Jelenlegi hely

Farsang, amikor anya még gyerek volt. Ezek voltunk mi!

Milyen az, amikor utódaink kezeibe kerülnek gyermekkori emlékeink? Garantáltan jókat derülnek. Elővettük a farsangi fotóinkat, derüljetek rajtunk Ti is!

Az élet minden terén gyorsan változnak a dolgok, és ez a változás a farsangot sem kerülte el. Mi még indiánok és Rumcájszok akartunk lenni, manapság már a szuperhősök és az Elzák a menők. Szerencsére a gyerekeink imádják hallgatni a sztorijainkat, mi pedig – mivel kicsit szentimentálisak is lettünk az évek alatt – szívesen mesélünk gyermekkorunk régmúlt pillanatairól.

Bezzeg a mi időnkben…

Bár emlékeim kissé megfakultak, azért arra még emlékszem, hogy imádtuk a farsangot. A szüleink kisebb-nagyobb kedvel teljesítették jelmezes kívánságainkat (a szülői hozzáállás mit sem változott azóta sem), majd a jeles napon anyáink beültek a terem végébe, és amíg mi mulattunk, ők jókat beszélgettek.

A suliban klubdélutánt tartottunk jelmezes felvonulással, vetélkedőkkel, a végén jókat táncoltunk a kazettás magnóból üvöltő aktuális slágerekre.

Nem ismertük a kólát és a chipset sem, viszont tele ettük magunkat az otthonról hozott házi finomságokkal, amit anyánk vagy nagyanyánk sütött.

Nem volt még bolti jelmez, marketplace, sem jófogás. Volt viszont anyával-apával éjszakába nyúló közös alkotás, szabás-varrás, festés és ragasztás.

Abból dolgoztunk, amit a házban és a házkörül találtunk. Függönyből fátyol, harisnyából betörő, zokniból cicafarok, vagy kakaóval kimázolt négerlány. Persze szüleink kézügyessége és találékonysága nagyban befolyásolta a végeredményt. Nem volt ciki beöltözni, sőt mindenki a jelmezverseny győztese címre pályázott.

Ezek voltunk mi!

Busi Antónia - Pécsimami

"Piroska, hastáncos, vagy épp bálkirálynő... Ovi, alsó és felső tagozat, minden farsangról legalább egy jó sztori eszembe jut: a tombolán nyert Barbie baba; a kedvenc túrós sütim, amit mamám minden farsangra elkészített.

De talán az egyik legszebb emlékem, amikor én voltam a bálkirálynő 5. osztályban. Emlékszem, a mi osztályunk nyitotta az osztályok által beöltözős hatalmas délutáni mókát. Mert akkor még nyolcadikban sem volt ciki beöltözni. Sőt, versenyre mentek az osztályok, hogy ki hozza a legjobb műsort. A mi osztályunk a Vészhelyzetből adott elő egy sürgősségi jelenetet, ahol röpködtek a ketchupos vatták, mindenki rohant... Én meg ott ültem a trónszékbe a királlyal és hiába láttuk már sokadszorra az előadást (minden próbán ott voltunk), folytak a könnyeink a nevetéstől, ahogy mindenki másnak is, és minden osztályt összekovácsolt a közös szórakozás.

Ezeket az emlékeimet mindig elmesélem a gyerekeinknek, hiszen a nagyobbak már azt gondolják milyen menő a diákdiszkó, pedig sokkal jobb buli lenne, ha még szórakoztatnák is egymást. Tavaly óta viszont hagyományt teremtve, baráti farsangot tartunk itthon, ahol gyerek, felnőtt beöltözik, és együtt bulizunk a viccesebbnél viccesebb jelmezekben."


Antónia hastáncosként és Piroskának öltözve - Pécsimami

Halász Kinga – Budapestimami

 "A kép 1980-ban készült egy alsógödi óvodában. Élete első farsangján a kislány mélyen átéli a szerepét, miközben kedvenc nyusziját szorítja magához, ami szintén a jelmezhez tartozik."


