Elkészítési idő:
Előkészítés sütésre: 5 perc
Fűszerezés: 5 perc
Párolás, sütés: 50 perc
Összesen: 60 perc (ebből munka: 15 perc)
Sült csirkecomb recept
Hozzávalók
4 személyre
- 4 db csirkecomb
- 1 – 2 evőkanál sertés vagy baromfizsír
- 1 teáskanál friss vagy 1 kávéskanál őrölt rozmaring
- 1 teáskanál friss vagy 1 kávéskanál őrölt majoránna
- 1 kávéskanál friss vagy 1mokkás kanál szárított kakukkfű
- só
Csirkecombok előkészítése sütésre
- A csirkecombokat nézd át. Ha találsz rajta toll-tokokat, kis tollakat, szedd ki. A végeken található sárga bőrdarabokat is távolítsd el. Ha szükséges, mártsd forró vízbe.
- Mosd meg a húsdarabokat.
- Ha nagyok, a mozgó résznél vágd be a húst annak érdekében, hogy jól átsüljön.
- A friss fűszereket dörzsöld szét mozsárban. A kakukkfüvet ágacskák formájában is hozzá adhatod.
Sült csirkecombok elkészítése
- Tedd a combokat egy nagyobb tálcára, bőrös felükkel felfelé. Sózd meg és fordítsd meg a húsdarabokat.
- Fűszerezd be a bőr nélküli oldalakat rozmaringgal, majoránnával, kakukkfűvel. Ez utóbbit kis ág formájában is a hús mellé teheted. A fűszereket dörzsöld be a húsba. Sózd meg. (Ha előző nap készíted elő, akkor csak a fűszerezést végezd el. Közvetlenül sütés előtt sózd meg, mert különben levet ereszt és sok értékes anyag kifolyik a húsból.)
- Olvaszd fel a zsírt egy nagyobb serpenyőben vagy lábosban. Forrósítsd fel. Tedd bele a combokat bőrös felükkel lefelé. Egy-két perc után, amikor a bőr már kissé megsült, fordítsd meg. Sülés közben mozgasd a serpenyőt, hogy a hús le ne ragadjon.
- Fordítsd meg. Néhány perc sülés után önts alá 1 evőkanálnyi vizet.
- Fedd le és párold 40 percig. Ellenőrizd, hogy megpuhult-e.
- Ha puha, vedd le a fedőt és süsd le zsírjára.
- Fordítsd meg a húsdarabokat és süsd át a bőrös oldalát. Közben mozgasd a serpenyőt, hogy a hús ne süljön le az aljára.Néhány perc alatt kész. Fordítsd át ismét és a hús el is készült.
Megjegyzés:
Nagyobb mennyiséget már jobb sütőben készíteni sütőtálban. Ilyenkor a tálba helyezett csirkecombokat a forró zsírral le kell önteni. A párolást alufóliával lefedve lehet elvégezni. 4 db csirkecomb sütése sütőben nem lenne gazdaságos.
Tálalás
Néhány tálalási példa:
- krumplipürével, párolt káposztával
- krumplipürével, salátával
- sütőtökös krumplipürével, narancsmártással
- paradicsom csatnival
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Még több fortély Zsuzsától:
Töltött káposzta - ahogyan neked is sikerülni fog!
Szerző: Pap Zsuzsa - http://www.haztartas-ma.hu/
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges