Pap Zsuzsa írása
Nem mindegy azonban, hogy a sok finomság hogyan kerül az asztalra.
A húsvéti hidegtálak készítése
Hozzávalók
4 - 6 fő részére
- 1 - 1,5 kg füstölt sonka (paraszt vagy kötözött) vagy 20 szelet gépsonka
- 10 – 12 db tojás
- 1 fej saláta
- 1 db kígyó uborka
- 2 csomó piros hónapos retek
- 2 csomó újhagyma
- 1 db piros kaliforniai paprika
- 3 – 4 db kisebb paradicsom
- 1 csokor petrezselyem
- 1 db fél kg-os fonott kalács
Ha több időd van, készíthetsz még előző nap (zárt dobozokban tárolva, hogy ki ne száradjon):
- 3 – 4 tojásból majonézt
- ½ kg mirelit francia saláta alapból franciasalátát
- 2 dl remulád mártást
- 2 csomó medvehagymából dióval pesztót
- fejenként 1 db kaszinó vagy 2 db töltött tojást
- fejenként 2 db tormakrémmel töltött gépsonkát.
Megjegyzések:
A sonka kiválasztása és főzése gondosságot kíván, ha kevés az időd, vásárolj jó minőségű gépsonkát, abból is összeállítható egy finom hideg vacsora
Ha rászánod magad a második csoportban levő dolgok elkészítésére, időt kell rá szánnod. Ha nincs az elkészítésükben némi gyakorlatod, de mégis szeretnél valami különleges ételt, akkor készíts csak franciasalátát és töltött tojást. A majonézt készen is beszerezheted.
Előkészítés
Ha nem akarsz vacsora előtt kapkodni, akkor már korábban elvégezheted a következőket:
- sonkafőzés (reggel célszerű, több óra kell hozzá, a főzőlében hagyd kihűlni)
- tojásfőzés (Főzés előtt 1 órával vedd ki a hűtőből és alapos megmosás után a sonka kihűlt levében kezd el a főzést, forrás után 10 percig, majd hideg vízben hűtsd le, így könnyen leszedheted majd a héját). Ha megcsúsztál a sonkafőzéssel, a tojást vízben is megfőzheted.
- zöldségek megtisztítása, feldarabolása (takard le fóliával, hogy ki ne száradjon).
A tálak elkészítése
A húsvéti hidegtálak elkészítésére nincs szabály. Tálalhatsz mindent egy nagy tálon, én mégis azt javaslom, hogy több kisebb tálra (vagy akár nagyobb tányérokra rakd ki az ételt.
- Alulra kerüljön salátalevél, rajta a sonkaszeletek, arra kerül a tojás és a zöldségek. A zöldségeket úgy rakd szét, hogy mindenből kerüljön mindenhova, így a színek is segítenek abban, hogy az étel valóban étvágygerjesztő legyen.
- Amennyiben van töltött tojás és sonkatekercs, azok franciasaláta alapra kerüljenek.
- A kalácsot külön tálon, tányéron vagy kenyeres kosárban tálalhatod szeletekre vágva.
Még több fortély Zsuzsától:
Töltött káposzta - ahogyan neked is sikerülni fog!
Szerző: Pap Zsuzsa - http://www.haztartas-ma.hu/
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges