Jelenlegi hely

Ha megbetegszik a gyerek, tényleg nem mehet 10 napig suliba, oviba? Utánajártunk!

A hírek arról szólnak (pl. ITT és ITT), hogy ha bármilyen banális fertőzést összeszed a gyerkőc, akkor 10 nap kötelező otthonlét következik, azaz nem mehet közösségbe. Hiszen nem lehet tudni, hogy a koronavírus áll-e a háttérben...

Hogy ez milyen hatással lenne a nagyszülőket és a munkahelyüket is féltő, a szabadságukat már kimerített szülőkre, abba belegondolni is rossz...

Hiszen, ha két-három testvér pár nap eltéréssel szed össze egy náthát, az zsinórban akár 3 hét otthonlétet is jelentene.

Mi Imami szerkesztők is erősen értintettek vagyunk a magunk 2-3-4 gyerkőcével,  így több fronton is utánajártunk a kérdésnek: mi szerepel a hatályos járványügyi előírásokban, és 3 nappal az iskolák megnyitása után mi a gyakorlat?

Hogy is szól a koronavírussal kapcsolatos eljárásrend?

A Nemzeti Népegészségügyi Központ Eljárásrend a 2020. évben azonosított új koronavírussal kapcsolatban c. dokumentumának 2.2. a) pontja alapján

az un. "gyanús", enyhe tünetekkel bíró beteg otthoni elkülönítése kötelező.

De ki minősül "gyanús" esetnek?

Minden olyan személy, akire teljesülnek a klinikai kritériumok. (2.1.1)

És mik azok a "klinikai kritériumok", ami miatt otthon kell tartani a gyermeket?

  • láz
  • köhögés
  • nehézlégzés
  • hirtelen kezdetű szaglásvesztés, ízérzés zavara vagy hiánya
  • kevésbé specifikus tünetek, de szintén elkülönítésre van szükség: fejfájás, hidegrázás, izomfájdalom, fáradékonyság, hányás és/vagy hasmenés esetén. (2.1.1)

Ezek tehát azok a tünetek, amik koronavírusra utalhatnak.

Az otthoni elkülönítés (tehát a közösségbe járási tilalom) feloldásának szabályait az 5. sz. melléklet 2. pontja tartalmazza, ami így szól: 

Otthonában elkülönített beteg/fertőzött gyógyultnak nyilvánítandó, ha 

  • a beteg legalább 3 napja láztalan,
  • légúti tünetei megszűntek, és
  • a tünetek kezdete után legalább 10 nap eltelt.
Eddig tartottak a száraz szabályok, amiből tényleg az olvasható ki: ha megbetegszik a gyerek, legkorábban 10 nap múlva mehet közösségbe.

Mi a gyakorlat?

A fenti szabályok június óta érvényben vannak, de eddig nem sok jelentőségük volt, hiszen a gyerekek nem jártak iskolába.

Még csak néhány nap telt el az intézmények megnyitása óta, így nincs sok tapasztalat, de megpróbáltunk utánanézni, hogy mi történik, ha megbetegszik egy óvodás, vagy iskolás? Meddig kell vele otthon maradni?

Kerestünk házi gyermekorvosokat, óvodákat és iskolákat, hogy megkérdezzük:

mit tudnak a 10 napos szabályról?

Volt, aki nem is hallott róla.

Olyannal is találkoztunk, aki szerint a gyerekorvos dönti el, hogy mikor engedi újra a gyermeket közösségbe.

Általában nagy volt a bizonytalanság.

Az általunk megkérdezett  oktatási és egészségügyi szakemberek közül eddig senki sem erősítette meg, hogy a "10 napos otthon maradás" most élő gyakorlat lenne, ha a fenti tünetek valamelyikét produkálja egy gyermek.

Ez persze nem zárja ki azt, hogy máshol 10 napot otthon kell töltenie a beteg gyereknek... (Ha ilyenről van tudomásod, vagy épp veletek történt meg: írd meg nekünk!)

FRISSÍTÉS:
Cikkünk hatására többen jeleztétek, hogy az orvosok igenis tudnak a 10 napos szabályról és betegség esetén alkalmazzák is azt. Köszönjük a visszajelzéseket!

Arról is kaptunk nem hivatalos információt, hogy a szakemberek dolgoznak egy olyan megoldáson, ami 

segíti a járvány terjedésének a fékezését, de ésszerű és betartható lesz szülők, pedagógusok és az egészségügyi szakemberek számára is a gyermek betegsége esetén. 

Mi már nagyon várjuk, hogy megismerhessük ezeket a megoldásokat és amint hírt kapunk róla, megosztjuk veletek!

Addig is nézzük, hogy Debrecenimami szerint mit tehetünk szülőként, hogy lehetőleg elkerüljük a megbetegedést. Természetesen amellett, hogy betartjuk az ajánlásokat: maszk viselése, gyakori és helyes kézmosás, távolságtartás...

Mit tehetünk mi szülők? 

A legnehezebb feladat a láthatatlan ellenfélre és helyzetekre felkészülni, reagálni. Szülőként ismerjük a gyermekünket, tudjuk a gyenge pontjait. Ezekről beszélgessünk vele. Mi naponta reggel megbeszéljük a kocsiban, hogy lehet akárki vagány egy szál pulóverben a hideg iskolaudvaron, de a tüdőgyulladás neki is fájni fog. És persze megesketem őket, hogy felveszik az őszi szélben a kabátot, sapkát.

Lássuk, hogy mi segíthet az immunrendszerünk erősítésében, gyermekünk és saját egészségünk megőrzésében!

Táplálkozás

Az alapja az immunrendszer egészségének.
Aki megfelelő mennyiségű gyümölcsöt, zöldséget, vitamint, rostot, ásványi anyagot visz be a szervezetébe, jóval kisebb eséllyel betegszik meg. Ez tény. És az is, hogy bármennyire finom, a chips-be, a csokiba nem terem vitamin.

Ha magától nem eszi, kössetek alkut: csak akkor van a vágyott nasi, ha előtte megeszi az adott gyümölcsöt. Az első néhány alkalommal tiltakozik majd - ne felejtsük el, gyerek, ez a kötelessége - de ne add fel! Hamar megszokták a fiaim is, és ma már kérik azt az almát, szőlőt.

Öltözködés

Jelszó: rétegesen!
Lehet, hogy 25 fokot mutat az időjáráselőrejelzés, de majd maximum délben, nem a reggeli iskolába indulós órákban. Induljon hosszú nadrágban, pulóverben, azt rá lehet dobni a szék támlájára. Könnyebb is felkapni, ha szellőztetnek az iskolában. Legyen egy-egy pót ruhadarabok, egy pulóver, lányoknak a szoknya alá felvehető leggings lehet a táskában, az iskolai szekrénybe hagyva.

Mozgás, szabad levegő

Igen, a futkározás is erősíti az immunrendszert, nem csak az izmokat. Pláne ha közben ezt a szabad levegőn teszi. Iktassatok be egy-egy sétát, parkolj messzebb a céltól, rendezzetek egy futóversenyt, mászóversenyt. Napi 20-25 perc is nagyon sokat tud jelenteni.

Vitaminpótlás

Ez az, ami a legkönnyebbnek tűnik, hiszen megvesszük azt a doboz vitamint, és pipa. Ki kell ábrándítsalak, azért annyira nem egyszerű...

Mit is kellene erősíteni, pótolni? Mi legyen a vitaminkészítményben? Mennyi kellene egy nap? Csak a gumicukrot eszi meg a gyerek, vagy jöhet a kanalas is?

Megannyi kérdés... szülő legyen a talpán, aki a mostani helyzetben tudja, hogy mit és hogyan...:)

Az erő és az egészség legyen Veletek!

ADL - Debrecenimami 

Gellén Nóra - Pécsimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

A népmese napja és apró történetek a meséről

A népmese napja és apró történetek a meséről

Idén 15 éve, hogy szeptember 30., Benedek Elek születésnapja a népmese napja. Hoztunk Nektek sok apró érdekességet a népmesékről.
Ha egyedül érzed magad, ülj le a barátság-padra!

Ha egyedül érzed magad, ülj le a barátság-padra!

Egyszerű ötlet: egy különleges pad segít barátokat találni azoknak a gyerekeknek, akiknek nincs kivel játszaniuk, beszélgetniük. Te kipróbálnád?
Dr. Illés Nóra: Természetes házi gyógymódok megfázás ellen - mit tehetünk orrfolyás, köhögés, torokfájás esetén?

Dr. Illés Nóra: Természetes házi gyógymódok megfázás ellen - mit tehetünk orrfolyás, köhögés, torokfájás esetén?

Épp hogy elindult az iskola máris betegek lettünk…5-10 nap hiányzás, nem csak a munkahelyen nagyon rizikós, de bepótolni sem túl egyszerű az iskolás gyerekeknek a kimaradt hatalmas óraszámokat. Ha megbetegszünk vagy a gyerekek betegednek le, fontos tudnunk, hogy nem csak gyógyszerekkel tudjuk a betegségeket kezelni, hanem nagyon sok gyógyhatású otthoni praktikákkal is segíthetjük a gyógyulást. 
A reggeli indulás, kész káosz? - 20 egyszerűen megvalósítható ötlet, hogy jól induljon a nap

A reggeli indulás, kész káosz? - 20 egyszerűen megvalósítható ötlet, hogy jól induljon a nap

„Ha a reggel jól indul, jó lesz az egész napod” tartja ugyebár a mondás, de reggel annyiszor nem indul jól a napunk.  Mi szülők általában rohanunk, már a reggelünk is néha egy kész cirkuszi mutatvány, egyensúlyozunk a kötélen a reggeli rituálék között, kapkodunk, feszültek vagyunk, sürgetünk, néha veszekszünk, és néha elkésünk… De, hogy tudjuk mindezt elkerülni, és boldogabbá tenni a reggeli indulást? Fogadjátok szeretettel Jamrik Márta tanácsait.
Ugrás az oldal tetejére