Jelenlegi hely

25 jó gyakorlat a nagyböjtre

Mosolynap, szóböjt, "ne panaszkodj", rendrakás kívül-belül. A lelki felüdüléshez hoztunk néhány ötletet.

A megújulás lehetősége

A nagyböjti időszak az összeszedettség, az elcsendesedés, a lelki megújulás negyven napja. A böjt minden vallásban egy spirituális út, amely a belső megtisztuláshoz és belső szabadsághoz vezet.

A böjt nem öncélú, nem az önmegtartóztatáson és lemondáson van a hangsúly, hanem egy lehetőség az igazi testi-lelki felüdülésre, megerősödésre.

A mai 21. századi embernek az ételről való lemondás talán nem jelent akkora kihívást, de vannak más kreatív ötleteink is a böjtre. Ez az időszak jó alkalom arra, hogy kidobjuk az életünkből mindazt, ami eddig nélkülözhetetlennek látszott, de valójában nincs rá szükségünk, csak akadályoz minket, pl.: rossz szokások, felesleges időtöltések, negatív gondolatok. Mik tartanak fogva? Mit szeretnék megváltoztatni?

Kiszakadva a mindennapok zajából és rohanásából keresek egy csendes helyet, ahol a „pusztában” szembenézhetek önmagammal és Istennel is. A jó cselekedet is fontos része a nagyböjti készületnek.

Tudok-e kilépni önmagamból, és több időt, figyelmet fordítani a körülöttem lévő emberekre?

Ehhez adunk néhány tippet!

 • Tarts mosoly-napot! Mosolyogj rá a bolti eladóra, pénztárosra, a szomszédodra, a munkatársadra, mosolyogj rá mindenkire, még akkor is, ha esetleg nem mindenki fog visszamosolyogni rád!
 • Figyelj azokra is, akikről úgy érzed, hogy nem igazán érdemlik meg figyelmedet!
 • Az étkezés mellett a szavaiddal is böjtölj: vigyázz, hogy ne mondj ki sem sértő, sem durva szavakat! Ne bánts meg senkit és ne ítélkezz mások fölött! Csak akkor szólj, ha értelmeset és szépet tudsz mondani!
 • Készíts lelkesítő jókívánság kártyákat és egyet-egyet hagyj olyan helyen, ahol valamelyik szeretted, barátod, munkatársad vagy bárki más megtalálhatja. (A kártyákra pl. ilyen feliratokat írhatsz: „Legyen vidám napod!”)

 • Legyél türelmes minden gyerekhez, akivel találkozol! Szeretetet sugározz feléjük, szavaiddal dicsérd, bátorítsd és tanítsd őket! Jó példát mutass nekik!
 • Mondj el egy imát valamelyik szerettedért, barátodért, ismerősödért!
 • Végezz el egy (vagy több) olyan házimunkát, ami általában nem a te feladatod!
 • Vedd észre, ha a környezetedben valaki segítségre szorul és segíts neki!
 • Ma ne vásárolj semmit! A napi bevásárlásra szánt összeget inkább ajánld fel jótékony célra, add oda egy rászorulónak!
 • Ha nincs pénzed, amit odaadhatnál, akkor add azt, amid van: a jókedvedet, a segítőkészségedet, a gondoskodásodat, a vigasztaló szavaidat, a fizikai erődet, a tehetségedet, a kreativitásodat, a szakmai tudásodat!
 • Azt tedd az embereknek, amit szeretnél, hogy neked is tegyenek!

Törekedj rá, hogy bárkivel is találkozol, az örömmel a szívében váljon el tőled!

 • Tarts energiaböjtöt! Ma fokozottan figyelj a napi energiafelhasználásodra: ne folyasd feleslegesen a vizet, ne hagyd égve a lámpát, csak akkor menjen a számítógéped, amikor ténylegesen használod! Ha nem muszáj, ne ülj autóba, ne pazarold az ételt és ne termelj felesleges szemetet! Vigyázz a teremtett világra, hogy az is vigyázni tudjon rád!
 • A környezetedben élőket is buzdíts arra, hogy vigyázzanak a Földre, mert csak egy van belőle!
 • Menj ki a természetbe és figyeld meg az állatokat, a fákat, a virágokat és csodálkozz rá szépségükre és gondtalanságukra! Igyekezz példát venni róluk: élj békében önmagaddal és a világgal is!
 • Készíts el egy finom ételt, amivel meglepheted a családodat!
 • Ne panaszkodj, ne zúgolódj és ne morogj semmiért!
 • Minden étkezés előtt gondold végig, hogy hány ember munkája kellett ahhoz, hogy az eléd kerülő ételt megehesd. Mondj nekik köszönetet szóban (vagy gondolatban).
 • Igyekezz megdicsérni mindenkit, akivel találkozol! Figyeld meg, hogy egy apró dicséret is milyen jó hatással tud lenni az emberekre!
 • Minden kapcsolatodban a békét keresd, ne vitatkozz és ne veszekedj senkivel! Ha esetleg korábban valaki megbántott, akkor tedd meg felé te az első lépést, bocsáss meg neki és békülj ki vele!

 • Teljesítsd maradéktalanul vállalt ígéreteidet, legyél kitartó és álld a szavad! Ha valami nem sikerül, ne másokat, és főleg ne Istent hibáztasd, hanem szedd össze magad és fuss neki még egyszer! Higgy benne, hogy végül úgyis célba érsz!
 • Legyél hűséges!
 • Ne kapcsold be a tévét! Az így felszabaduló idődben inkább beszélgess, olvass, játssz a családtagjaiddal vagy barátaiddal!
 • Tarts médiaböjtöt, ne kapcsold be a számítógépedet, ne lógj a közösségi oldalakon!
 • Szabadulj meg a felesleges dolgoktól és a szeméttől. Tegyél rendbe egy fiókot, egy elhanyagolt helyiséget, és tegyél rendet magadban is.

Felhasznált forrás: Nagyböjt kicsit másképp - fogadalmitemplom.hu

Halász Kinga
- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Mesék adventre – Hét ünnepváró történet

Mesék adventre – Hét ünnepváró történet

Mesélni és mesét hallgatni nagy ajándék kicsiknek és nagyoknak is. Ezek az értékes történetek segítenek ráhangolódni az ünnepekre, kiemelnek a hétköznapokból. Jó olvasást!
A karácsony nem marad el!

A karácsony nem marad el!

Ha nem is lesz olyan, mint a megszokott, attól még lehet szép és meghitt a karácsonyunk. Az ünnep öröme feltölt, erőt és reményt ad, amire most nagy szükségünk van...
Karácsonyvárás covid idején

Karácsonyvárás covid idején – Merry X-Mask!

Lockdown (lezárás) lett az év szava 2020-ban, ez világosan kifejezi, hogy miről is szólt az évünk. A világ a feje tetejére állt, de Te azért maradj pozitív! A teszted pedig legyen negatív!
Életre szóló kaland férfiaknak – XCC: Egy kihívás, ami megváltoztat

Életre szóló kaland férfiaknak – XCC: Egy kihívás, ami megváltoztat

Azoknak a férfiaknak szól, akik ki akarnak lépni a mókuskerékből és választ keresnek életük kérdéseire, akik szellemi-fizikai kalandra, kihívásra és kiszakadásra vágynak. Valódi változásra. Három nap a vadonban egy titokzatos kalandtúrán. De mi az az XCC?
Ugrás az oldal tetejére