Jelenlegi hely

Anikó utcai Óvoda

Cím: 7632, Pécs, Anikó u. 3.
Tel.: 30-476-86-06  72/438-390
Email: aniko.ovoda@gmail.com

Óvodavezető: Stix Éva
Web: www.kertvarosiovi.hu
Facebook: https://www.facebook.com/aniko.ovoda


Óvodánk 1977-ben épült, Pécs - Kertváros sűrűn lakott lakótelepén helyezkedik el, a közlekedés szempontjából jól megközelíthető a város több pontjáról. A közelben egy lakó-pihenő övezet és egy Szabadidő-park található, melynek előnyeit folyamatosan kihasználjuk.
Öt csoportos óvodánk, négy csoportjában azonos életkorú, egy csoportban pedig vegyes korcsoportú gyerekek tevékenykednek.
Az óvoda dolgozóira jellemző a nyitottság, az aktivitás, az innovatív és gyermekközpontú szemlélet. Nyugodt, biztonságot adó légkörben a játék fejlesztő erejét kihasználva szeretnénk örömteli éveket biztosítani a ránk bízott gyermekek számára.

Óvodánkban:
·         10óvodapedagógus
·         6 szakképzett dajka
·         2 pedagógiai asszisztens
·         2 karbantartó- udvaros
 segítik az eredményes nevelőmunkát.
 Hatalmas udvar áll a gyerekek rendelkezésére, ahol füvesített, fás területek,
sok udvari játék  ad lehetőséget mozgásigényük kielégítésére. 
 
A Magyar Mozgáskotta módszer képezi óvodánk egyik sajátosságát mely olyan tervszerű és hatékony eszközt kínál nekünk, pedagógusoknak, amely a kisgyermekkor testi és pszichológiai sajátosságaihoz alkalmazkodva, játékos módon fejleszti a gyerekek testi és értelmi képességeit. Nincs szükség nagy terekre, különálló üres szobára, akár az óvodai csoportszoba is alkalmas az eszköz igénybevételére. Azért is jó választás a gyermekekhez közelálló, már jól ismert közegben való alkalmazás, mivel így még biztonságosabban, nyugodtabban ismerkedhetnek meg az eszközökkel és sajátíthatják el a módszer lényegét. Óvodánkban heti rendszerességgel megvalósul a Mozgáskotta tevékenység, de az eszközeit bármelyik óvodai tevékenység keretében kiegészítő elemként is nagyon jól fel tudjuk használni. Általa a mozgás és a sport a nevelés egészébe helyezve, a mindennapok meghatározó élményévé válik.

A gyerekek a saját maguk megtapasztalásain keresztül közvetlenül, játékos módon szerezhetnek ismereteket az őket körülvevő világról. A  kompetencia alapú nevelés is megjelenik Pedagógiai Programunkban, mely a gyermekek számára önfeledt, boldog gyermekkort jelent, amelyben kedvük, igényeik elképzeléseik szerint játszhatnak, mozoghatnak térben és időben.  Célkitűzéseinket meghatározza, hogy gyermekeink zömében lakótelepi gyerekek, akik szűk mozgástérrel a természetes környezettől távol élnek. Ezeket a hátrányokat igyekszünk kompenzálni a gyerekek mozgásigényének változatos kielégítésével, mozgáskultúrájuk fejlesztésével.

A bennünket körülvevő természet szépségeire, csodáira szeretnénk felhívni a gyerekek figyelmét. Megtanítani őket benne élni, vele élni és óvni azt. Hisszük, hogy nevelőmunkánk akkor eredményes, ha a gyermekek eltérő szükségleteit figyelembe véve, sikerorientált, környezetében jól eligazodó,  pozitív kapcsolatok kiépítésére alkalmas egyéniségeket nevelünk. Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek megismerkedjenek a néphagyományokkal, népi gyermekjátékokkal.

Óvodapedagógiai munkánk során a kiválóan kreatív, tehetségígéretes gyerekek saját csoportjukban élik óvodás életüket. Elsősorban játszanak, azzal foglalkoznak, amivel szeretnének. A gyerekek fejlesztése két síkon történik: Saját óvodai csoportjukban a napi tevékenységekbe ágyazva, illetve kiscsoportos kreativitást fejlesztő „tehetséggondozó” foglalkozások keretében.

