Jelenlegi hely

Óvodai beíratás 2020/21 Pécsett: így változik az eljárás a veszélyhelyzet miatt!

Pécs Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala közzétette tájékoztatóját a 2020/2021-es nevelési évre történő óvodai beíratásról, és az Oktatási Hivatal honlapján is olvasható a felvételi eljárás rendje.

Megpróbáltuk értelmezni az új eljárás szabályait és egy helyre gyűjteni mindazt az információt, ami most benneteket, kedves óvodába készülő családok, segíthet. Íme:

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény rendelkezései szerint a gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a harmadik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson vesz részt.

A jogszabályi előíráshoz igazodóan óvodába be kell íratni azon gyermekeket, akik 2020. augusztus 31-ig a harmadik életévüket betöltik, vagy annál idősebbek.

Az emberi erőforrások minisztere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) Korm. rendeletre figyelemmel, a 2020/2021 nevelési, illetve tanévre történő óvodai, valamint általános iskolai beiratkozásról szóló 7/2020. (III. 25) EMMI határozatában a 2020/2021-es nevelési évre történő óvodai beiratkozások vonatkozásában egyedi eljárási szabályokat határozott meg, az alábbiak szerint.

1.) Felvétel körzettel nem rendelkező (nem önkormányzati) óvodákba

A beiratkozást a vészhelyzet által megkövetelt egészségügyi szempontokra különös figyelemmel 2020. április 2. és április 20. között tartják meg, 2020. április 17-ig fogadják a szülők beiratkozási szándéknyilatkozatát: elektronikus úton, telefonon, illetve különösen indokolt esetben személyesen.

A szándéknyilatkozatban meg kell jelölni a gyermek kötelező felvételt biztositó óvodájának adatait.

A gyermek felvételéről az óvoda vezetője április 20. napjáig dönt, a döntésről haladéktalanul értesíti a szülőket, valamint a gyermek kötelező felvételi lehetőségét biztositó óvoda vezetőjét.

A SZÁNDÉKNYILATKOZAT LETÖLTHETŐ ITT!

2.) Felvétel körzettel rendelkező (önkormányzati fenntartású) óvodákba

Az óvoda vezetője 2020. április 21-éig hivatalból felveszi a felvételi körzetébe tartozó valamennyi gyermeket, akinek a vonatkozásában nem érkezett hozzá jelzés arról, hogy másik óvoda felvette volna.

Ha tehát a szülő olyan óvodába szándékozik beíratni a gyermekét, amely egyébként is a kötelező óvodai felvételt biztosítja a számára, akkor nincs szüksége intézkedésre az óvoda felé. Az óvoda az ilyen gyermekekre számít, és a férőhelyet biztosítja számukra a szülő külön jelzése nélkül is. 

Ennek ellenére az oktatási  hivatal honlapján azt javasolják, hogy legalább telefonon vagy e-mailben vegyétek fel a kapcsolatot az óvodával az ilyen esetekben is, és tájékoztassátok a szülői szándékról, hogy a körzetes óvodába kívánjátok beíratni gyermeketeket.

A gyermek felvételéről az óvoda értesíti a szülőket. Ezekben az esetekben a beiratkozáshoz szükséges iratok bemutatására a gyermek első óvodai nevelésének napján kerül majd sor.

3.) Felvétel önkormányzati fenntartású, de nem körzetes óvodába

Amennyiben a kötelező felvételt biztositó óvoda a felvételi kötelezettségének teljesitését követően szabad férőhellyel rendelkezik, úgy a hozzá beérkezett, a nem felvételi körzetében élő gyermekek felvételére vonatkozó szülői szándéknyilatkozatokat is befogadhatja, a vészhelyzet által megkövetelt egészségügyi szempontokra különös figyelemmel. 

Az óvoda a felvételi körzetébe nem tartozó gyermekek felvételéről legkésőbb 2020. április 30-áig hoz döntést, melyről írásban értesíti az érintett szülőket, valamint a gyermek kötelező felvételét ellátó óvoda vezetőjét.

A lényeg tehát: ha nem önkormányzati óvodába mennétek, április 17-ig kell eljuttatni a szándéknyilatkozatot a  kiszemelt intézménybe, lehetőség szerint elektronikusan.

Ha abba az önkormányzati óvodába mennétek, ahova a gyermeked lakcím alapján, körzetileg tartozik: a fenti szabályok szerint nincs teendőd, a felvétel automatikus lesz, de ebben az esetben is érdemes telefonon, vagy emailben jelezni az óvodának, hogy számíthatnak rátok! 

Ha pedig olyan ovit választanátok, ami önkormányzati, de lakcím alapján nem oda tartoztok: mindenképpen érdemes felvenni a kapcsolatot az intézménnyel telefonon, vagy emailben.

