Jelenlegi hely

Pécs Megyei Jogú Város Kisgyermek Szociális Intézmények

Cím: 7622 Pécs, Vargha Damján u. 2.
Tel.: 72/532-448
Email: titkarsag@kszipecs.hu

Web: www.kszipecs.hu
Igazgató: Dallosné Kaurek Csilla

A Kisgyermek Szociális Intézmények 11 pécsi bölcsődéje családias környezetben, magas színvonalú ellátást biztosítva várja a legkisebbeket.
A Belvárosban a Törpike és Zöldliget bölcsődék, a Mecsek oldalban a Mandula bölcsőde, a Szigeti külvárosban a Napsugár és Mezőszél bölcsődék, Uránvárosban a Fészek és Cseperedő bölcsődék, a kertvárosban Kicsi kék, Csoda, Kiskuckó bölcsődék, illetve a meszesi városrészben a Hétszínvirág bölcsőde teszi elérhetővé a szolgáltatást a város legfontosabb részein.

A bölcsődei ellátás modern felfogásában, a szolgáltatás funkciója már nemcsak a szülők munkavégzésének támogatása, hanem:

  • a gyermekek egészséges fejlődésének segítése,
  • jóllétének biztosítása,
  • a szocializáció, a közösségi létre való felkészítés,
  • az esélykiegyenlítés, és esetenként a környezeti kockázati tényezők felismerése és kezelése is.

A felsorolt feladatok mindegyikét kiemelt fontossággal kezelik a pécsi bölcsődék.
A bölcsődei ellátásban dolgozó szakemberek a 0-3 éves korosztályra vonatkozó sokrétű szakértelemmel rendelkeznek a kisgyermekek nevelésében-gondozásában.  A pécsi bölcsődékben a gyermekek életkori és egyéni sajátosságait, fejlettségét figyelembe véve segítik a gyermek fejlődését.
Fontos alapelv a pozitívumokra támaszkodás, ami a gyermek személyiségét elfogadó, pozitív megerősítéseket fókuszba helyező nevelői magatartást jelent, ezzel is támogatva az aktivitás, önállóság, a tanulást segítő légkör kialakítását.           
A pécsi bölcsődei intézményekben is a személyi és tárgyi állandóság segíti a kisgyermekek érzelmi biztonságának kialakítását, amit az állandó, otthonos csoportszobai környezet, a napirend, a rendszeresség és a saját kisgyermeknevelő rendszer biztosít. A gyerekek, az egyéni ütemhez igazított módon, a fokozatosság elvét követve, nem siettetve szokhatnak be a bölcsődébe, ami az új helyzetekhez való alkalmazkodás, az új személyek, tapasztalatok elfogadásához elengedhetetlen a kicsik számára.
A fentiek teljesüléséhez olyan családhoz hasonló, meleg, biztonságot nyújtó környezet, a korosztály fejlettségének megfelelő játékok inger gazdag, változatos tevékenységeket biztosító bölcsődei környezet kialakítására törekszenek a pécsi szakemberek is, ahol a gyermek a szülő távollétében is jól érzi magát, és a testi-lelki-szellemi fejlődéséhez szükséges feltételek rendelkezésre állnak.

Kicsi Kék, Fészek, Napsugár, Zöldliget, Mandula, Kiskuckó bölcsődék különös hangsúlyt fektetnek a gyerekek alkotó kedvének felébresztésére is, így önálló teret, “alkotószobát” hoztak létre intézményeinkben.
A Kicsi Kék bölcsőde továbbá sószobával, a Napsugár és Kiskuckó bölcsődék „meseszobával” segíti az egészségmegőrzést, a nyugodtabb, csendesebb, elmélyültebb foglalkozás lehetőségét.
A KSZI bölcsődékben jelentős múltra visszatekintő hagyományokat ápolnak a kisgyermekek zenei nevelése, a népi játékok, az anyanyelvi kultúra értékeinek megőrzésében is.
 Különös hangsúlyt kap a szabad levegőn tartózkodás, a mozgás lehetőségének biztosítása, így több intézményben tornaszoba is rendelkezésre áll.
A pécsi bölcsődei intézmények többsége már elköteleződött a környezeti nevelés fontossága, a gyerekek öko tudatos szocializációjának sürgető feladatai mellett, így legtöbb bölcsőde udvarát már kiskertek díszítik, amit a gyerekekhez méretezett kerti eszközökkel „művelnek meg”, rendeznek a legkisebbek.

A KSZI bölcsődék fogadják a másként fejlődő, sajátos nevelési igényű gyerekeket, akiket, Fészek, Kicsi Kék, Napsugár, Zöldliget, Kiskuckó, Csoda bölcsődékben felkészült szakemberek fogadnak. A Fészek bölcsődében gyógyúszásra is van lehetőség.
Az intézmények a legkorszerűbb táplálási ajánlások figyelembevételével, dietetikus által összeállított étrendet biztosítanak a gyerekeknek, szükséges esetben a diétás és speciális étkeztetés a Cseperedő bölcsődében igényelhető.
A hátrányos helyzetű gyerekek speciális igényeihez és szocializációs kihívásaihoz igazodóan a Törpike és Hétszínvirág intézmények empatikus, befogadó hozzáállással, inkluzív pedagógiai módszerekkel segítik az érintett családokat.
A munkahely és család összeegyeztetésében – munkahelyi időbeosztásuk miatt – problémákkal küzdő szülőknek a Mezőszél utcai bölcsőde nyújt megoldást, nyújtott nyitva tartásával, 19 óráig.
Azoknak a szülőknek, akinek csak pár órára, vagy csak időközönként van szükségük segítségre gyermekeik napközbeni ellátásában, gyermekfelügyelettel és játszóházzal áll az intézmény rendelkezésére.

A pécsi bölcsődei intézmények többsége saját alapítvánnyal rendelkezik, ami teret és lehetőséget biztosít az alapfeladatok ellátásán túl is gyerekek, családok fejlődését, segítését segítő programok, szolgáltatások, projektek megvalósítására.  
 A májusi hivatalos beiratkozást megelőzően, a bölcsődei nyílt napokon a bölcsődeválasztás előtt álló családok betekintést nyerhetnek az intézményekbe, kötetlenül tájékozódhatnak a szakemberektől. A 2015/2016-os nevelési évtől beszoktató szülő csoport indítását is több bölcsőde tervezi (Kicsikék, Napsugár, Fészek), ami segíti a szülők bizonytalanságát, esetleges félelmeit eloszlatni, oldani a bölcsődei ellátással kapcsolatban.
A kisgyermekes családok számára pszichológiai-, gyógypedagógiai-, dietetikai tanácsadást biztosítunk.
 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

Te is tudsz ilyen „jó szándékú”, de romboló mondatokat? Nekem a „kedvenceim” az „Engedd el!” a „Másoknak sokkal nehezebb” és a „Tudom, mit érzel”. Ilyenkor szívesen visszakérdeznék: Tényleg tudod?! Szerintem fogalmad sincs…
Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Pályázat típusa: fotó- és videó pályázatBeküldési határidő: 2022. március 30.
Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Pályázat típusa: sci-fi novellák írásaBeküldési határidő: 2022. március 31.Korcsoport: 3-12. osztályos gyerekek
Távoli világok meghódítói – Makettépítő pályázat

Távoli világok meghódítói – Makettépítő pályázat

Pályázat típusa: makettépítő pályázatBeküldési határidő: 2022. március 31.Korcsoport: 3-12. osztályos gyerekek
Ugrás az oldal tetejére