Jelenlegi hely

Mi kerüljön az adventi kalendáriumba?

December 1-jével szívünkbe költözik a karácsony meghitt pillanata és ezzel együtt a készülődés és a kapkodás „varázsa”. A gyerekeknek (és persze nekünk felnőtteknek is) a legszebb és legjobban várt ünnepe a karácsony, de ez a három nap olyan gyorsan elrepül életükben.

Hogy az ünnepi hangulat ne múljon el olyan gyorsan, egy nagyon jó ötlet a saját készítésű különleges ötletekkel megrakott adventi naptár bevezetése, amivel már december elsejével el lehet kezdeni a karácsonyra hangolódást. Az adventi naptárnak nem csak az a jelentősége, hogy kap a gyerek 24 valamit, hanem a nagy visszaszámlálást, az izgalmat, hogy mennyit kell még aludnit is segíti nekik.

Az, hogy miből készítsük el a naptárat, arra a választ az internet könnyedén megadja, nagyon sok jó és olcsó ötletet lehet találni még azoknak is, akik kézügyesség ellen be vannak oltva.  Mindegy mi, csak legyen 24 valamink, hogy az WC-papír guriga vagy éppen 24 bébiételes kisüveg, 12 pár 46-os férfizokni (abba jó sok minden belefér…) vagy az általunk megvarrt, megragasztott kis tasakok az már csakis rajtunk múlik, de a nagyobb dilemma az, hogy mit is tegyünk bele, hisz itt nem egy vagy két ajándékról van szó, hanem 24-ről.

Tehát, kell 24 valami!?

A bolti előre legyártott csokival megrakott naptárak szerintem elég  unalmasak és 6.-a után már úgyis egy spájznyi csokira való  gyűlik  össze, nem nagy kihívás a gyereknek az ötvenedik napi  csoki  adag. Az sem túl olcsó megoldás, ha minden napra teszünk  bele  neki kis ajándékot, pláne ott ahol két, három esetleg négy  gyerek  is van, na meg egyre divatosabb, hogy apuka is kap egy  kis  meglepit. Természetesen 6.-a előtt még én is lopok oda nekik  egy- egy kis csokit, de utána az édességnek elveszik a varásza  (persze  nem az én kislányomnak, mert Őbenne egy Gombóc Artúr  veszett  el!). Szóval jól ki kell előre találni, hogy mi kerüljön bele a  kis  zsákokba úgy, hogy az ne kerüljön túl sokba, hisz a karácsony  úgy  is elvisz minden „felesleges” pénzt a konyháról.

 A 24 valami: Tehetünk bele azért pár nap egy-egy csokit, főleg az  első napokban, esetleg mézeskalácsot, meg néhány apróságot,  kisautót, hajcsatot, fésűt, új fogkefét, színes ceruzákat, egy-egy  kedvenc rajzfilmfigurájának a színezőjét (interneten beütjük a  meseszereplő nevét és hogy színező, akkor ki tudunk nyomtatni  bármilyen kifesthető lapot). Lego-t, puzzle-t több napra elosztva,  matricát, illatos radírt, iránytűt, sípot, hűtő mágnest, apukának mini üveges piát-azaz”hidegindítót” stb. De képtelenség ennyi jó minőségű, szép ajándékot találni, pláne ha több gyerek is van. Ha mind nagyon olcsó is, a végösszeg, akkor is brutálisan horribilis lesz…

Ezért a hiányzó napokat pótoljuk élmény ajándékkal, - ha dolgozunk főként a hétvégéken! (Apukáknak is tehetünk élményajándékos cetliket a zsákocskákban, de azok tartalmát majd egy másik posztban fejtjük ki…J) Higgyük el ez lesz gyermekünknek a leges legjobb ajándék! Szédítő magabiztosságokat én sem tudok mondani, de pár jó tippel szolgálhatok. Találjuk ki a gyerekünk korának megfelelő szerepjátékot, írjuk le egy papírra és tegyük azt bele a naptár zsebeibe, pl.:
 

-kincskeresés - dugjunk el a lakásban több tárgyat és azt kell megkeresnie. Ezt már a két évesek is szívesen játsszák, a nagyobbaknak megfűszerezhetjük egy kis hideg- meleg-forró játékkal is, vagy ha ügyesek vagyunk, (és ez fogja vinni a pálmát), rajzolhatunk térképeket, ami alapján meg kell találni az eldugott tárgyakat.
 

- ma nyaralni megyünk – eljátszhatjuk legkedvesebb nyári élményünket a nyaralást. Öltözzünk fel a gyerekkel fürdőruhába (lakásban csak nem fázunk meg…) elő a napszemüvegekkel, strandtörölközővel, és a kedvenc mesekönyvekkel, készítsünk egy hűsítő koktélt, (pl egy forró teát...) egy kis csemegét. Feküdjünk le a strandpokrócunkra, csukjuk be a szemünket és elevenítsük meg a nyár legszebb pillanatait, szerintem így tél idején igazán jó móka egy kis „nyaralás” a gyerekeknek és a benzin se kerül annyiba.
 

