Pap Zsuzsa írása
Sütőtök krémlevest főzhetsz sült vagy főtt sütőtökből. Mindkét esetben fontos lépés a pürésítés, mert így lesz belőle a mostanában olyan kedvelt krémleves.
A fűszerezést változtatva több változatban is elkészítheted.
Elkészítési idő
Sütőtök tisztítása, feldarabolása: 20 perc (előző nap is elvégezheted)
Sütőtök főzése és pürésítése: 25 perc (a főzés alatt előkészítheted az ízesítőket
Hígítás, fűszerezés, felforralás: 15 perc
Összesen: 60 perc (ebből munka: 40 perc)
Sütőtök krémleves elkészítése
Hozzávalók 4 - 6 személyre
- 1 kg tisztított, felkockázott kanadai sütőtök (a körte alakú)
- 1 evőkanál finomliszt (elhagyható, liszt nélkül is elkészítheted)
- 2 dl 20 %-os főzőtejszín
- 2 dl tej (szükség szerint kevesebb vagy több is lehet)
- 5 dkg pirított tökmag
- 5 dkg reszelt sajt (ha van otthon parmezán, abból is egy kevés)
- 1 kávéskanál fehér bors (lehet több)
- 1 kávéskanál őrölt gyömbér (lehet több)
- 1 teáskanál chili szósz (ettől csípős lesz, nem feltétlenül kell)
- fél citrom leve
- só
Tippek
A körte alakú kanadai sütőtöknek gyönyörű színe és jó íze van, de természetesen más sütőtök fajtából is elkészítheted.
Ahhoz, hogy 80 – 100 dkg tisztított sütőtök legyen, kb. másfél kilót kell vásárolnod, mert elég sok a hulladék (vidéken komposztálható).
Ha van otthon hús alaplé, vagy maradék húseves, abban főzve még jobb lesz.
A citrom kissé ellensúlyozza a tök édeskés ízét.
Csili szószt nem feltétlenül kell az ételbe tenni, főleg, ha gyerekek is fogyasztják, de egyénileg bárki - saját magának - csípőssé teheti.
Elkészítés
A tök belső, magos részét szedd ki.
A héját távolítsd el. Ez nem könnyű művelet, főleg, ha már hosszabb ideje tárolt tökről van szó.
Vágd fel kockákra. Ezt a műveletet akár előző napon is elvégezheted. Hűtőben akár 2 – 3 napig is eláll.
Önts a feldarabolt sütőtökre annyi vizet (hús alaplét, vagy húslevest), hogy éppen elfedje, majd főzd meg fedő alatt.
A megfőtt tököt botmixerrel pépesítsd, vagy törd át egy szűrőszitán.
Habard be a tejszínnel és liszttel (keverd el a lisztet fél deci tejszínnel), majd lépésekben hígítsd fel a többivel és az egészet keverd bele a tökpürébe. Ha túl sűrű, hígítsd fel tejjel. A püré önmagában is elég sűrű, ezért a liszt akár el is hagyható – főként, ha lisztérzékeny vagy fogyókúrázó van a családban. Ez esetben kevesebb tej is elég lesz.
Tedd hozzá a fűszereket. Kóstold meg, és szükség szerint tovább fűszerezheted.
Forrald fel (a lisztnek meg kell főnie).
Felforralás után kész a levesed.
JÓ ÉTVÁGYAT!
Tálalás
A kész levest tálalhatod tányérban vagy csészében. A tetejére tehetsz tökmagot és reszelt sajtot.
JÓ ÉTVÁGYAT!
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Még több fortély Zsuzsától:
Töltött káposzta - ahogyan neked is sikerülni fog!
Szerző: Pap Zsuzsa - http://www.haztartas-ma.hu/
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges