Jelenlegi hely

Természetes gyógyír kisebb sérülésekre

Minden gondoskodó anyuka vágya, hogy rögtön segítséget és enyhülést tudjon nyújtani gyermekének sérülés esetén. Mielőbb múljon a fájdalom, csökkenjen a duzzanat, rövidüljön a gyógyulási idő. Ebben segít az egyik leghasznosabb gyógynövény a hegyi árnika, az arnica montana.

Tegnap elesett a kisfiam biciklivel, mára mindene kék-zöld lett!
Futás közben kibicsaklott a bokám, be van dagadva, lüktet és fáj.
A strandon elcsúszott a kislányom, fájó véraláfutás lett rajta szinte azonnal!

Ilyen és ehhez hasonló kisebb, nagyobb sérülések gyakran nehezíthetik a napos, nyári hétköznapokat. Lévén, hogy a nyár az aktív kikapcsolódás évszaka, sokkal többen és többet mozgunk kint a szabadban, így a sérülések valószínűsége is nagyobb. Egy-egy ilyen baleset fájó eredménye sokszor hetekig eszünkbe juttatja a félresikerült mozdulatot, mivel nehezen gyógyul és sok időbe telik a teljes regeneráció.

A sérülések évszázadok óta használt gyógynövénye a hegyi árnika (Arnica montana). Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásának köszönhetően az árnika enyhíti a fájdalmat, meggyorsítja a véraláfutások és duzzanatok gyógyulását és mérsékeli az izomfáradtság kellemetlen tüneteit.

A gyönyörű, kizárólag a hegyekben élő árnika növényt szigorúan kézzel szedik, az erre szakosodott gyógynövény gyűjtő családok az Alpokban, és a virág 48 órán belül feldolgozásra kerül. Az árnika olyan kincseket rejt magában, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a külső és belső sérülések gyógyulásához.

A növényből külső használatra gél, krém, illetve borogatás is készül.

A klinikai gyakorlatban sebészek, szülésznők és fogorvosok használják leggyakrabban a hegyi árnikából készült homeopátiás gyógyszert, a műtét utáni véraláfutások mielőbbi felszívódásáért, a műtét alatti vérzés csillapításáért, valami sportorvosok, a sportsérülések utáni regeneráció felgyorsításának érdekében. Épp ezért gyakorta elhangzó javaslat, hogy sportolásnál mindig legyen az edzőtáskánkban arnica montana alapanyagú homeopátiás szer, és egy tubus árnikából készült gél!

Az árnika hagyományosan, fitoterápiás szerként szájon át nem alkalmazható, mert a virág mérgező. Homeopátiás gyógyszerként, ahol a gyártás során sorozatos hígítási lépcsőkön megy az alapanyag keresztül, azonban biztonságosan alkalmazható. E folyamat során a gyógynövények toxicitása megszűnik és a terápiás előnyei megmaradnak. Belsőleg nemcsak felszíni sérülések, zúzódások kezelésére használhatjuk ezt a fantasztikus gyógynövényt, hanem mélyebb, belső szövetek regenerálására is. Ilyen egy csonttörés, vagy egy műtét utáni lábadozás. Egy foghúzás előtt, után is segít.

Az arnica montana alapanyagú homeopátiás szer, a sokféle felhasználási lehetőség miatt a világ legnépszerűbb, leggyakrabban alkalmazott homeopátiás gyógyszere.

Sokan nem tudják, hogy az árnikát az „üdvözlet a világon” szerének is nevezik, mivel gyakran használják a szülőszobán.

Lévén, hogy a születés mind a mama, mind a baba számára trauma, a szülésznők kifejezetten javasolják az arnica montana alapanyagból készült homeopátiás szert a szülés alatt és után. A gyerekek hétköznapi baleseteinél (horzsolások, sebek, zúzódások..) is rendkívül hatékonyan lehet használni az árnika erejét, ráadásul a kicsik általában még gyorsabban és fogékonyabban reagálnak, mint a felnőttek.

Házi gyermekorvosként az egyik leggyakrabban használt vagy ajánlott homeopátiás gyógyszer az arnica montana-ból készült szer volt. Mindig hordtam a táskámban, mert minél hamarabb kezdjük egy sérülés után adagolni, annál hatékonyabb. Adtam kerékpárral, rollerrel, kismotorral felborult gyermeknek, hinta által fejbekólintott kislánynak, de izomlázas edzőterem látogató kamasznak is. Csonttöréseknél ugyancsak az első választandó szereim közé tartozott. Nagyon hasznos volt az újszülöttek szülés utáni védelmére, sokszor már a kórházban adták az édesanyák a babának. Úgy gondolom, tényleg egy csodálatos alapszer.

- hangsúlyozza dr. Sebő Zsuzsanna házi gyermekorvos, homeopata.

Az árnika tehát egészen fiatal kortól, széles spektrumban segíthet külső- és belső fájdalmainkon. Fontos megemlíteni, hogy adott esetben egy homeopátiás szer adása nem mentesít az orvosi vizsgálat alól, de addig is elkezdhetjük az elsősegélynyújtást amíg orvoshoz jutunk.

#Árnika tipp:
Ha kíváncsi vagy, hogyan szüretelik az árnikát és készítik el a fenti készítményeket nézd meg videónkat:

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

A népmese napja és apró történetek a meséről

A népmese napja és apró történetek a meséről

Idén 15 éve, hogy szeptember 30-a, Benedek Elek születésnapja a népmese napja. Hoztunk Nektek sok apró érdekességet a népmesékről. A Magyar Olvasástársaság kezdeményezte jeles nap célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé.
Ha egyedül érzed magad, ülj le a barátság-padra!

Ha egyedül érzed magad, ülj le a barátság-padra!

Egyszerű ötlet: egy különleges pad segít barátokat találni azoknak a gyerekeknek, akiknek nincs kivel játszaniuk, beszélgetniük. Te kipróbálnád?
Dr. Illés Nóra: Természetes házi gyógymódok megfázás ellen - mit tehetünk orrfolyás, köhögés, torokfájás esetén?

Dr. Illés Nóra: Természetes házi gyógymódok megfázás ellen - mit tehetünk orrfolyás, köhögés, torokfájás esetén?

Épp hogy elindult az iskola máris betegek lettünk…5-10 nap hiányzás, nem csak a munkahelyen nagyon rizikós, de bepótolni sem túl egyszerű az iskolás gyerekeknek a kimaradt hatalmas óraszámokat. Ha megbetegszünk vagy a gyerekek betegednek le, fontos tudnunk, hogy nem csak gyógyszerekkel tudjuk a betegségeket kezelni, hanem nagyon sok gyógyhatású otthoni praktikákkal is segíthetjük a gyógyulást. 
A reggeli indulás, kész káosz? - 20 egyszerűen megvalósítható ötlet, hogy jól induljon a nap

A reggeli indulás, kész káosz? - 20 egyszerűen megvalósítható ötlet, hogy jól induljon a nap

„Ha a reggel jól indul, jó lesz az egész napod” tartja ugyebár a mondás, de reggel annyiszor nem indul jól a napunk.  Mi szülők általában rohanunk, már a reggelünk is néha egy kész cirkuszi mutatvány, egyensúlyozunk a kötélen a reggeli rituálék között, kapkodunk, feszültek vagyunk, sürgetünk, néha veszekszünk, és néha elkésünk… De, hogy tudjuk mindezt elkerülni, és boldogabbá tenni a reggeli indulást? Fogadjátok szeretettel Jamrik Márta tanácsait.
Ugrás az oldal tetejére