- Rendezzünk farsangi bálat – mindenféle vicces ruhába felöltözhetünk, - vicces a gyereknek az, ha anya felveszi az apa ruháit, ha az öcsi belebújik a nővér pörgősszoknyáiba, régi farsangi jelmezbe - de anyuka is kapcsolódjon be, mert a móka, akkor lesz igazi.
 

- Bábszínház - Rendezhetünk neki egy otthoni kis bábszínházat, egy-egy egyszerű mesét, amit esténként olvasunk, bábozzuk el neki, akár az otthoni egyszerű plüssállatokkal, rajzoljunk neki belépőjegyet, rakjunk kisszékeket az előadáshoz, ültessük le a többi plüssállatkáit is, ha már nagyobb a gyerek, akkor ő lehet az egyik szereplő…
 

- Süti sütés – ajándék helyett tegyünk egy süti receptet a zsákocskába és azt   készítsük el együtt. Karácsony közeledtével főként mézeskalács receptet. Esetleg  ha ügyesebbek vagyunk, akkor csinálhatunk együtt mézeskalácsházat is. A  másnapi zsákocskába pedig tehetünk ajándékként különböző színű szóró cukrokat,  amivel utána kidíszíti a remekművet, illetve egy-két szép vékony szalagot, amire  utána felfűzzük a mézeskalács „díszeket” és már kész is van a nagyinak az egyik  ajándék, vagy a szebbekből tehetünk fel a karácsonyfára is dísznek!
  

 - Karácsonyi dekorációkészítés – a nagyobbacska gyerekek már nagyon élvezik a kézműveskedést, készítsünk velük egyszerűbb karácsonyi dekorációt, fenyődíszt, üvegfestékből ablakdíszt, fenyőkoszorút, ha nagyon ügyesek vagyunk, akkor mi magunk is el tudjuk készíteni az adventi koszorút.
 

- Karácsonyi ajándékkészítés – ezt természetesen csak a nagyobbacska gyerekekkel lehet csinálni, de szoktassuk rá a gyerekeket arra, hogy készítsünk egymásnak ajándékot, ne csak boltban vásárolt ajándék legyen. Ezeknek nem kell feltétlen bonyolultnak lenniük, annyira egyszerű és szép ötleteket lehet találni a gyerek korának megfelelően.

 

- 24 részes angyalkás mese, innen nyomtatható, nyomtassuk ki égessük el a papír szélét, mintha nagyon régi papituszra lett volna írva.
 

Mindenki ki tud találni ehhez hasonló ötleteket, a saját gyermekének az igényéhez alakítva, a lényeg az együtt töltött vidám percek. Persze tudom ez egy lavina, mert ha egyszer elkezdjük, többet nem térhetünk vissza időhiányra hivatkozva az egyszerű csoki változatra!
 

Szívesen vesszük a saját élményötleteiteket és azok kedves kis történeteit, amelyet megjelentetnénk, ha van ilyened, küld el a kecskemetimami@gmail.com e-mail címre „Élményajándék” jeligére.

M.Mariann - Kecskemétimami

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Rázva, keverve... jeges tea és kávé italok forró napokra

Rázva, keverve... jeges tea és kávé italok forró napokra

A nagy nyári melegben gyakran úgy érezzük, hogy könnyebb lenne egy kávéval, vagy teával. Forró helyzetekre jól jön néhány jeges korty akár mindkettőből.
Bolhazsákok és könyvmolyok

Bolhazsákok és könyvmolyok

Emlékszel még gyerekkorodból az összebújós meseolvasásokra? Az első kiböngészett betűkre, mikor végre összeállt egy szó? A takaró alatt zseblámpával olvasott regényekre? A könyvek világába belépés élménye egy életre elkísér bennünket.
Így lesz ügyes kezű gyereked

Így lesz ügyes kezű gyereked

Sok szülő csak az iskolaérettségi vizsgálatok során szembesül azzal, hogy óvodás gyermekének a rajzkészsége, vonalvezetése még nagyon távol áll attól, amilyen készségekre az első osztályban szüksége lesz. Kézenfekvőnek tűnhet ilyenkor színezők és feladatlapok garmadájával elárasztani a gyereket, ám a mozgások finomodásához nem erre van szükség.
Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

A gyümölcsök magas cukortartalma szinte kiabál a grillezésért. Imádnivaló ízt ad a finom karamellizált réteg mindenféle gyümölcsnek.
Ugrás az oldal tetejére