  • Logiko- matematikai képességeket fejlesztő-
  • Ügyes kezek: vizuális képességeket fejlesztő-
  • Tehetséggondozó műhelyek működnek óvodánkban.


Közös célunk a gyermekeket felelősséggel óvni, nevelni, valamint hatékony nevelőmunkával felkészíteni őket az iskolai életmódra.
Hatékony pedagógiai munkánk érdekében rendszeres és tartalmas kapcsolatot alakítunk ki a családokkal, a fenntartóval, az iskolával és  más közművelődési intézményekkel.


A Pécsimami 2012 őszi és 2015/16. évi "A mi óvodánk" című pályázatában több száz szülő osztotta meg gyermeke óvodájával kapcsolatos tapasztalatait. A 2012. évi véleményeket ITT OLVASHATOD, 2015/16-ban erről az óvodáról az alábbiakat írták:

Hozzászólások

 

A  Pécsimami 2015/16. évi „A mi óvodánk” pályázatában szülők adtak választ arra a kérdésre, hogy „Miért szeretitek gyermeked óvodáját?” A válaszok itt olvashatók.

Kalandok a Maci csoportban

Kisfiam az Anikó Utcai Óvoda Maci csoportjába jár, jelenleg középsős. Mi óvónénit választottunk a kiscsoport kezetekor. Nagyon jó választás volt. Éva néni "a mese-óvónéni" nagyon kedvesen, szinte mesélve tanítja a gyerekeket, terelgeti, nevelgeti őket a helyes irányba mindennel kapcsolatban. Nagyon hálásak vagyunk neki, hiszen az óvoda óta megfordult velünk a világ és még több minden kinyílott előttünk. A kompetencia alapú nevelés hihetetlen sokrétű és sokoldalú betekintést tartogat a gyerekek számára a körülöttük lévő világ játékos megismerésére. Ezáltal gyermekeink napról napra egyre nyitottabbak mindenre. Minden nap egy élmény a kisfiamnak, és nagyon szereti ezt a csoportot, mind a gyerekeket, mind az óvónéniket és a dadus nénit is! Az óvónénik a szülőkkel való kommunikációra nyitottak, és nem telik el úgy hét hogy ne kapnánk visszajelzést gyermekeink mindennapjairól. A csoporton belüli rendezvények fantasztikusak és élménydúsak, az óvodai rendezvények pedig szervezettek és eseménydúsak, családcentrikusak. Szeretjük az Anikó Óvodát és a Maci csoport kitűnő választásnak bizonyult! Horváth Beáta

A kisfiam jelenleg kiscsoportos, de nem győzök csodálkodni, hogy hétről-hétre mennyit fejlődik! Az óvónénik, dadusok rendkívül kedvesek, kreatívak, szívvel-lélekkel a gyermekekért vannak, rengeteg programot szerveznek a gyerekek számára. Nekünk fontos szempont volt a választásnál, hogy a fiam ne vegyes csoportba kerüljön. Nagyon családias a hangulat, s a csoportok létszáma is nagyon kedvező. A gyermekem már a nyílt nap után kijelelentette: Anya, én az Anikó oviba fogok járni! (Pedig kiértesítés csak 2 hónap múlva jött) És az sem utolsó szempont, hogy délután egy boldog, kiegyensúlyozott gyerekkel találkozom!

Második gyerekem is ide jár már. Mi nagyon szeretjük az ovit, a kompetencia alapú nevelést. Kedvesek és elhivatottak az óvodapedagógusok, dajkák. Családias a hangult, korszerűek, rendezettek a szobák, az udvar és a szobák is mindig tiszták. Nagyon sok jó programmal színesítik az évet, nagyon odafigyelnek a gyerekekre.

