017) című vendégkiállítást felelevenítendő vízi szörnyecskéket vizsgálhatunk mikroszkóppal, illetve vízipók fejdíszt készíthetünk.

Szintén nagy sikert aratott a Kövekbe rejtett múlt (2016) című kiállítás, hiszen a látogató mintegy 300 mecseki ősmaradványt csodálhattak meg. A nosztalgiázás jegyében az épületbúcsúztató részvevői időszalagot tekerhetnek és ősmaradványt készíthetnek, lesz gipszfestés is.

A Weöres Sándor életművét interaktív eszközökkel bemutató, A megmozdult szótár (2015) című kiállítást szókereséssel és versillusztrálással idézik meg.

A Herman Ottó emlékkiállítás (2014) foglalkozásaihoz kapcsolódóan halászati eszközöket lehet kipróbálni, pókokat lehet megcsodálni mikroszkóp alatt, valamint a hazai halak kapcsán feltett kvízkérdéseket lehet megválaszolni.

A Madarak földön, égen című fotókiállításokat fecskejátékkal, madaras terménykép készítésével, a Mit mesél az erdő? című foglalkozásokat pedig többek között állati nyomolvasóval, szarvasagancs-fejdísz készítéssel elevenítik fel, s a „mindent a kéznek” elv jegyében szőrméket, agancsokat, koponyákat mustrálhatunk meg közelről.

Az augusztus 30-i programon lesz madár- és rovarhang felismerés, kvíz, Közös Ég – közösség őslényes rajzműhely. A kiállítótérben képes híradó „mesél” a múzeum múltjából. A helyszíneket érintők pontgyűjtő játékban vehetnek részt, mellyel jelképes értékű nyereményeket nyerhetnek.


A programra előzetes regisztráció szükséges (regisztráció és jegyinformációk: Varga Ágnes múzeumpedagógus, termtudmuzeumpecs@gmail.com). A belépőjegy felnőtteknek 500, a kedvezményekre jogosultaknak 250 forintba kerül.
Az új állandó kiállítás megnyitásáig sem kell nélkülözniük az iskoláknak a természettudományos múzeumpedagógiát, mivel a múzeum kitelepülős foglalkozások („bőrönd-múzeum”) formájában tart megújított foglalkozásokat. Ezek kínálatát tanév elején eljuttatjuk az iskolákhoz.

Forrás: Janus Pannonius Múzeum

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Sokan mondják, hogy 6 hónapos kor előtt kizárólag anyatejet szabad adni a babának, mások meg azt, hogy már 3 hónaposan is elkezdhető a hozzátáplálás.
Az első itthoni vakációs nap margójára… avagy hogyan boruljunk ki már az első napon

Az első itthoni vakációs nap margójára… avagy hogyan boruljunk ki már az első napon

Alig várod, hogy elkezdődjön a vakáció, és végre együtt legyél a gyerekekkel. Tele vagy kreatív ötletekkel, ideákkal... aztán a nap végén már visszaszámolsz az első óvodai vagy tanítási napot várva. Ismerős?
A legjobb házi praktikák napégésre - Az Aole vera az új tejföl?

A legjobb házi praktikák napégésre - Az Aloe vera az új tejföl?

„Kend be vékonyan tejföllel!” – Ez nem egy ételrecept részlete, hanem nagyanyáink kedvenc praktikája napégésre, ami lassan kimegy a divatból és feledésbe merül. A helyét átvette az Aloe vera – nem véletlenül.
Lencsesaláta

Lencsesaláta

Vajon ez kinek a kedvence? Nem árulom el, de szerintem ő bevallja. "Csináltam lencsesalit." "Jöhet!"
Ugrás az oldal tetejére