Jelenlegi hely

Fontos a kiegyensúlyozott reggeli a kicsiknél - akár anyagcserezavar esetén is

Az egészséges, kiegyensúlyozott reggeli szerepéről sokat hallhatunk különböző fórumokon, a nap első étkezése természetesen a kicsiknél is meghatározó. A babykitchen.hu cikkében László Lilla dietetikus és élelmezésvezető foglalta össze a fontosabb tudnivalókat.

A csecsemőkori növekedés és súlygyarapodás intenzívebb, mint gondolnánk: súlyuk egyéves korra mintegy háromszorosára nő. Számukra ebben az időszakban a legideálisabb az anyatejes táplálás, az anyatej ugyanis a megfelelő arányban és minőségben tartalmazza a számukra fontos tápanyagokat.

Az elválasztás ideális esetben nagyjából egyéves korra fejeződik be. Általában utoljára a reggeli szoptatást váltják ki, de ez egyénenként változó lehet.

  • 6 és 8 hónapos kor között, a szilárd táplálék bevezetésekor reggelire adhatunk a babának különböző gabonapépeket és –kásákat (ilyenkor még gluténmentesek, például rizsből), gyümölcspüréket és –leveket (almából, banánból, barackból, körtéből). Elkészítésükhöz használhatunk anyatejet, vagy szükség esetén tápszert.

  • 8 hónapos kortól már jöhetnek a búzalisztből készült pékáruk és a tejtermékek (natúr joghurt, kefir) is.

  • 10 hónapos kortól a kört bővíthetjük sajttal, a kornak megfelelő zöldségekből (cukkini, cékla, zöldborsó, brokkoli) készült házi krémekkel.

  • 13 hónapos korban a zöldségeket már nyersen is adhatjuk a reggeli mellé, és használhatunk tojást is az ételkészítéshez (főtt tojás, rántotta, vagy akár palacsinta is készülhet belőle). Tejet, tejfölt, túrót és vajat is csak ebben a korban kezdhetünk adni a picinek. Készíthetünk házi turmixot, gyümölcsjoghurtot is (az olyan aprómagvas gyümölcsökkel, mint például a málna és az eper, 16-18 hónapos korig várjunk).

  • A kakaót koffeintartalma miatt az általános gyakorlattól eltérően inkább csak mértékkel, és kétéves kor után adjuk.

  • Az ipari felvágottak helyett adjunk a babának hajszálvékonyra szeletelt, vagy darált főtt csirkemellet, házi húskrémet (csirkét és pulykát 7-8 hónapos kortól, marhát és sertést 9-10 hónapos kortól adhatunk), házi csirkemájkrémet (9-10. hónaptól). Így kerülhetjük el leginkább a különböző tartósítószereket, mesterséges adalékokat, és a túlzottan sós ízhez sem fog hozzászokni a pici.

Az elválasztás befejeztével a kicsit fokozatosan szoktatjuk hozzá a hosszú távon követendő változatos, kiegyensúlyozott egészségmegőrző táplálkozáshoz. Fontos, hogy ez a törekvés minél fiatalabb korban elinduljon, hiszen így lesz a legbiztosabb, hogy az alapok rögzülni fognak.

Ne felejtsük el, hogy a szülői példa és minta is jelentősen befolyásolja a gyerekek hozzáállását az étkezéshez.

Amint a kicsi bekerül valamilyen oktatási-nevelési intézménybe, figyeljünk oda, hogy az ottani étkezéseket otthon a megfelelő ételekkel egészítsük ki: példaképpen, ha az ebéd valamilyen tésztaféle volt, akkor vacsorára érdemes zöldséges fogást készíteni.