Kinga - Budapestimami

Vági-Tóth Lilla – Budapestimami

"Mennyivel könnyebb volt a szüleimnek, mint nekem! Darth Vader és Kylo Ren helyett doktor néni és királylány. Ezek elkészítése még talán nekem is menne... ;)"


Lilla, fogatlan doktornéni, 1985 - Budapestimami


Lilla, fogatlan királylány, 1986 - Budapestimami

Makai Marianna - Kecskemétimami

A mi generációnknak is megvoltak a mesehősei.

Én sosem akartam, hercegnőnek vagy királylánynak öltözni, talán azért mert 7.-osztályos koromig, pont úgy néztem ki, mint akármelyik srác az osztályban :)

Már arra nem emlékszem, hogy Rumcájsz zsiványos csínytevései, vagy a Manka kedvessége vonzott akkor, de az biztos, hogy 5.-ben már én is kis csibész voltam, és nagy kedvenc volt akkoriban ez a mese, büszkeség volt az ő bőrükbe bújni. És most, így visszagondolva, nem is csak a jelmezekben változtunk sokat, de szerintem sírva fakadnának a mai 5.-es lányok, ha ilyen meséket kellene még nézniük :) Ui. előrelátható módon az albumba megjelöltem nyíllal, hogy melyik is vagyok, hátha később nem ismerném fel magamat :)


Rumcájsz 5. osztályban - Kecskemétimami


Moha és Páfrány 2. osztályban - Kecskemétimami (jobbra)

Elsner-Szentesi Mónika - Kaposvárimami


Ovi kiscsoport nyuszi...Fele fiú fele lány voltam elsőben (amúgy banya akartam lenni, de anyuék rábeszéltek, mert kaptunk egy ilyen kölcsön jelmezt)​ - Kaposvárimami

Kálmánczhey Edit –Debrecenimami

Ez a fotó a debreceni Babits utcai oviban készült rólam valamikor… hát nagyon régen. Látható, ahogy a szülők szervezetten készítenek fel bennünket a bulira. Megfigyelhető az érdeklődő tekintet, ahogy a mellettünk öltöztetett kislányt nézzük. Vajon mi játszódhatott le az agyunkban akkor? Biztos nem azon gondolkoztunk, hogy vajon maradt-e függönyük a lakásban…


Farsangi készülődés - Debrecenimami

A kép folytatásán már indiánként én vezetem a sort. Anyukám még arra is emlékszik, hogy a parókát egy boltban vette és a ruhámat egy sötétítő függöny feláldozásával készítette el.


Itt a farsang, áll a bál - Debrecenimami 

És végül egy osztály farsang és jelmez verseny. A 22-es számot viselő 'virág' vagyok, sajnálatomra a versenyt az előttem álló négerlány fölényesen nyerte.


Virágnak öltözve a jelmezversenyen - Debrecenimami

Fotók: Imami

- Debrecenimami - 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

Ha felerősödik a vágy, hogy segíts másokon, akkor itt egy remek lehetőség, amivel bizony nagy mosolyt csalhatsz egy gyermek arcára! Nincs más dolgod, csak egyszerűen december 6-ára készíts egy mikulás csomagot, és rakd le egy padra, egy párkányra, bárhová, ahol egy kisgyermek megtalálhatja.
Fénylő ablakok nyílnak – Világító adventi kalendárium

Fénylő ablakok nyílnak – Világító adventi kalendárium

Élő adventi naptárrá változnak azok a települések, ahol a házak ablakait ünnepi fénybe és díszbe öltöztetik, számmal jelölve a napokat december elsejétől karácsonyig. A várakozás izgalma igazi közösségi élménnyé válik. Testi-lelki egészséget szolgáló program lehet ilyenkor az esti séta lakóhelyünk utcáin.
Sorozatfüggő, gasztromán, kirakós vagy kitalálós... adventi kalendárium ötletek

Sorozatfüggő, gasztromán, kirakós vagy kitalálós... adventi kalendárium ötletek

Avagy last minute adventi kalendáriumok. Míg határidők léteznek, a last minute kifejezés örök szóhasználatban marad. Percek alatt kell megoldanunk 24 egyformát és a belevalókat. Hidd el, nem olyan nagy ördöngősség, már ha van inspiráció.
Ugrás az oldal tetejére