Jelenlegi hely

Egy tészta és sok szósz

Van itthon egy kis hús, egy kis ez, egy kis az, de mi legyen belőle? Persze a fénysebességénél is gyorsabban, az sem baj, ha a maradékok is eltűnnek… Na erre ideálisak a szószos tésztaételek és egytálételek.

A szószba bármit bele lehet gyógyítani, a tészta főzési ideje alatt megvan és még finomak is. A tészta formája is mindig variálható, érdees többfélét betárazni otthon: fusili, penne, tagliatelle, farfalle, hogy csak a legismertebbeket említsem. Így sosem lesz unalmas.

Én durumtésztát használok és al dente főzöm, ezt nem részletezem a recepteknél. Alapfelszereltség a hűtőnkben a legalább 20% -os főzőtejszín, de a cukor nélküli 30%-os otthon felverhető habtejszín is nagyon jó. A kamrában pedig mindig áll legalább 4-5 doboz fél literes paradicsomlé, sűrű, édeskés, de hozzáadott cukormentes fajta és hámozott, darabos konzerv is.

Alapverziók:

A csirkés-paradicsomos

Lehet, hogy a nagy olasz szakácskönyv alapján nem ez a legautentikusabb tésztaszósz, de a legtöbb háztartásban akad 20-25 dkg baromfimell és attól még a tinik sem undorodnak annyira, ha megkérjük őket segíteni. Márpedig ideje befogni őket, ezt a fogást a 8 éves fiam szinte egyedül (aggódó tekintetemtől és szorosan összezárt szájamtól kísérve) elkészítette.

Hozzávalók:

  • Pulyka vagy csirkemell csíkok;
  • egy doboz darabos paradicsom
  • fekete magozott olajbogyó
  • oregano, kakukkfű, só, bors, zúzott fokhagyma

Elkészítés módja:

A fűszeres húst lepirítjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát, azzal is összerottyantjuk. Ráöntjük a paradicsomot, utánafűszerezünk, hozzáadjuk a félbevágott olajbogyókat és összeforraljuk. Érdemes elsőként elkészíteni a szószt, míg a tészta fő, addig „gondolkodik” egy kicsit, és összeér.

Tipp: akinek savat csinál a paradicsomos szósz, tegyen bele 2-3 evőkanál tejszínt vagy tejet, lágyítja az ízeket.

A fokhagymás-zöldséges

Szuper feldobja vagy elfedi a dolgokat a fokhagyma. 

Hozzávalók:

  • A kamrában és hűtőben fellelhető zöldségek: póréhagyma, padlizsán, cukkini, gomba stb. tetszés szerinti arányban, de legalább 45-50 dkg-t kockára vágunk, serpenyőben megpirítjuk majd pároljuk.
  • Mini mozarella golyó
  • Fűszerek: só, bors, oregano, kakukkfű, őrölt kömény

Elkészítés módja:

Pirítsuk össze a feldarabolt zöldségeket, majd mehet rá a paradicsomlé, a fűszerek. Tálaláskor teszek rá tányéronként pár szem mini mozzarellát, de kockára vágott formában is ugyanúgy megdobja az ízét.

Tipp: A hétvégi főzések maradványai, azaz a húslevesből főtt zöldség, a grillezésből sült zöldségek szintén kitűnő alapanyagok.

A lágy kényeztetés: a tejszínes szósz

Klasszikus dilemma, tejszínes vagy paradicsomos legyen a szósz? A legtöbb paradicsomosat - ahogy a fentebb leírtakat is - tejszínes módon is el lehet készíteni.

Mindenképpen tegyél bele a tészta főzővizéből 3-4 evőkanállal és 1-2 evőkanál reszelt parmezánt is.

Forrás

Nagy klasszikus: PPP = pasta, prosciutto, piselli azaz a sonkás-borsós tejszines

Hozzávalók:

  • 1 dl főzőtejszín / fő
  • 5-6 dkg zöldborsó/fő
  • 5-6 dkg gépsonka/fő
  • reszelt parmezánsajt
  • fél vöröshagyma
  • só, bors

Olyan gyorsan elkészül a szósz, érdemes először a tésztát feltenni. A hagymát halvány aranyszínűre pirítjuk, majd beletesszük a borsót, kis vízzel párolni kezdjük, nem kell neki több összeségében 8-9 percnél. Félidőben beletesszük a felkockázott gépsonkát, ha elkezdett pirulni, mehet rá a tejszín, parmezán, és a fűszerek. Ne felejtsük el, a sonka sós, óvatosan a sóval.

Ha kész a tészta, szűrjük le, mehet a szószba és forraljuk egy pillanatra össze.

Babos-chilis

A családbarát chilitől nem válunk tűzokádó sárkánnyá. Igaz, csípős, de gyümölcsösen, finoman, inkább összeadódik az evés alatt a csípőssége, mintsem kioltaná az ízlelőbimbóinkat.

Természetesen a sebesség érdekében itt is csalok: konzerv apró fehérbabbal szeretem a legjobban készíteni. A pukkancs gyomor-bél állapot elkerülése végett egyszer leöblítem a szűrőbe kiöntött babot. Természetesen a Kidney vörösbabbal is jó, de talán úgy kevésbé krémes.