Ha gyermekünk fruktózmalabszorpcióban szenved, természetesen a reggelinél is alkalmazni kell a diéta alapelveit. Amennyiben például gyümölcspépet adunk a picinek, akkor annak magasabb fruktóztartalma miatt társítsuk valamilyen gabonával. 6-8 hónapos korban keverhetjük rizspépbe, később ízesíthetünk vele vizes vagy tejes turmixokat, joghurtokat (ez azért is jó lehet, mert az ízesítésre használt gyümölcsből kevesebb is elég). Figyeljünk a magas fruktóztartalmú zöldségek mennyiségére is, mint pl. a cékla, a sütőtök (ld. fruktózegyenérték táblázat), és persze gyermekünk személyes intoleranciájára, mit és milyen mennyiségben bír el a szervezete.

Laktózintoleranciás gyermeknél a tehéntejet kell kiváltanunk. A natúr joghurt és a kefir alacsonyabb laktóztartalma miatt általában nem okoz problémát, ezeket 9-10 hónapos kortól adhatjuk, de természetesen mindig vegyük figyelembe az intolerancia mértékét, a személyes tapasztalatainkat, mi az, amit még a babánk bír.

A tehéntej kiváltására alkalmazhatunk a kornak megfelelő tápszert, később növényi tejeket. Ezeket általában 1 éves kor után javasolják, de megfogalmaztak már olyan ajánlást is, hogy 7-8 hónapos kortól rizstejet, 11-12 hónapos kortól zabtejet, 13 hónapos kor után laktózmentes tejet kaphat a pici, mandula- és szójatejjel 16-18 hónapos kor után próbálkozhatunk. A legjobb, ha ezzel kapcsolatban kikérjük dietetikusunk véleményét, és a pici egyéni toleranciája, hozzátáplálási naplója alapján döntünk a bevezetésről.

 

Forrás: babykitchen.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

5 apró szokás, amitől kiegyensúlyozottabb lesz a családi élet

5 apró szokás, amitől kiegyensúlyozottabb lesz a családi élet

Van, amikor minden egyszerre történik: a gyerekek beszélnek, a táska nincs bepakolva, a vacsora odakozmál, és persze épp akkor csöng a telefon. Ilyenkor a „kiegyensúlyozott családi élet” kifejezés leginkább egy távoli álomnak tűnik. Pedig nem a nagy, drámai változások segítenek, hanem azok az apró szokások, amik csendben, lassan átrendezik a napjainkat.
5 dolog, amit a természet jobban tanít, mint bármelyik iskola

5 dolog, amit a természet jobban tanít, mint bármelyik iskola

Gyerekkorunkban magától értetődő volt, hogy kint játszunk. Faleveleket gyűjtöttünk, kavicsokat raktunk sorba, vagy csak lestük, ahogy a hangyák jönnek-mennek a járdán. Ma sok gyerek idejének nagy része zárt térben telik: iskola, otthon, képernyő.
A női termékenység titkai

A női termékenység titkai

A fogantatás és a születés misztérium. Ma már mintha ezt elfelejtettük volna. Mintha a nők már nem bíznának a testükben és abban, hogy képesek egy gyermeket a világra hozni. Egyre inkább támaszkodnak a külső hatásokra, orvosi segítségre. A külső hatások miatt is, hiszen a társadalom nyomása és a stresszes környezet egyáltalán nem segít a nyugodt gyermekvállalásban. Sok nő egyre később, gyakran csak a negyvenes éveiben jut el oda, hogy megtalálja a megfelelő párt, akivel családot alapítana, és biztos egzisztenciát is tud maga mögött. A testünk ilyenkor még alkalmas a babavállalásra, de nem mindegy hogy addig hogyan éltünk. Mit történt testünkkel, lelkünkkel.
Egészséges őszi sütik bűntudat nélkül

Egészséges őszi sütik bűntudat nélkül

Az ősz a sült alma, az illatos fűszerek és a sütőtök szezonja nálam, főleg, ha már kint beköszönt a csípős idő. Ilyenkor egy házi sütemény nem csak a testet, de a lelket is felmelegíti. Mit süssünk, ha az őszi ízek élvezete mellett az egészség is fontos szempont számunkra?
Ugrás az oldal tetejére