FONTOS! Ha a körzetes, vagy nem körzetes önkormányzati óvodába mennétek: nem követsz el hibát, ha a szándéknyilatkozatot eljuttatod emailben az óvodának, vagy telefonon jelzed a vezetőnek a szándékotokat. Így az óvodák számára is egyértelmű lesz, hogy hány gyermekre számíthatnak. - a szerk.

Az óvodák elérhetősége

Mivel most nagyon fontos, hogy telefonon, vagy emailben sikeresen tudjanak kommunikálni a szülők az óvodákkal, a pécsi intézmények közzétették az aktuális (mobiltelefonszámokkal kiegészített) elérhetőségeiket, amelyeket az alábbi linkeken megtalálsz:

A nem önkormányzati óvodák elérhetőségét keresd az intézmények honlapján!

Az óvodák bemutatkozását, szülői véleményeket honlapunkon ITT TALÁLOD.

Óvodai körzetjegyzék

Tudni szeretnéd, hogy körzetileg, a lakcímetek alapján melyik óvodához tartoztok?

A pécsi óvodai körzetjegyzék megtalálható ITT!

Nem Pécsett éltek? A körzetes óvodát ITT tudod megkeresni.

Ez is fontos!

  • Az óvodai nevelési év 2020. szeptember 1-jén kezdődik, és 2021. augusztus 31-ig tart.
  • Az újonnan jelentkező gyermekek fogadása az óvodai nevelési évben folyamatosan történik a harmadik életév betöltését követően.
  • Az óvoda felveheti a két és féléves gyermekeket is, ha a hároméves és annál idősebb gyermekek óvodai felvételi kérelmét teljesítette, és van szabad férőhelye.
  • A szülő tárgyév május 25. napjáig benyújtott kérelme alapján - a gyermek jogos érdekét szem előtt tartva, annak az évnek az augusztus 31. napjáig, amelyben a gyermek a negyedik életévét betölti - a Kormány rendeletében kijelölt felmentést engedélyező szerv (Baranya Megyei Kormányhivatal Pécsi Járási Hivatala Hatósági Főosztály Hatósági Osztálya Pécs, Zrínyi u. 11.) felmentheti az óvodai foglalkozáson való részvétel alól a gyermeket, ha a gyermek családi körülményei, sajátos helyzete indokolja.
  • A napi 4 órában óvodai nevelésre kötelezett gyermek szülője, amennyiben gyermeke óvodakötelezettségét külföldön teljesíti, köteles arról a beiratkozás idejének utolsó határnapját követő tizenöt napon belül írásban értesíteni az Oktatási Hivatalt (1055 Budapest, Szalay A. u. 10-14.).
  • A napi négy órában óvodai nevelésre kötelezett, az óvodával már jogviszonyban álló gyermek szülője - ha gyermeke az óvodakötelezettségét a jövőben külföldön teljesíti - előzetesen köteles értesíteni az óvodavezetőt.
  • A szülő bejelentési kötelezettségét a www.oktatas.hu oldal Köznevelés menüpontjának Külföldre távozás bejelentése pontjából, vagy https://www.oktatas.hu/kozneveles/kulfoldre_tavozas_bejelentese linken elérhető elektronikus űrlap kitöltésével és annak postai úton történő beküldésével tudja teljesíteni.
  • A felvétel elutasítása esetén a döntés ellen fellebbezésnek van helye, mely a határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül, az óvodavezetőnél nyújtható be.

Pécs Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának közleménye és az Oktatási  Hivatal  honlapján található információk alapján szerkesztette:

- Pécsimami - 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Otthon maradok, otthon alkotok…

Otthon maradok, otthon alkotok…

Pályázat típusa: rajzpályázatKorcsoport: óvodások, alsó tagozatos iskolásokBeküldési határidő: 2020. május 30.
Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Te is szeretnéd biztonságban tudni a nagyobb gyerekeidet? Jó lenne, ha nyáron nem a kütyüket nyomkodnák egész nap? Találtam egy hasznos alkalmazást, amivel nyomon követheted, hogy mikor, merre jár, szabályozhatod a képernyőidőt és a tartalmakat is. Érdekel?
21 retró fotó a babakocsi százéves történetéből

21 retró fotó a babakocsi százéves történetéből

Milyen babakocsiban tologatták a szüleinket és nagyszüleinket? A századfordulótól a 1980-as évekig bemutatjuk a legérdekesebb modelleket a Fortepan képei alapján.
Napló egy három gyermekes család életéről a koronavírus idején

Napló egy három gyermekes család életéről a koronavírus idején 23.

Nem hosszú idő 2 hónap. Tényleg nem. Mégis mennyi mindent megváltoztatott. Mi is mennyit változtunk.
Ugrás az oldal tetejére