Jelenlegi hely

15+1 tanács a farsangi jelmezek készítéséhez

Hamarosan eljön az óvodákban, iskolákban a farsangi bálok, a jelmezesdi ideje. Bár óvodás fiaimnál egész évben megy a szerepjáték, a beöltözés, és már lassan külön szekrény kell a jelmezeknek, kellékeknek, ez az időszak mégis különlegesebb, hiszen egy teljes napot együtt mulathatnak kis barátaikkal kedvenc hősük bőrébe bújva.

A jelmezbe bújva a gyerekek mélyen átérzik szerepüket, azonosulnak vele, átváltoznak általa.

Nálunk rengeteg érzelem ilyenkor tőr a felszínre, legyen az szorongás, stressz, félelem, izgalom, vagy éppen öröm, szerelem.

Például tavaly az öt éves fiam Fülöp herceg volt, a kis barátnője pedig Csipkerózsika. Hihetetlen csillogás volt a szemükben, amikor a farsang napján meglátták egymást.

Most biztos sok szülő felteszi magában a kérdést, hogy miért is készítsük el mi saját kezűleg a jelmezeket, ha a boltokban úgy is kapható, kölcsönözhető.

Ez tényleg így van, egyre több helyen, és egyre több féle kész jelmezt vásárolhatunk. Mégis a válaszom nagyon egyszerű: mert jó dolog együtt kitalálni, együtt alkotni a gyermekeinkkel.

Hatalmas öröm a kicsiknek, nagyoknak egyaránt. Ne felejtsük el azt sem, hogy gyermekünknek mennyit jelent, ha a jelmeze egyedi, hiszen mi sem örülnénk, ha egy bálban háromszor szembe köszön ugyanaz a báliruha.

Az én fiam is büszkén mesélte két éve - amikor az egyik csoport társa szintén oroszlánnak öltözött -, hogy „Anya az enyém sokkal jobb, mert azt mi csináltuk”.

Ha ezek után elszántátok magatokat a jelmezek otthoni elkészítéséhez, az alábbiakban pár apró tanáccsal segítünk nektek:

 1. Nem az a fontos, hogy tökéletes legyen a jelmez! Hanem az hogy jól érzi-e magát a gyerek a jelmezben, életre tudja-e kelteni.
 2. Fő a kényelem! Fontos, hogy kényelmes viselet legyen, hogy egész nap szívesen legyen benne. Ne legyen merev, ne legyen meleg. A napi mozgásokat kényelmesen el tudja végezni, le tudjon ülni, fel tudjon állni, táncolni vagy például egy állatjelmezben könnyen tudjon négykézlábra ereszkedni.
 3. Csak kreatívan! Nem kell ragaszkodnunk a megszokott technikákhoz az elkészítés során. Ma már rengeteg technika és eszköz rendelkezésünkre áll, ami megkönnyítheti és lerövidítheti az elkészítést.  Aki nem tud varrni, vagy nincs varrógépe, nyugodtan ragaszthat vagy kapható már vasalható szegőszalag is. A patentokat, kapcsokat, tépőzárakat sem muszáj varrni, ragasztani is lehet. Ugyanakkor nagyon jó lehetőség a nagyobb gyerekeket megtanítani például gombot varrni.
 4. Trükkök, tippek! Minták, foltok készítéséhez használhatunk textilfilceket, például egy tigris jelmezhez a csíkokat filccel is megfesthetjük. Kalapokhoz, kiegészítőkhöz jól hasznosítható technika a papírmasé. Kaphatók állatmintás papírok is.
 5. Minden az anyagnál kezdődik! Válasszunk olyan anyagokat, amelyek könnyen kezelhetők, nem foszlanak. Ilyen például a polár, vagy a gyapjúfilc.
 6. Maszk helyett arcfesték! A maszkok sem túl praktikusak, lecsúsznak, szorítanak, vagy éppenséggel két számmal nagyobbak. Helyettük nagyon jó minőségű, és bőrbarát arcfestékeket lehet kapni. Azok se ijedjenek meg, akik nem profi arcfestők, hiszen az interneten már erre rengeteg jó mintát lehet találni. Írjuk be a keresőbe: arcfestés lépésről lépésre.
 7. Nézz körül a lakásban! Lehetőleg azokat a tárgyakat, anyagokat használjuk fel, amelyek megvannak, nem szükséges feltétlenül újat venni. Állatjelmezeket könnyedén készíthetünk a gyerekek meglévő ruháiból, füleket rögzíthetünk hajráfra, farkakat készíthetünk kitömött harisnyákból. Könnyen és olcsón találhatunk alapanyagokat turkálokban is.
 8. Újrahasznosításra fel! Legyünk kreatívak, enegedjük el a fantánziánkat. A legjobb ötletek a munkafolyamat közben jönnek meg. Mi például tavaly a tűzoltó palackot egy szigetelőszalaggal körbetekert vízespalackból készítettük, a tömlő pedig a vizi pipa csöve volt.
 9. Csere-bere! Az alapanyagok beszerzése történhet az ismeretségi körökből is, hiszen a ruhákhoz hasonlóan a jelmezeket is kinövik egyszer a gyerekek. Ma úgy is nagy divat a csere-bere. Lehet, hogy csak egy kis átalakítás szükséges hozzá.
 10. Mielőtt kidobnád! Akár apa, anya szekrényében is széjjel nézhetünk, és átalakíthatjuk a már úgy sem használt ruhákat.
 11. Csináljátok együtt! A gyerekeket is vonjuk be a jelmez elkészítésébe. Ha Ő maga is hozzá tett valamit, bűszkén fogja azt viselni.  Én például mai napig emlékszem, amikor édesanyámmal egy farsangi könyvből kiválasztottuk a kotta jelmezt, majd lepedőre együtt felírtuk a hangjegyeket. Zenetagozatosként el is vittem az első díjat. Ha csak megvettük volna – ami 20 éve még elképzelhetetlen volt – biztos nem maradt volna meg az emlékeimben.
 12. Alkotás öröme! Ne javítsuk ki a gyerek munkáját. Hagyjuk kibontakozni. A legfontosabb az, hogy dolgozik vele, közben gondolkodik, ügyesedik, és érzelmileg kötődik az alkotásához.
 13. Ez számít! Olyanra készítsük a jelmezt, amilyennek a gyerekünk megálmodta, még ha az nem feltétlenül egyezik meg a valósággal vagy a mi elképzelésünkkel.
 14. Ötletet innen! Ha a gyermekünknek nincs ötlete, vagy éppen nem tud választani a sok lehetőség közül, induljunk ki egy olyan aktuális életeseményből, amelyek foglalkoztatják őket, vagy olyan mesékből, amelyeket szeretnek. Interneten, farsangi jelmez könyvekből rengeteg jó ötletet lehet találni.
 15. Nagyi is biztosan segít! Vonjuk be a jelmez készítésbe más családtagokat is, így az idő és erőforrás is megoszlik. Például nagymama szívesen varr, Apa pedig barkácsol. Garantáltan mindenkinek csillogni fog a szeme a büszkeségtől.

