Jelenlegi hely

Miért fontos a babahordozás és a megfelelő babahordozó eszköz?

Azzal, hogy a babát a testünkön hordozzuk, megkönnyítjük számára az új világba érkezés utáni alkalmazkodást, mert az újszülött az összes érzékszervével, bőrkontaktussal, szaglással, látással, hallással érzékelheti az őt hordozó személyt.

Miért fontos a babahordozás?

A hordozásnak számos élettani előnye is van, melyek közül kiemelek néhányat:

• A babahordozó eszközben felvett fiziológiás testtartás, az enyhe terpeszbe húzott, térdben hajlított lábtartás optimálisan hat a csípőfejlődésre.

• A hordozás a teljes mozgásszerv-rendszerre jótékony hatású, élénkebb a baba vérellátása, ami segíti a csontok, az izmok és az ízületek fejlődését.

• A hordozó személy teste mintegy ritmusforrásként stimulálja a létfenntartó funkciókat ezáltal minimálisra csökkentve a bölcsőhalál előfordulását.

• A szülő teste termosztátként működik, hőségben vagy láz esetén hűti, hidegben pedig melegíti a gyermeket.

• A hordozás kielégíti a baba testkontaktus iránti igényét, a gyermek sírás nélkül kinyilváníthatja igényeit és érzéseit, amikre azonnal választ kap, kialakul az az ősbizalom és magabiztosság benne, ami szükséges az emberekkel és a későbbi, esetleg szorongáskeltő helyzetekben való boldoguláshoz, a hordozás tehát megteremtheti az egészséges személyiségfejlődés alapjait.

• A hordozott babához többet beszélnek, ami további előnyöket jelent a beszédfejlődés szempontjából, illetve a baba szemmagasságban vesz részt a felnőtt társadalmi helyzetekben is, ami számára előnyt jelenthet a későbbi szociális viszonyok felmérésében.

Miért fontos a megfelelő babahordozó eszköz?

Az újszülött C betűt formázó gerinccel születik, ebből alakul ki a különféle mozgásformák elsajátítása során a felnőtteket jellemző dupla S alakú gerincoszlop: mikor a baba már tartja a fejét, akkor kialakult a nyaki görbület, háti szakasz domborulata a mászással párhuzamosan jön létre, míg az ágyéki részeken az állás és járás elsajátításának következtében alakulnak ki a megfelelő görbületek.

Mivel az újszülött még képtelen megtartani saját súlyát, ezért a hordozás során az a célunk, hogy a gerinc számára lehető legjobb megtámasztást biztosítva tehermentesítsük váz-izomrendszerét a saját testsúlya alól, és csípők optimális fejlődését is elősegítsük. Olyan hordozóeszközt érdemes választani, amelyben a baba testtartása megfelel a fenti ábrán látható kritériumoknak.

Dr. Bereczki- Barna Szilvia

a ClauWi Hordozóiskola okleveles babahordozási tanácsadója

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

A KSH jelentése szerint jelenleg közel félmillió olyan szülő van Magyarországon, akik egyedül nevelnek körülbelül 700 ezer gyermeket, akik naponta számos kihívással néznek szembe. Sokszor még most is láthatatlanok a magyar társadalom számára.
Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete_monor.imami

Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete

Hamvazószerda keresztény ünnep, a farsangi időszak utáni első nap. Ezen a napon kezdődik a Húsvét előtti 40 napos böjt, a Szent Negyvennap, a Nagyböjt. 
Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Pályázat típusa:  irodalmi pályázatBeküldési határidő: 2024. április 30.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

Pályázat típusa:  média pályázatBeküldési határidő: 2024. március 15. és 31.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
Ugrás az oldal tetejére