Jelenlegi hely

Itt van a tél, itt van újra

A téli bőrápolás és a vitaminpótlás-táplálkozás szorosan összekapcsolódnak. Télen a bőrünknek két fronton is helyt kell állnia: a csípős hideget, szelet és a fűtött helységek, bevásárló központok száraz levegőjét is el kell viselnie.

A dúsabb, zsírosabb arckrémek, kéz- és lábápolók kívülről táplálják a bőrt, de a megfelelő folyadékfogyasztás ugyanilyen fontos – nyáron úton-útfélen felhívják a figyelmünket a folyadékpótlásra, télen hajlamosak vagyunk ezt elfelejteni, illetve a tiszta vizet cukros teákra, forrócsokira cserélni…Télen jólesik hosszasan fürdeni forró vízben, de egy gyors zuhanyzással többet használunk a bőrünknek – így ugyanis megmarad a lipidvédőréteg.

Kishazánk éghajlatából adódóan a szőlő-szilva-körte-sütőtök szezon után a déli gyümölcsökre érdemes átállni. A banánban rengeteg a triptofán – ez az alapvető aminosav az anyagcsere során szerotoninná alakul (a boldogságérzés egyik ingerületátvivője), így többek közt a téli depresszió leküzdésében is segít.

A citrusfélékben található C-vitamin fontosságával mindenki tisztában van. A narancs, citrom, mandarin mellett kiemelném viszont a grépfrútot, mely könnyíti az emésztést és zsírégető hatása van. A savanyú káposztának szintén magas a C-vitamin- és a rosttartalma is, tehát jótékony befolyása van az emésztésre. Kiváló C-vitaminforrás a csipkebogyótea is!

A D-vitamin a bőrben található előanyagából napfény hatására képződik. Télen alacsony a napsütéses órák száma, így a D-vitamin pótlásáról is gondoskodnunk kell, legkönnyebben hidegen sajtolt olajokból, májból, tojásból, tejtermékekből tudjuk felvenni.

„Mindennap egy alma az orvost távol tartja” – szól a mondás, szóval érdemes az almát beépíteni az étrendünkbe ősztől tavaszig.

Már említésre került hogy a kevés napsütés télen, ezért (is) bíztatok mindenkit hogy használja ki azt a néhány órát és forró teás termosszal felvértezve töltsön minél több időt a friss levegőn!!!

 

Írta: Kerekesné Tóth Boglárka, tudományos segédmunkatárs (Debrecenimami)

Debreceni Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet

Fotók: pixabay.com

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az ADHD-s gyerek agya másként reagál jutalomra, büntetésre

Az ADHD-s gyerek agya másként reagál jutalomra, büntetésre

Miért vallanak kudarcot a hagyományos nevelési módszerek az ADHD-s gyerekeknél? Az október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) és a diszlexia tudatosításának hónapja. A viselkedési tünetek mögött gyakran specifikus kognitív gyengeségek állnak. Szerencsére ma már egyre kevésbé azonosítjuk az ADHD-t a „rosszasággal”, azonban sok szülő és pedagógus szembesül azzal a kihívással, hogy a hagyományos nevelési eszközök nem működnek. De a szakértő szerint az ADHD-val élő gyermekek motiválására is megtalálhatjuk a hatékony. stratégiát.
Kézjel és koktél - segélykérés bántalmazás esetén

Kézjel és koktél - segélykérés bántalmazás esetén

A legutóbb történt, kiskorút ért bántalmazás esete mellett szülőként sem mehetünk el szó nélkül, fel kell vennünk a kesztyűt és felkészítenünk gyermekeinket az ilyen helyzetekre is.
Kémia a konyhában - avagy: Hogyan főzz jobban, okosabban?

Kémia a konyhában - avagy: Hogyan főzz jobban, okosabban?

Ételt készíteni nem annyira bonyolult, mint embert juttatni a Marsra. De rengeteg olyan tipp és trükk létezik, amitől vagy a végeredmény lesz jobb, vagy az életed könnyebb. Ezekből mutatunk most néhányat.
Mit egyek, hogy egészséges legyek? Ismerd meg a Hormonkontroll étrendet!

Mit egyek, hogy egészséges legyek? Ismerd meg a Hormonkontroll étrendet!

Változni, soha nem könnyű! A berögzült szokások, a napi rutin gördülékennyé teszik a mindennapokat. Az étkezésünkön változtatunk szinte a legnehezebben! Megszoktunk bizonyos ételeket, ízeket, és a hétköznapi rohanásban sokszor úgy gondoljuk, nincs idő az egészséges ételekre. Ha jobban belegondolunk, az egészség, a szép bőr, és a megfelelő testsúly titka is éppen itt kezdődik - a tányérunknál.
Ugrás az oldal tetejére