Hozzávalók:

  • fél liter paradicsomlé
  • egy 350 g konzerv bab
  • 4-5 evőkanál konzerv csemege kukorica
  • 40-50 g füstölt kolbász
  • fűszerek: cayenne bors és/ vagy csípős fűszerpaprika; füstölt fűszerpaprika, őrölt kömény, só

Elkészítés módja:

Tedd fel az apróra vágott chilipaprikát, présel fokhagymát pirulni olajon.

Tipp: Ha hús is lesz benne, ezen a ponton mehet bele a darált hús vagy kockára vágott sült-főtt maradékok. Kicsit pirítsd velük is: a nyers húst fehéredésig, az úgyis levet ereszt, nem fog megégni. Azért kell kavargatni, hogy közben apróra is tudd nyomkodni a fakanállal, hogy ne olyan rágós nagy darabos legyen. A sült hús hamarabb meg tud égni, készítsd kézközelbe a sűrű paradicsomlét.

Ha jó a hús, mehet bele a paradicsomlé, a cayenne bors/ csípős fűszerpaprika / füstölt fűszerpaprika / őrölt kömény, só. Ez utóbbiból keveset, ha maradék hússal dolgozol, hamar el lehet kalibrálni. Jól össze kell főzni, lassan, aprókat bugyogtatni, így nem ég oda. Ha jó a hús, mehet bele a bab, pár karika kolbász.

Tipp: kis méretű, apróbb tésztával is lehet gazdagítani, azt külön kell megfőzni

Csalós amatriciana

Az eredeti Amatrice település levédett receptje, jónéhány, itthon nehezebben elérhető hozzávalóval, úgy mint amatrice-i tokaszalonna, Pecorino Romano juhsajt. Eredetileg a környékbeli pásztorok étele volt paradicsom nélkül, az később került hozzá.

Hozzávalók:

  • Szalonna 150 g (nálunk nagy a rajongás a kolozsváriért)
  • Darabos paradicsomkonzerv
  • Reszelt juhsajt 75 g
  • Fehérbor 0,5 dl
  • Só, friss Peperoncino paprika (ez kellemesen csípős chili paprikát jelent nálunk)

Elkészítés módja:

A szalonnát apróra vágjuk, feltesszük sülni. Kevergetni kell, nehogy odaégjen. Addig pirítjuk, míg a zsiradék átlátszó lesz, a hús pedig ropogós. Ekkor öntjük rá a fehérbort és hagyjuk hogy átjárja az aromája a szalonnát, az alkohol pedig elpárologjon. Majd szedjük ki az olajból egy papírszalvétára. Az így elkészült isteni olajba mehet bele a Peperoncino paprika, ha izzani kezd, a paradicsomszósz. Kb. 10 perc csendes rotyogás után mehet bele a szalonna, ha összeforrt, a főtt tészta majd a reszelt sajt. Ezzel is forraljuk össze, máris mehet a tányérra.

Aglio, olio, peperoncino

A világ legegyszerűbb étele, nálunk ez a tuti fogás, ha nincs tipp vacsira! Jelentése: fokhagyma, olaj és csípős chilipaprika. Négy alapanyag, 10 perc és a mennyország…

Először a spagettit kell megfőzni, az ízesítés ugyanis 2 perc alatt kész.

Hozzávalók:

  • olíva olaj,
  • apróra vágott chilipaprika,
  • fokhagyma,
  • petrezselyem,
  • reszelt parmezán sajt

Elkészítés módja:

Az olajra feldobom az apróra vágott chilipaprikát, fokhagymát, petrezselymet, és összepirítom. Lassú tűzön, vigyázni kell, hamar meg tud égni. Akkor lehet bele tenni egy evőkanállal a főzővízből. Erre ráteszem a még forró kifőtt tésztát, szórok rá a reszelt parmezánból és összeforgatom a tűzön. Egy-egy adagot szoktam egyszerre elkészíteni.

ADL - Debrecenimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Már látogatható a Vörsi Betlehem

Egy kicsi falu különleges látnivalója – Idén is látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 75. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
Egy tészta és sok szósz

Egy tészta és sok szósz

Van itthon egy kis hús, egy kis ez, egy kis az, de mi legyen belőle? Persze a fénysebességénél is gyorsabban, az sem baj, ha a maradékok is eltűnnek… Na erre ideálisak a szószos tésztaételek és egytálételek.
Bátor ötletek Karácsonyi pulcsikhoz

Bátor ötletek Karácsonyi pulcsikhoz

A legtöbb anyuka jól tudja: kevés az idő, mégis szeretnénk csinosan, kényelmesen és egyedien öltöztetni magunkat és a családot. Sokunknak fontos a fenntarthatóság is, ezért a kinőtt vagy megunt ruhák átalakítása, javítása és újravarrása sokkal vonzóbb, mint a kidobás. És hát valljuk be… egy kis kreatív varrással tényleg pillanatok alatt csodát lehet tenni.
Készítsetek karácsonyi angyalokat!

Készítsetek karácsonyi angyalokat!

A karácsonyi angyalok évről évre visszatérő, gyönyörű szimbólumai az ünnepnek.
Ugrás az oldal tetejére