Az Anikói utcai óvoda gyermekem számára a legjobb választás volt! Örülök, hogy erre az ovira esett a választás! Az óvoda kívűl - belül rendezett, jól felszerelt. Nagyon tetszik a tágas, világos folyósóról nyíló csoportszobák kialakítása, elosztása, az udvar nagy és mindig valamit újítanak rajta! Az Óvónénik és a Dadusnénik...hát mit is mondjak? SZUPEREK! IMÁDJUK ŐKET! A gyerekekkel nagyon sokat foglalkoznak és látni, hogy imádják Őket egytől - egyig! :) Minden ünnepet méltón ünnepel az óvoda, jó, hogy a Márton napot is és a farsangi, karácsonyi ünnepeket is a szülőkkel együtt valósítják meg. Az ovi honlapján található mondat minden szava igaz! " Az óvoda dolgozóira jellemző a nyitottság, az aktivítás, az innovatív és gyermekközpontú szemlélet. Nyugodt, biztonságot adó légkörben a játék fejlesztő erejét kihasználva szeretnénk örömteli éveket biztosítani a ránk bízott gyermekek számára." - és ezek az évek tényleg örömteliek! Köszönjük!!!

Mi az Anikó úti oviba járunk.

Nagyon szeretem az ovónők és dakák ,nagyon kedvessek.Az ovi szép tiszta sok új játék van. Sokat foglalkoznak a gyerekekkel.

Mivel testvérem gyermekei is Éva néni Maci csoportjába jártak nem volt kérdés az óvodaválasztásnál, hogy kisfiamat hova fogjuk iratni. Az óvoda kertje a gondnok bácsiknak köszönhetően mindig rendezett és biztonságos, jó minőségű játékokkal felszerelt. Az intézményben rengeteg plusz foglalkozás közül lehet választani, attól függően, hogy melyik gyermeket mi érdekli (lovaglás, hittan, torna, úszás stb.). Rengeteg a családi, közös program (adventi készülődés, Márton nap) és a csoportnak szervezett is (Bábszínház, múzeum látogatás, kirándulások stb). Az óvoda honlapjára folyamatosan töltik fel a csoportban, programokon készült képeket, így betekintést nyerhetünk gyermekeink óvodában töltött mindennapjaikba. Nagyon tetszik, hogy nem terhelik a gyermekeket direkt-tanulással, sokáig biztosítják az intézményben a szabad jatékot is. Minden új tudás, amit szereznek a megtapasztalás útján történik.

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Csak tudnám, hogyan csinálja?

Csak tudnám, hogyan csinálja?!

Ez nem egy anyák napi bejegyzés, csak egy sima csütörtök. Sőt, kivételesen még csak szentimentális hangulatban sem vagyok. Egyszerűen ma reggel azon kaptam magam, hogy kb. 30 perce figyelem az anyámat, és próbálok rájönni: Vajon hogyan csinálja?
Augusztus 13. – A balkezesek világnapja

Augusztus 13. – A balkezesek világnapja

Tudtad, hogy a népesség 13-14%-a, vagyis minden hetedik ember balkezes? Még szép, hogy a balkezeseknek is van világnapjuk: augusztus 13-án!
Melltartó kisokos – hogyan válasszunk melltartót, fehérneműt

Melltartó kisokos – hogyan válasszunk melltartót, fehérneműt

A nők fehérneműs fiókjának fontos darabjai a melltartók, amelyek funkciója messze túlmutat a csinos alsóneműn; egyszerre kell kényelmet és magabiztosságot is biztosítania, miközben valóban nem hátrány, ha a kinézetével is illeszkedik a viselője személyiségéhez. Nehéz feladat tehát megtalálni a megfelelőt – sőt megfelelőket, hiszen különféle ruhákhoz és felsőkhöz eltérő darabokra lehet szükség, ráadásul a mindennapos használat miatt is fontos, hogy több darab is rendelkezésre álljon.
Készíts saját Állatkertet! - 10 részes nyomtatható kreatív kézműveskedés és játék

Készíts saját Állatkertet! - 10 részes nyomtatható kreatív kézműveskedés és játék

A Fővárosi Állatkert oldalán ingyenesen letölthető és nyomtatható kreatív sorozatot találtunk, ami az alkotókedvű állatbarátoknak szól. Készítsd el saját állatkertedet! Az elefántoktól a majmokig, a szavannák lakóitól a kengurukig sok állattal megismerkedhettek, rejtvények, színezők és más kézműves foglalkoztatók várnak.
Ugrás az oldal tetejére