Jelenlegi hely

Zöld sziget Pécs belvárosában- Közösségi kert parcella-pályázat

Célunk egy olyan közösségi tér kialakítása, ahol a növénygondozás és a fenntarthatóság iránt érdeklődő és/vagy elkötelezett emberek találkozhatnak, beszélgethetnek, megismerkedhetnek az urbánus kertészet új formáival és egymással.

Lehetőséget biztosítunk egyéneknek, családoknak, baráti társaságoknak vagy civil szervezeteknek arra, hogy saját kertrészt, parcellát (szabadföldi veteményest vagy magaságyást) művelhessenek, és a közösségi kert szerszámkészletével, igény esetén szakértők segítségével gondozhassák növényeiket.

A kertben komposztálunk, a jó kávé mellett a kávézaccot is szeretjük. Bár úgy véljük, hogy “az én kertem, az én kertészeti elképzelésem”, tehát mindenki saját belátása szerint kertészkedik, mégis igyekszünk rugalmas, vitaképes közösségi normákat kínálni, környezetkímélő megoldásokat alkalmazni. A kertben Ehető-, fűszer- és dísznövényekkel foglalkozunk. Csávázatlan vetőmagokból gazdálkodunk, vegyszermentesen, rovarölő szerek nélkül ápoljuk palántáinkat. Fontosnak tartjuk a magbörzéket, a (palánta)cserét, a reciprocitást, a személyes tapasztalatokat és a hozzájuk fűződő történeteket.

Koncerteknek, filmkluboknak, szakmai beszélgetéseknek, kertészeti-, valamint szörpkészítő-, lekvárfőző-eseményeknek, workshopoknak, tanfolyamoknak és további hasonló programoknak kívánunk helyet adni közösségi helyszínünkön. Bármit a teljesség igénye nélkül, a szellemi gyarapodásért, a közösségért, az együttműködésért, és a szórakozásért, a szabadidő konstruktív eltöltése végett.

A parcellák az alábbi tervrajz baloldalán láthatók. 24 darab háromszögű parcellát tudunk kialakítani (2 x 2 méter). A parcellákat egyénileg és társaságban is lehet művelni, eszközöket és vizet a közösségi kert biztosítja, a vetőmagokat egyénileg kell beszerezni. Parcellát egy évre lehet bérelni havi 500 forint, azaz évi 6000 forintért. A bérlet fizetése megegyezés szerinti időközönként történik (lehet havi, negyed- vagy félévente, illetve egy összegben is. A bérlésből befolyó összeget a kert fenntartására és programszervezésre fordítjuk.

Első körben azoknak szeretnénk parcellát biztosítani, akik valamilyen formában hozzájárultak a kert rendbehozásához és szépítéséhez. Azonban senkit nem fogunk kert nélkül hagyni, túljelentkezés esetén udvarszépítő programot indítunk, aminek keretein belül parcellák kialakítására alkalmas belső udvarokat szeretnénk termővé varázsolni, melynek termését a tulajdonosok és kertészek megegyezés szerint oszthatnak el.

Tavasszal indul az első pécsi közösségi kert, ennek kapcsán szeretnénk felmérni az igényeket elsősorban a parcellákat illetően, valamint, hogy milyen általános elvárások vannak a közösségi kerttel.

Kialakítás terve, a munkafolyamatok követése és részletek az alábbi oldalakon találhatóak:

A kert helye: Zöld Folt Közösségi Kert, Pécs, Király utca 7.
Keresd az OFFI kapualjában a táblánkat (https://goo.gl/TeM1tg), illetve a csengőnket (https://goo.gl/aCn1zU).
Ha csengetsz, kijövünk eléd.
Ha nagyon nem találnál minket, vagy nem jön ajtónyitó, hívd az alábbi számot:
+36 (30) 886 66 53

Parcellával kapcsolatos terveidet itt írhatod meg: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScR2jFI097czJ43UVQXyu_B5GS9f3ST...

Ha volt már balkon paradicsomod, ezt biztosan élvezni fogod. Várjuk a kertészkedni vágyókat, segítő kezeket!


Forrás: Zöld Folt Közösségi Kert

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Otthon maradok, otthon alkotok…

Otthon maradok, otthon alkotok…

Pályázat típusa: rajzpályázatKorcsoport: óvodások, alsó tagozatos iskolásokBeküldési határidő: 2020. május 30.
Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Te is szeretnéd biztonságban tudni a nagyobb gyerekeidet? Jó lenne, ha nyáron nem a kütyüket nyomkodnák egész nap? Találtam egy hasznos alkalmazást, amivel nyomon követheted, hogy mikor, merre jár, szabályozhatod a képernyőidőt és a tartalmakat is. Érdekel?
21 retró fotó a babakocsi százéves történetéből

21 retró fotó a babakocsi százéves történetéből

Milyen babakocsiban tologatták a szüleinket és nagyszüleinket? A századfordulótól a 1980-as évekig bemutatjuk a legérdekesebb modelleket a Fortepan képei alapján.
Napló egy három gyermekes család életéről a koronavírus idején

Napló egy három gyermekes család életéről a koronavírus idején 23.

Nem hosszú idő 2 hónap. Tényleg nem. Mégis mennyi mindent megváltoztatott. Mi is mennyit változtunk.
Ugrás az oldal tetejére