+ 1 tanács: Ha még további örömöt szeretnénk a gyerekeinek okozni, mi szülők is öltözzünk be egy délután közösen a gyerekeinkkel, süssünk együtt fánkot, díszítsük fel lufikkal a lakást és álljon a bál otthon is. Legközelebb ehhez adunk tippeket.

Remélem írásommal sikerül Nektek kedvet hozni és segítséget adni a gyerekek által vágyott jelmezek otthoni elkészítéséhez. A fenti ötleteket saját tapasztalataimból merítettem.

Írta, fotók: Huszár Enikő , Debrecenimami

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Májusi bakancslista

Májusi bakancslista

Ebben a szép tavaszi hónapban új élmények, új lehetőségek, várnak: a szürkeséget megtöri a napfény, végre meleg van, virágillattal telik meg a levegő. A hosszú bezártság után jól esik kimozdulni, szabadtéri programokat tervezni, felfedezni természet szépségeit. Ehhez adunk néhány pofonegyszerű tippet!
Egyedülálló lehetőség óvodáknak, iskoláknak: Várépítő pályázat! Ezt kár lenne kihagynod!

Egyedülálló lehetőség óvodáknak, iskoláknak: Várépítő pályázat! Ezt kár lenne kihagynod!

Ha a Ti ovitokra is ráférne a felújítás, vagy az iskolai mosdót kellene rendbetenni, akkor itt a nagy lehetőség: pályázzatok! Az idei évben több, mint 20 vállalat és szervezet csatlakozott a Várépítő pályázat felajánlói közé. Ezzel összesen 13,6 millió forint + ÁFA értékű termékre, 1,9 millió forint készpénzre, és számokban ki nem fejezhető, önkéntes munkában felajánlott szolgáltatásra lehet pályázni. 
Még hasznos is lehet, ha játszik a gyerek? – ezekkel a videojátékokkal tanulhat nyelvet

Még hasznos is lehet, ha játszik a gyerek? – ezekkel a videojátékokkal tanulhat nyelvet

Digitális bennszülötteknek hívjuk a Z generációs - 1990 után született – gyerekeket, ők már az internettel együtt nőttek fel, és annak minden előnyével és hátrányával meg kell küzdeniük. Nekünk, akik még előtte voltunk gyerekek, és a gyerekkori emlékeink a valós világról szólnak, sok esetben nehéz elfogadni, vagy épp támogatni gyerekünket a számítógépes világ kapcsán. Pedig számos előnnyel is járhat, csak ki kell nyitnunk a világra! - Dezsőfi Beatrix középiskolai angoltanár írása.
És Ti gondoltatok ránk? Az a bizonyos karantén diákszemmel...

És Ti gondoltatok ránk? Az a bizonyos karantén diákszemmel…

Gondoltunk a szülőkre, gondoltunk a tanárokra, bölcsisekre és óvodásokra, elsősökre és törékeny alsósokra- de keveset beszéltünk Róluk! Róluk, akik felnőtté válásuk kapujában életük talán legsérülékenyebb időszakában vannak, akik komoly belső harcokat vívnak önmagukkal, miközben lázadnak a körülmények, és néha az egész világ ellen. Akik ugyanúgy - ha nem jobban - megsínylették a bezártság hosszú hónapjait, akikről azt hisszük, hogy már elég nagyok ahhoz, hogy…
Ugrás az oldal tetejére